Tisíce mrtvých, vy umíráte taky! Hosté a diváci útočili na Jílkovou: Kvůli vám přijdu o práci. Té povolily nervy a rozkřičela se

Dnes uplynulo 28 let od Sametové revoluce, která změnila chod dějin. Zároveň si Česko v tento den připomíná fašistické represálie a popravené studenty v roce 1939. Jsme ale opravdu spokojení se životem ve svobodě a demokracii, nebo bylo před rokem 1989 lépe? O tom se diskutovalo v pořadu Máte slovo Michaely Jílkové.

V pořadu diskutovali Daniel Herman, ministr kultury; Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM; Alexander Vondra, bývalý disident a ředitel Cevro institutu; Lenka Procházková, bývalá disidentka a spisovatelka; Jan Bubeník, úspěšný podnikatel a bývalý aktivista, a Radim Valenčík, ekonom a sociolog.

Podle Hermana je absurdní, že komunisté mohou stále zasahovat do politického dění v Česku. "Jestliže je režim, který zabijí a mučí své odpůrce, tak je něco v nepořádku," uvedl v úvodu pořadu ministr s tím, že jde o ohrožení demokracie.

Kováčik to ale popírá a tvrdí, že "ve jménu katolické víry byly dokonce vyvráceny celé civilizace." Dodal, že významná část veřejnosti komunisty stále volí, podle Bubeníka je ale štěstí, že je procento lidí, kteří je volí, stále menší.

Dodal, že ochrana pracujících a sociální jistoty jsou kapitalismem zajištěny daleko více, než komunismem. Kováčik ale opáčil, že čirý komunismus nikde nebyl a za minulého režimu byla naše země bez dluhů. "My jsme tu měli tolik mrtvých lidí a tolik ekologického dluhu, protože jste tady zlikvidovali životní prostředí!" naštval se Bubeník. 

Podle Vondry se měl zakázat název "komunisté", ale stranu jako takovou ne. Dodal, že navíc strana dosáhla nejhoršího výsledku v dějinách a "jde si lehnout s největším kapitalistou Babišem." Procházková ale i přes hrůzné zkušenosti s režimem uznala, že sociální jistoty tehdy byli větší. "Nebyly exekutoři, nebyli bezdomovci," uvedla.

Podle Hermana jsou lidé dnes bohatší a mohou si dovolit více věcí, s tím ale nesouhlasil divák z publika, který zmínil nízké platy horníků v Ostravě v porovnání s vysokými nájmy. Vondra dodal, že ať už by byl divák horníkem kdekoliv, doplatí na to, že se mění ekonomika. 

Podle Valenčíka je křesťanství ideologie, které vedlo křížové války, a Herman vidí komunismus jako zločinecký režim, ale ne z pohledu badatele. Herman opáčil, že jde o staletí staré dějiny, zatímco komunismus mučí lidi dodnes. Kováčik ale rozesmál publikum, když Hermanovi vyčetl, že s Babišem "už v posteli byl."

Procházková se následně zeptala zástupce komunistů, proč se jeho strana po listopadu nepřejmenovala. "Tehdy proběhlo referendum o názvu Komunistická strana a 75 procent strany se vyjádřilo pro zachování názvu," tvrdí. Podle Valenčíka je to ale lež. Třetina okresů se referenda odmítla zúčastnit a jejich hlas byl započten jako proti. Podle něj šlo o jednoduchou manipulaci.

"Dneska vymíráte, mladí lidi vás nevolí," vysmál se komunistům Vondra. Valenčík si přisadil a dodal, že je to proto, že komunisté nemají program. Procházková ale uvedla, že ani dnes není svoboda slova a i lidmi placená média zamlčují některé věci. "Ale teď jsme na půdě České televize a vy tady diskutujete," opáčila Jílková. "Abyste měla alibi! Ale já to vydržím," pustila se do Jílkové Procházková.

Dodala, že jí čtyři lidé odmítli vystoupit v pořadu, protože se bojí říkat jiný názor než jaký převládá v mainstreamu, protože by mohli přijít o práci. Podle Vondry se ale nedá srovnávat veřejné vystupování tehdy, kdy za něj hrozil kriminál, a dnes. Procházková ale podotkla, že píše pro alternativní weby, a ty jsou dnes považovány za dezinformační. Podle Hermana ale Rusko opravdu investuje ohromné množství peněz na propagandu.

Divák z publika uvedl, že když teď vystoupil v pořadu, tak může v pondělí očekávat, že přijde o práci. To už musela Jílková zasáhnout a vysvětlit divákům, že neví o jediném případu, kdy by měl někdo kvůli angažmá v pořadu problémy. Následně se stočila diskuze k NATO, jehož potřebu obhájil Vondra. "Členství v NATO nám zaručuje, že po václaváku už nebudou chodit ani nacistické, ani ruské boty," uvedl.

Bubeník dodal, že NATO zaručí, že Češi už neskončí v gulazích a nebudou tam těžit uran. "A kde je ten Uran? Kde jsou ty peníze z něj?" naštval se na Kováčika. "Já jsem z Vysočiny a tam je ho stále dost," opáčil úlisně Kováčik. "Co z toho měli lidi kromě toho, že tam umřeli?!" rozkřičel se Bubeník. "Na Vysočině se měli dobře!" naštval se i Kováčik.

"Do dneška platíme za uranové doly ze státní kasy, přitom uran šel do Ruska za dumpingové ceny," pokračoval Bubeník. V tu chvíli se rozkřičela i Jílková: "Tisíce lidí umřely v uranových dolech! Nezlehčujte to!" zuřila.

Další divák z publika měl možnost kvůli svému věku porovnat oba režimy. Komunismus by si podle svých slov nevybral, protože byl pořád do něčeho nucen a lidé si nemohli svobodně nic vybrat. To je dnes nesporná výhoda, uvedl závěrem.

Související

Michaela Jílková v pořadu Máte slovo

"Lidi, vzpamatujte se. Cestujte po Česku," apelovala u Jílkové seniorka

Globální pandemie nového koronaviru zcela ochromila dopravu a tím pádem i cestování a zahraniční dovolené. Více než polovina Čechů se momentálně chystá strávit prázdniny v tuzemsku. Máme ale jistotu, že když si zakoupíme zájezd, ať už v rámci Česka nebo v cizině, tak skutečně odjedeme, a v pořádku se vrátíme? Toto bylo tématem čtvrtečního pořadu Máte slovo Michaely Jílkové.

Více souvisejících

Máte slovo Michaela Jílková 17. listopad 17. listopad 1989 Komunismus

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

Tragická nehoda FlixBusu v Německu. Autobus skončil na boku, pět mrtvých

Tragická nehoda autobusu dopravce FlixBus se ve středu dopoledne stala na dálnici nedaleko německého Lipska. Nepřežilo ji pět lidí, dalších více než dvacet cestujících utrpělo zranění. O neštěstí informovala světová média v čele s BBC

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy