V TOP 09 to po volebním fiasku vře, Ženíšek nebude první místopředseda. A co Kalousek?

Praha/Plzeň/Zlín - Marek Ženíšek nebude za měsíc na celostátním sněmu TOP 09 obhajovat pozici prvního místopředsedy strany. Přijímá tak odpovědnost za špatný volební výsledek. Podle předsedy zlínského krajského výboru TOP 09 Víta Peštuky se dá očekávat na celostátním sněmu strany nějaká povolební reflexe i rezignace vedení strany.

TOP 09 získala celostátně 5,31 procenta hlasů, v Ženíškově domovském Plzeňském kraji jen 4,82 procenta hlasů. Ženíšek se osobně také domnívá, že ani Miroslav Kalousek by neměl na sněmu obhajovat funkci předsedy. Jaké ale bude Kalouskovo rozhodnutí, neví.

"Myslím si, že by to tak mělo být správné," řekl ke svému záměru nekandidovat znovu na prvního místopředsedu. Vedení strany má první setkání po volbách v úterý. TOP 09 se nepodařilo zabránit odlivu voličů a zároveň nebyla úspěšná v zisku nových voličů. Zásadní podíl na volebním propadu vidí Ženíšek i v ukončení spolupráce se STAN.

Domnívá se ale, že restart strany s novým vedením by mohl TOP 09 pomoci opět získat důvěru lidí. "Podobných příběhů restartů politických stran je mnoho. Je ale důležité, aby nové vedení TOP 09 zahrnovalo co nejširší konsensus, který je možné ve straně najít," řekl Ženíšek. Přimlouval by se za to, aby si noví poslanci za TOP 09 zvolili za předsedu svého poslaneckého klubu Kalouska, který je schopný politik a rétor.

Ženíšek by osobně rád viděl v čele strany Jiřího Pospíšila, který podal přihlášku do TOP 09. Pospíšil byl ministrem a místopředsedou ODS, se stranou se ale v lednu 2014 rozešel. Do europarlamentu kandidoval jako nestraník na kandidátce TOP 09 a STAN. "Předseda strany má být zkušený politik, a to Jiří Pospíšil je," řekl Ženíšek.

TOP 09 ve Zlínském kraji ve sněmovních volbách neuspěla, získala jen 2,86 procenta hlasů. "Nechci však teď vedení nic vzkazovat. Jsme rádi, že jsme se do Sněmovny dostali," uvedl Peštuka. TOP 09 podle něj nebyla pro lidi dostatečně srozumitelná a věrohodná. "Také jsme možná nebyli v některých věcech moc sociálně citliví," uvedl Peštuka.

V čele strany by podle něj měla být nová tvář, představoval si tam například Ženíška. "Ten ale asi nebude mít zájem," uvedl Peštuka. Není ani proti Pospíšilovi. "Dovedu si to představit, ale bylo by dobré, kdyby byla nějaká další alternativa, nějaký protikandidát," uvedl Peštuka.

Dosavadní místopředsedkyně Markéta Pekarová Adamová, která reprezentuje mladší část TOP 09, ČTK řekla, že až na úterním jednání předsednictva se uvidí, zda Kalousek z vedení strany odstoupí. "Všechny varianty se teprve budou řešit, takže není důvod se k tomu blíž vyjadřovat," uvedla. Na dotaz, zda by mohla do čela strany kandidovat ona, opáčila, že nic není vyloučeno.

Místopředseda krajského výboru TOP 09 na Vysočině Libor Kotačka považuje zisk pěti procent ve volbách za špatný, do budoucna je optimista. Stranické vedení podle něj zřejmě neudělalo zásadní chybu, ale nedovedlo odpovědět na novou situaci v zemi. Stranické špičky by se měly z výsledků voleb podle Kotačky zodpovídat. Nepožaduje rezignace, ale změnu způsobu práce. "Jestli změníme funkce a styl práce zůstane stejný, pak by to nemělo smysl," tvrdí.

Ani krajský předseda TOP 09 v Libereckém kraji František Gábor není pro unáhlené řešení. "Určitě se nějaké kroky přijmou, ale měli bychom si to jako strana vykomunikovat nejdřív mezi sebou," řekl.

Související

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

Více souvisejících

top 09 Marek Ženíšek (TOP 09) volby 2017 Jiří Pospíšil Zlínský kraj Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 5 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy