Ve čtvrtek uplyne 125 let od narození Edvarda Beneše, druhého prezidenta někdejší Československé republiky

Praha - Největším nepřítelem bývalého československého prezidenta Edvarda Beneše byla jeho samostatnost, kvůli které na něho všichni často svalovali vinu, soudí politolog Jan Kubáček. Ve čtvrtek uplyne 125 let od narození druhého prezidenta někdejší Československé republiky.

„Edvard Beneš byl znám svou příslovečnou pracovitostí, houževnatostí a odhodláním. Jeho problémem však bylo to, že byl zvyklý pracovat sám, a tak se mnozí naučili svalovat za všechno špatné vinu pouze na něho,“ řekl Mediafaxu politolog Jan Kubáček. Poukázal na Mnichovskou dohodu, podle které připadlo české pohraničí nacistickému Německu, a rok 1948, kdy se moci chopila KSČ, a z Československa se stal totalitní stát.

Beneš se narodil v roce 1884 v Kulanech v tehdejším Rakousku-Uhersku. Po maturitě na vinohradském gymnáziu v roce 1904 směřovaly další Benešovy kroky na filozofickou fakultu v Praze. Zanedlouho odjel do Paříže, kde pokračoval ve studiu na Sorbonně a na Svobodné škole politických a sociálních nauk. Vysokoškolské studium Beneš zakončil doktorátem práv v Dijonu v roce 1908 a o rok později složil rigorózní zkoušky i v Praze. Po studiích Beneš tři roky působil jako učitel na obchodní akademii v Praze. Od roku 1912, po své habilitaci, přednášel jako docent na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Po začátku první světové války Beneš organizoval protirakouskou odbojovou skupinu Maffie. Obstarával také spojení s českými zeměmi a budoucím prvním prezidentem Tomášem Garrigue Masarykem.

V roce 1915 Beneš odešel do Francie, kde spolupracoval s Masarykem a Milanem Rastislavem Štefánikem. V Paříži se zabýval propagací československého politického programu a také organizací jednotlivých složek české emigrace. Společně se Štefánkem vyjednal s mocnostmi Dohody vznik československých vojenských jednotek, takzvaných legií.

Po vzniku samostatné Československé republiky 28. října 1918 se Beneš stal ministrem zahraničí. Kromě toho Beneš stál u zrodu předchůdkyně Společnosti národů a v roce 1920 se stal její místopředsedou. V letech 1921 až 1922 byl Beneš premiérem Československa. Po Masarykově abdikaci v roce 1935 byl zvolen jeho nástupcem. „Velkým Benešovým handicapem byly problémy se sudetskými Němci a nástup nacismu v sousedním Německu, když byl zvolen prezidentem,“ uvedl Kubáček.

Po mnichovském diktátu, který Československu přikazoval zříci se pohraničí, Beneš abdikoval a odešel do exilu. Po okupaci zbytku Československa a vzniku Slovenského státu v březnu 1939 prohlásil Mnichov za neplatný a zastával teorii právní kontinuity Československa. Za války působil v Londýně s celou exilovou vládou jako prezident v exilu. Dosáhl také uznání této československé exilové vlády u všech spojeneckých států. Po skončení války se v roce 1945 pokračoval ve funkci prezidenta. „Na Benešovi se musí ocenit, že dvakrát po sobě dovedl v zahraničí vydupat samostatný stát, když s tím nikdo nepočítal,“ prohlásil Kubáček.

V poválečných letech se Beneš domníval, že se Československo může stát mostem mezi východem a západem. V roce 1948 se však v zemi chopili moci komunisté a on po krátké době abdikoval a zemřel.

Související

V Česku se konají pietní akty připomínající sedmidenní válku o Těšínsko. Rozhovor

105 let od sedmidenní války. Hranice Československa i Polska se zrodily v krvi, upozorňuje historik

Před 105 lety, 23. ledna 1919, zahájily československé ozbrojené síly operaci v Těšínsku, která měla vyřešit tamní teritoriální spor s Polskem. Přestože boje o území nepředstavovaly v dobovém kontextu střední a východní Evropy výjimečnou událost, vypuknutí takzvané sedmidenní války a její průběh byly pro polskou stranu nemilým překvapením, konstatuje historik Vladimír Černý z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz vysvětlil například to, proč bylo Těšínsko vnímáno jako důležitý region, jak Praha a Varšava obhajovaly své nároky na něj nebo z jakého důvody západní velmoci vnímaly konflikt souběžně jako marginální záležitostí, ale i negativní, potenciálně nebezpečný precedent. 
Beneš, Edvard

Bylo by třeba objasnit roli Beneše v přípravách atentátu na Heydricha, míní historik

Role někdejšího československého prezidenta Edvarda Beneše v přípravách atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha je i po 80 letech od atentátu nejasná. Je otázkou, zda se k přípravě této akce stavěl po celou dobu souhlasně. V rozhovoru s ČTK to řekl historik Stanislav Kokoška z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd ČR a Ústavu pro studium totalitních režimů.

Více souvisejících

Edvard Beneš

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 59 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR

Pražská policie dopadla celosvětově hledaného Čecha. Šel po něm Europol i FBI

Pražští kriminalisté zadrželi Čecha, který podle nich patřil k největším distributorům dětské homosexuální pornografie na světě. Z tohoto důvodu ho hledal americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) i Evropský policejní úřad (Europol). Na webu pražské policie to v úterý napsala mluvčí Kristýna Zelinková.

včera

včera

Válka v Izraeli

Hizballáh je bez vůdce. Izraelská armáda prý zabila i Nasralláhova nástupce

Izraelská armáda v pondělí provedla nálet na libanonskou metropoli Bejrút, během něhož zabila Suhajla Husajna Husajního, šéfa logistického velitelství proiránského militantního hnutí Hizballáh. Informaci potvrdila izraelská armáda v úterý prostřednictvím prohlášení citovaného agenturou Reuters. Ministr obrany Joav Gallant následně uvedl, že vysoký představitel Hizballáhu Hášim Safí ad-Dín, který byl ve frontě nahradit vůdce teroristické skupiny Hasana Nasralláha, byl pravděpodobně také zabit při náletu v Bejrútu .

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Prezident Petr Pavel jmenoval za účasti premiéra dva nové členy vlády Prohlédněte si galerii

Vláda je opět kompletní. Pavel jmenoval dva nové ministry

Prezident Petr Pavel v úterý jmenoval dva nové členy vlády na Pražském hradě. Lukáš Vlček, dosavadní poslanec, převzal ministerstvo průmyslu a obchodu po Josefu Síkelovi, který byl nominován na pozici eurokomisaře. Novým ministrem pro místní rozvoj se stal Petr Kulhánek, který dříve působil jako hejtman Karlovarského kraje a nahrazuje Ivana Bartoše, předsedu Pirátů, který byl odvolán.

včera

Osamělý vyvrhel si musel gratulace vynutit. Putin oslavu narozenin nařídil

Jak už server EuroZprávy.cz informoval, "osamělý" Vladimir Putin oslavil své 72. narozeniny, avšak oproti minulým letům dostává méně gratulací, protože se z něj na mezinárodní scéně stal vyvrhel, napsal server Politico. Narozeninové gratulace proto byly v Rusku nařízeny.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy