Vztahy ČR-Německo? Doba ledová skončila v roce 2010, dnes to skřípe kvůli uprchlíkům

Praha/Berlín - Česká republika s Německem nejvíce spolupracuje ekonomicky, na politické rovině ale nejsou vztahy bez kazu. Země rozděluje přístup k migrační krizi a stále se vynořují rozpory kvůli sudetoněmecké otázce.

"Za konec doby ledové" a novou kapitolu ve vztazích obou zemí označila německá média návštěvu předsedy bavorské vlády Horsta Seehofera v Praze v prosinci 2010, představitelé sudetských Němců tehdy mluvili o nutnosti budování důvěry.

Loni v březnu byl v Bavorsku na první státní návštěvě premiér Bohuslav Sobotka a v květnu zase ministr kultury Daniel Herman jako vůbec první člen české vlády vystoupil na sudetoněmeckém sjezdu. Letos se tohoto sjezdu jako zatím nejvýše postavený český politik účastnil vicepremiér Pavel Bělobrádek. Prohlásil tam mimo jiné, že vyhánění lidí kvůli národnosti se už nesmí nikdy opakovat.

Po úterní první návštěvě nového prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera jeho český protějšek Miloš Zeman znovu odmítl přijímání migrantů do Česka, a to i v případě, že by za ně mělo dostávat Česko od evropských institucí peníze. Steinmeier naopak žádal, aby evropské země respektovaly rozhodnutí Evropského soudního dvora (ESD), který zamítl žaloby Maďarska a Slovenska proti kvótám na rozdělování migrantů a potvrdil platnost programu přerozdělení 120.000 lidí.

Sporný moment ve vztazích představovala svého času otázka přístupu českých občanů na německý pracovní trh. Vyřešila se v květnu 2011, kdy Německo spolu v Rakouskem otevřely jako poslední z EU svůj pracovní trh pro "nováčky" včetně ČR. Do té doby mohli v Německu od roku 2009 volně hledat práci jen Češi s vysokoškolským diplomem.

Cestu k překonání traumat společné minulosti zase připravila Česko-německá deklarace z roku 1997 a od jejího podpisu převládají v této oblasti na nejvyšší úrovni až na výjimky smířlivé a věcné postoje. Po rozpadu sovětského bloku se stala základem česko-německé politické i hospodářské spolupráce Smlouva o dobrém sousedství a přátelské spolupráci z února 1992.

Kancléřka Merkelová byla v Praze již čtyřikrát, oficiálně v lednu 2007, v říjnu 2008, a potom dvakrát na jednodenní návštěvě, v dubnu 2012 a znovu loni v srpnu. Premiér Bohuslav Sobotka navštívil Berlín oficiálně v březnu 2014 a pracovně v květnu 2015.

Do České republiky bylo vloni z Německa dovezeno zboží za 38,3 miliardy eur, vývoz z ČR do Německa dosáhl 42,4 miliardy eur. Obchod s Německem tvoří téměř jednu třetinu celkového zahraničního obchodu ČR, země představuje hlavní odbytiště pro české zboží. A pro Německo je ČR po Polsku druhým nejdůležitějším obchodním partnerem ze zemí střední a východní Evropy.

Související

Více souvisejících

Německo Česká republika Frank-Walter Steinmeier Miloš Zeman uprchlíci sudetští němci

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy