ROZHOVOR | Ztrácíme svobodu? Mach nejen o tom, co potřebují důchodci a další občané

ROZHOVOR - Svého místa v Evropském parlamentu se Petr Mach vzdal, aby jako předseda pomohl Straně svobodných občanů ve volbách do Poslanecké sněmovny. Hraju vabank a jsem rád, že podle mnoha reakcí to voliči oceňují, říká v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz. S kým by do vlády nikdy nešel? A má favorita boji o Hrad? I na to jsme se jej ptali.

Svobodní se v průzkumech pohybují pod hranicí pěti procent, která je potřebná pro vstup do Sněmovny. Co z vašeho pohledu chybí k tomu, aby se strana poprvé ve své historii dostala do Poslanecké sněmovny?

Když jsme v roce 2014 překonali 5 % a dostali se do europarlamentu, žádný průzkum to nepředvídal, výzkumné agentury nás většinou zcela opomíjely nebo tipovaly okolo jednoho procenta. Takže na průzkumy nedáváme. V čem se ale mnoho průzkumů shoduje, je to, že je zde asi 10 procent lidí, kteří volbu Svobodných zvažují, ale bojí se, že by jejich hlas propadl. Kdyby se nikdo z těchto lidí nebál, máme pět procent vždy s přehledem. Takže všem voličům radím – nehledět na průzkumy, volit podle sebe, a když to tak udělají všichni, Svobodní ve sněmovně budou a voliči, kterým se naše myšlenky líbí, budou mít ve Sněmovně zastání. Nenechme se ovlivnit průzkumy!

Jak moc situaci ovlivní to, že jste se rozhodl naplno věnovat kampani a odešel jste z postu europoslance?

Každý jednotlivý volič, který jde s určitým rizikem neúspěchu volit Svobodné, má moji úctu. Jde do určitého rizika a já chci nést to riziko s každým z nich. Bylo by pokrytecké kandidovat a riziko nenést, nechávat si zadní vrátka a teplé místo v Bruselu. Hraju vabank a jsem rád, že podle mnoha reakcí to voliči oceňují. Já jsem teď občan jako každý jiný a na úspěch Svobodných jsem vsadil nastartovanou politickou kariéru a europoslanecký plat. Bez toho bychom nebyli důvěryhodní.

Nebojíte se, že se vám tento krok nakonec vymstí? Přece jen jste byl jako europoslanec poměrně výrazná postava, která přitahovala ke Svobodným hodně pozornosti...

V Evropském parlamentu bude za mě zbylé dva roky Jiří Payne, též zkušený politik, který tam bude stejně hájit naše zájmy a hlasovat proti všem těm euronesmyslům se stejným nasazením. Já opravdu věřím, že se moje rezignace na europarlamentní post vyplatí, a že díky tomu budu od října viditelným poslancem za Svobodné zde v České republice a spolu se mnou dalších deset nebo dvacet poslanců. A k tomu budeme mít dál europoslance - Jiřího Payna.

Když se na to podíváme reálně, jaký zisk ve volbách byste považoval za úspěch?

Z průzkumu, který jsme si nechali dělat u STEMu, ale i z dalších průzkumů, které byly nedávno publikovány v médiích, víme, že je asi 12 procent voličů, kteří by Svobodné chtěli volit, jen většina z nich váhá. V současné situaci tedy nemůžeme mít nad 12 procent a naše kampaň bude o tom, přesvědčit tyto voliče, aby své váhání přeměnili na skutečnou volbu ve volební místnosti. Cokoliv nad 5 procent bude obří úspěch a příslib na mnohem lepší výsledek do budoucna.

Je naopak nějaká hranice, kterou byste považoval za neúspěch? A vyvodil byste v takovém případě osobní zodpovědnost a odešel třeba z postu předsedy?

Já vyvodil osobní odpovědnost vlastně už nyní. Vzdal jsem se lukrativní funkce v europarlamentu. To znamená, že ponesu plnou odpovědnost, pokud se Svobodní do sněmovny nedostanou. Já se stal okamžitě po rezignaci 1. září běžným občanem a je nyní na voličích – jestli chtějí Macha a myšlenky, které reprezentuje dále v politice, ať nás volí. Oni to mají nyní v rukách.

Vy sám jste do politiky vstupoval velmi mladý. Jsou podle vás mladí lidé v politice potřeba? Máte pocit, že se o politiku zajímají dostatečně?

Založil jsem Svobodné v roce 2009, to mi bylo 34 let. To už není úplné mládí. Nyní mám rodinu a je mi 42 let. Není to o věku. Starší věk samozřejmě dává člověku určitou zralost, mládí zas více smělosti. Ale názory neměním. Takže nemůžu říct, že by bylo v politice potřeba více mladých lidí. Ale zoufale volám po tom, aby byly ve Sněmovně zastoupeni lidé, kteří chtějí větší svobodu a odpovědnost každého člověka, kteří chtějí suverenitu a bezpečnost České republiky, kteří chtějí méně byrokracie a nízké daně místo přebujelých dotací.

Už víte, kolik do předvolební kampaně investujete a jak ji budete financovat?

Máme rozpočet 6 milionů, ale stále sbíráme příspěvky od občanů. Na našem webu si každý může kliknout, jestli nám chce přispět 300 korun na volební plachtu, vozit na autě samolepku, nebo přispět 1000 korun na vytištění balíku volebních novin. Na co se chcete v letošních volbách zaměřit? Můžete vypíchnout témata, která jsou pro vás zásadní?

Důležitá je základní svoboda, o kterou postupně opět přicházíme. Děti si ve škole už nesmí koupit tatranku, středoškoláci už nesmí mít brigádu v obchodě, kde se prodává pivo nebo alkohol, nesmíte už provozovat kuřácký bar, za špatně odeslaný formulář na EET vám hrozí likvidační pokuty a v benzínu a naftě musíme mít povinně přimíchaná biopaliva. To je zlomek toho, co se na nás neustále valí. Pořád někdo za nás chce určovat, co je pro nás dobré. Někteří ale žijí úplně jiný svět – svět nezdaněných úroků z dluhopisů, svět investičních pobídek a deseti let odpuštěných daní z příjmu, zákonem zaručeného odbytu. Vytratila se zkrátka spravedlnost, férové stejné podmínky pro všechny. Důležitá je pro Svobodné i bezpečnost – EU to s migrační politikou a kvótami jednoduše přehnala a ohrozila to nejdůležitější – naši bezpečnost. U nás mají voliči jistotu, že se tlaku Bruselu nikdy nepodvolíme.

Pokud rozdělíme občany do tří skupin - na mladé lidi a prvovoliče, lidi v produktivním věku a seniory. Co můžete těmto skupinám nabídnout?

Svoboda, naše ústřední téma, a nízké daně je důležité pro všechny skupiny bez rozdílu. Třeba na jednotné 14% DPH vydělá každý, od studentů po důchodce. Produktivní lidi a rodiny s dětmi zaujme zvýšení slevy na dani, díky které bude mít každý, kdo pracuje, o 1000 korun měsíčně větší mzdu než dosud. Důchodci nejvíc oceňují, že zásadně odmítáme euro a chceme zachovat korunu.

Co podle vás v současné době nejvíce tíží české občany?

Lidé dnes pociťují více nejistoty. Ukázalo se, že EU nám nezajistí větší prosperitu a bezpečnost - naopak. Ze západu k nám nyní přihází ohrožení, terorismus je doslova za dveřmi. A Svobodní nabízejí realistický pohled. Nechceme žádnou izolaci. Chceme evropskou spolupráci a volný obchod – současně ale odmítáme všelijaké kvóty, bruselskou byrokracii, přebujelé korupční dotace a přehlasovávání v životně důležitých věcech.

Současná vláda přijala některé velmi kontroverzní zákony a novely. Jak jste s její prací spokojený? Pokud byste jí měl dát známku jako ve škole, jaká by byla?

Tato vláda zavedla EET a spolu s ním mnoho nových úřadů a úředníků. Spočítali, kolik to bude stát, o kolik se zvýší ceny v hospodách, ale už nespočítali, že mnoho lidí kvůli této nové elektronické byrokracii pověsí živnost na hřebík. Dal bych vládě špatnou známku z počtů a z taky z chování a češtiny – za pokleslé vyjadřování. Chválím vládu za to, že nakonec po dlouhém lavírování odmítá migrační kvóty.

Pokud byste se dostali do Sněmovny, kterou ze stran považujete za své případné spojence? A je někdo, s kým byste do případné vládní koalice rozhodně nešli:

Nemůžeme jít do žádné koalice s KSČM a s Babišem – ten rozpor mezi jejich a naším programem a celkovým přístupem je propastný. Nepředpokládám, že by Babiš najednou souhlasil se zrušením povinného přimíchávání biopaliv, s ukončením investičních pobídek, se zrušením EET. K ostatním máme také spoustu výhrad, ani teď nevíme, jestli budeme mít sílu na to být součástí vládní koalice, nebo zůstaneme v opozici.

Uvažujete že byste podpořili nějakého prezidentského kandidáta? Jaký by měl podle vás prezident být a co mu nesmí chybět?

Prezident je celkový reprezentant země, měl by se proto chovat důstojně. Prezident je také politik, který jmenuje premiéra, soudce, bankovní radu, odvolává ministry, vrací zákony sněmovně. Náš kandidát tedy musí být co nejvíc s v souladu s politikou Svobodných. Zatím u mě vede Jaroslav Kubera.

Na závěr mi dovolte několik rychlých otázek:

Jste pro czexit? ANOJste pro přijetí eura? NEJste pro odchod z NATO? NEJste pro přijímání uprchlíků? NEJste pro znovuzavedení poplatků v nemocnicích? NE Jste pro zavedení trestu smrti? NEJste pro povolení eutanázie? NE

Děkujeme za rozhovor

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 
David Broul (použito se svolením D. Broula) Rozhovor

Fico je slovenský Chuck Norris. Vyhraje i volby, v nichž nekandiduje, říká politolog David Broul pro EZ

Slováci si o víkendu zvolili za prezidenta Petera Pellegriniho, který ve druhém kole voleb hlavy státu porazil bývalého diplomata Ivana Korčoka. EuroZprávy.cz v tomto kontextu oslovily pro rozhovor politologa Davida Broula z Univerzity Palackého v Olomouci. Broul připustil, že Pellegrini je skutečně vládní kandidát a k vítězství mu dopomohli voliči Štefana Harabina z prvního kola. „V kontextu dosavadních kroků vlády, jako je rušení Úřadu speciální prokuratury, snahy ovládnout veřejnoprávní televizi a tak dále, nečeká slovenskou demokracii v brzké době nic pozitivního,“ říká.

Více souvisejících

rozhovor Petr Mach strana svobodných občanů volby 2017

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy