Československo má být vděčné za rok 1968? Politici zuří, Farský chce, aby se Zeman vrátil z Ruska

Praha – Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) chce, aby se na jednáních prezidenta Miloše Zemana v Rusku mluvilo o překroucených informacích k srpnu 1968, které se před návštěvou českého prezidenta objevily na webu ruské armádní televize Zvezda. Text ostře odsoudila celá řada českých politiků.

V článku se píše, že Československo by mělo být Sovětskému svazu vděčné za to, že v roce 1968 zabránil vysláním vojsk tomu, aby Západ v zemi uskutečnil státní převrat. Autor článku Leonid Maslovskij má pověst publicisty, který se snaží rehabilitovat sovětské zřízení.

Zaorálek se nejprve ohradil proti materiálu, který web zveřejnil. Později doplnil, že jeho reakce je oficiálním stanoviskem a že o něm informoval i doprovod prezidenta. „Odsoudil jsem článek z titulu své funkce ministra zahraničí a informoval jsem doprovod p.prezidenta, aby toto téma zvedli při jednáních v RF," uvedl Zaorálek v diskusi, která se vedla pod původním stanoviskem k článku.

Uživatelé twitteru ministra vyzývali, aby na informace reagoval oficiální cestou, například předvoláním ruského velvyslance v ČR. Zaorálek podotkl, že ruský ambasador je v Rusku společně s prezidentem Zemanem.

Důrazně se proti článku ohradil ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Výroky serveru označil za hrubě lživé. "Za obzvlášť politováníhodné považuji, že k tomu dochází při návštěvě naší hlavy státu v RF," dodal Stropnický.

Mluvčí českého prezidenta Jiří Ovčáček reagoval odkazem na dřívější vyjádření, v němž Zeman označil vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa za zločin. "Názor pana prezidenta je neměnný. Okupace v roce 1968 byla zločinem," uvedl Ovčáček.

Pokud by se mi jako prezidentu ČR stalo to, co dnes Miloši Zemanovi, ukončil bych předčasně státní návštěvu. Nelze stavět vztahy zemí na lhaní o dějinách. A co horší: překrucování se dopustil web řízený armádou.

— Pavel Fischer (@PavelFischer) 21. listopadu 2017

Čeští politici uvádějí, že je článek ponížením Česka. Je proto prý na místě, aby se proti němu česká diplomacie ohradila. „Každý slušný člověk by se po tomto sebral a odjel pryč, to platí i pro těch 120 podnikatelů," napsal na twitter první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. „Slušný prezident by tam vůbec nejezdil a normální velvyslanec a ministr zahraničních věcí by se ohradil!" dodal.

Předseda ODS Petr Fiala podotkl, že prezident Zeman by měl v Rusku hájit zájmy České republiky a bránit překrucování historie. "Korektní vztahy nelze zaměňovat za servilitu," napsal Fiala. K důrazné reakci vyzval Zemana také kandidát na prezidenta Mirek Topolánek. "Proti tomuto brutálnímu překrucování historie by se měl český prezident razantně ohradit," uvedl na twitteru.

Šéf Starostů a nezávislých Petr Gazdík označil článek za hloupý propagandistický výrok. „Když člověk čte hloupé propagandistické výroky, jako je tenhle, uvědomuje si, jak moc důležité je být součástí evropských demokratických států. Tahle doba je pryč a my nesmíme nikdy připustit, aby se vrátila," uvedl. Předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský vyzval k ukončení prezidentské návštěvy. „Je možné větší ponížení? Ne. Je možné pokračovat v návštěvě? Ne. Zeman z České republiky dělá pokračováním návštěvy vazaly Putinova Ruska," míní.

Související

Sovětská armáda Komentář

55 let od smlouvy o „dočasném“ pobytu sovětských vojsk. Z okupantů se stali mírotvůrci pouze na papíře

Před 55 lety, 16. října 1969, podepsali tehdejší premiéři Československa a Sovětského svazu, Oldřich Černík a Alexej Kosigyn, smlouvu o podmínkách dočasného pobytu sovětských vojsk na československém území. Vytvořili tím právní rámec pro další přítomnost cizích ozbrojených sil, které se do země dostaly o dva měsíce dříve v rámci nechvalně známé operace Dunaj, tedy potlačení pokusu o reformu diktatury KSČ armádami pěti členských států organizace Varšavské smlouvy. Přestože oficiálně šlo o spojenecké jednotky, které měly v případě války bojovat po boku těch československých, zůstaly vnímány jako okupační síla a potenciální nátlakový nástroj Kremlu.

Více souvisejících

Srpen 1968 Rusko Lubomír Zaorálek Martin Stropnický Petr Fiala (ODS) Mirek Topolánek Marek Ženíšek (TOP 09) Miloš Zeman Jiří Ovčáček Petr Gazdík Jan Farský

Aktuálně se děje

před 20 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 5 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Vrtulník s Raísím našel turecký dron. Rusko zapojilo do pátrání desítky specialistů

Zdroj tepla pocházejícího z havarovaného vrtulníku, ve kterém zemřeli prezident Ebráhím Raísí a ministr zahraničních věcí Hosejn Amír Abdollahján, identifikoval turecký dron. Turecká strana jeho lokalitu poskytla íránským úřadům. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy