Komunistický ideolog Skála připomíná 21. srpen po svém, bitvou o Stalingrad

Praha - Místopředseda ÚV KSČM Josef Skála vzpomíná na 21. srpen trochu jinak. Připomíná bitvu o Stalingrad, jejíhož vítěze ocenily i Spojené státy. Zmiňuje také dění na Ukrajině, kde dochází k masakru na Donbasu rukou "verbeže".

Zítra uplyne 49 let od invaze "spřátelených" armád zemí Varšavského paktu do Československa. Tanky měly potlačit proces liberalizace, který měl vyústit v "socialismus s lidskou tváří". Konec Pražského jara pak znamenal nové období normalizace, které se táhlo až do osmdesátých let. 

Komunistické Haló noviny teď přišly s článkem, který 21. srpen připomíná. Nikoliv však sovětskou okupaci, ale osvobození Stalingradu ve druhé světové válce. 

"Před vítězi Stalingradské bitvy smekl i Bílý dům. »Jménem lidu Spojených států amerických,«napsal jim F. D. Roosevelt, »se obracím k městu Stalingrad na znamení našeho nadšení statečnými obránci, jejichž chrabrost, síla ducha a obětavost budou navěky inspirovat srdce všech svobodných lidí. Jejich slavné vítězství zastavilo vlnu vpádu a stalo se obratem ve válce spojeneckých národů proti silám agrese," píše ve svém příspěvku jeden z hlavních ideologů KSČM Josef Skála. 

Klíčová bitva o Stalingrad začala 21. srpna 1942. Iniciativu měli Sověti převzít v listopadu. "Rudá armáda převzala iniciativu. Teď už ji jen dál stupňovala. Zakolísala i morálka wehrmachtu, masírovaného žvástem o »tupých bolševicích« a »ruských podlidech«. Tím víc upadla v řadách Hitlerových satelitů. Tím víc to přispělo k aktivizaci protifašistických sil i v Itálii, Maďarsku, Rumunsku či klerofašistickém slovenském režimu. Teprve teď plán napadnout SSSR definitivně odpískalo Tokio. Příznačná je i statistika americké »půjčky a pronájmu«: většina dodávek »první frontě« spadá až na dobu po Stalingradu. Až do něj to – v »protektorátu« i celé okupované Evropě - vypadalo, že se vyplatí kolaborace," hodnotí význam bitvy Skála. 

V souvislosti s dějinami zmiňuje také dění na ukrajinském Donbasu, který od někdejšího Stalingradu leží jen pár kilometrů. 

"Masakruje ho verbež, pyšná na nacistický rodokmen. Vítěze nad Hitlerem sprostě uráží. Na troskách »třetí říše« se svět zavázal, že nic podobného nedopustí. Svatoušci liberální fráze si dopřávají obojí. Náměstí Stalingradské bitvy zdobí i Paříž. Stalingradská ulice -  Brusel, Grenoble i řadu jiných měst. Památka, kterou zvěčňují, vysílá jasný vzkaz. Zvlášť všem, kdo na to, že se kolaborace s verbeží vyplatí, sází v 21. století," dodává. 

Kdo je onou verbeží a kdo má sázet na "kolaboraci", si každý čtenář stranických Haló novin udělá už sám. 

Související

Andrej Babiš Komentář

Babišovo odborářské chucpe. O bundu nejde, mnohem horší je něco jiného

Víte, co je to chucpe? Jde o specifický druh drzosti, nestoudnosti či opovážlivosti, tento výraz je ještě silnější než nehoráznost. Dost často se tenhle princip ilustruje na příkladu „člověka souzeného pro vraždu svých rodičů, žádajícího soud o shovívavost, protože je sirotek.“ Jedné takové nehoráznosti jsme byli ve středu svědky.  

Více souvisejících

KSČM Josef Skála (KSČM) Stalingrad Pražské jaro Sovětský svaz

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy