ROZHOVOR | ČSSD udělala všechno špatně? Politolog nám prozradil, proč ANO převálcovalo Sobotku a spol.

ROZHOVOR - Největší dluh, který končící vláda zanechala, je hlemýždí posun modernizace českého státu. Pomalý byl rozvoj infrastruktury například dálnic nebo elektronizace veřejné správy, říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz politolog Lubomír Kopeček, který působí na Katedře politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Jak se bude na kabinet Bohuslava Sobotky s odstupem času pohlížet? A proč Sobotka demisi vlády na Hrad nedoručil osobně? I na to jsme se zeptali odborníka.

Končící vláda jako jedna z mála působila celé čtyřleté funkční období. Znamená to, že bude kabinet Bohuslava Sobotky s odstupem hodnocen jako úspěšný?

To, že vláda vydrží čtyři roky, není jako kritérium úspěchu zásadní. Průměrná životnost vlád je v českých poměrech skutečně většinou mnohem kratší než čtyři roky a asi proto bude Sobotkova vláda hlouběji vrytá do paměti lidí. Stejně tak její vnímání veřejností dost vylepšuje, že její vládnutí provázel výrazný hospodářský růst, vlastně největší po roce 1989. Nicméně tento růst není ani tak zásluhou vlády, ale hlavně příznivé ekonomické situace v sousedním Německu, s kterým Česko nejvíce obchoduje.

Sociální demokraté v uplynulých čtyřech letech prosadili celou řadu bodů ze svého programu. Zdá se ale, že to jejich voliči příliš neocenili a strana ve volbách propadla. Z vládního angažmá tak nejvíc vytěžilo hnutí ANO. Čím to je?

V první řadě Andrej Babiš dokázal výborně ve veřejném vystupování zužitkovat pozici ministra financí, což pochopitelně ANO pomohlo. Celkově pak mělo ANO výborně zvládnutou politickou komunikaci, a to mnohem lépe než ČSSD, která hlavně v posledním roce byla všechno jiné, než srozumitelná a čitelná. Význam samozřejmě mají i média, která šéf ANO fakticky kontroluje. Třeba Mladá fronta Dnes za poslední léta patrně žádný pozitivní článek o sociální demokracii neotiskla.

Sociální demokraté také hodně doplatili na prosazování některých agend, které mnohé jejich voliče rozhodně nepotěšily jako absolutní zákaz kouření v restauracích nebo až příliš vstřícné pročínské postoje ve stylu Prohlášení čtyř. Konečně stojí za zmínku linie Sobotkova vedení, která řadu lidí v ČSSD s jiným názorem upozadila. Hašek, Tejc, Zimola či Benešová byli přitom v minulosti politici, kteří dokázali straně přitáhnout různé skupiny voličů. Letos na kandidátkách strany ve volbách nebyli.

Koaliční vládu ČSSD, ANO a KDU-ČSL provázela celá řada problémů, hádek a konfliktů. Právě ty mohly pro řadu Čechů zastínit práci premiéra a ministrů. Na jaké kroky tohoto kabinetu by se podle vás nemělo zapomenout?

Neřekl bych, že to byla vláda „problémů a hádek“, to je vjem z posledního asi roku a čtvrt. První téměř tři roky Sobotkova kabinetu byly poměrně nekonfliktní. Až od reorganizace speciálních policejních útvarů v létě 2016 se vztahy v koalici prudce zhoršily. Kulminovalo to letos v květnu vládní krizí, kdy vláda téměř padla.

Hodnocení vlády někdy velmi záleží na politickém názoru. Dobrým příkladem je patrně nejviditelnější projekt této vlády, elektronická evidence tržeb. Kritici můžou namítat, že to je „velký informační bratr“, který je projevem absolutní nedůvěry v podnikající subjekty a velká byrokratická zátěž, která některé podnikatele může zlikvidovat. Stoupenci naopak můžou argumentovat, že jde o dobrý nástroj pro kontrolu výběru daní.

Zůstaly nějaké velké či významné resty, které dostane na stůl vláda nová?

Různých „restů“ se dá najít pochopitelně víc. Osobně za největší vládní dluh považuji hlemýždí posun modernizace českého státu. Takové záležitosti jako rozvoj infrastruktury například dálnic nebo elektronizace veřejné správy se posunuly za čtyři roky velmi málo.

Politici vládní koalice si často posílali vzkazy přes média, než aby problémy řešili mezi čtyřma očima. Občas to působilo, že nejsou schopni spolu vydržet v jedné místnosti. Nakolik to mohlo vládu a vládní strany v očích veřejnosti poškodit?

Platí, to co jsem říkal. Až do poloviny roku 2016 důvěra ve vládu podle průzkumů rostla a v porovnání třeba s Nečasovou vládou byla mnohem vyšší. Zlom přišel právě až se spory mezi vládními stranami loni v létě. Jinak je dobré vnímat, že vládu tvořily tři velmi rozdílné strany, navíc do toho vstoupily debaty kolem hospodářských aktivit Andreje Babiše. Vládu to prostě muselo rozklížit.

Zejména pravicová opozice vládu kritizovala, že i v době hospodářského růstu Andrej Babiš přišel s návrhem rozpočtu pro rok 2018 se schodkem 50 miliard korun. Například podle ODS je to nepřijatelné. Je to opravdu tak, že vláda „zbytečně rozhazuje“?

Vždy se dá šetřit a mít nižší schodek státního rozpočtu. Cena ale samozřejmě je, že ty peníze musíme někde vzít. Otázkou je, odkud je vezmeme, respektive přesněji, kam je nedáme. Není jedno dobré řešení. Vždycky je to o politických prioritách vládních stran. V tomto případě byla hlavním partnerem ANO sociální demokracie, která výraznější snižování schodku rozhodně neměla jako prioritu.

Během necelých čtyř let se v kabinetu vyměnilo devět ministrů. Jak moc je to v porovnání s předchozími vládami? Ovlivnily tyto změny nějak výrazněji chod kabinetu?

Špatně se to srovnává, protože tato vláda vydržela celé čtyři roky, což je první případ za několik posledních volebních období. Nemáme zkrátka délkou existence stejně srovnatelné případy. Není ale náhoda, že se měnili ministři hlavně v resortech, kde jejich „nízká životnost“ je v zásadě tradiční už od 90. let. Zmíním tři nejproblematičtější resorty: doprava, zdravotnictví a školství. Povaha problémů je v nich taková, že šance ministra vydržet delší dobu není vysoká.

Téměř všichni ministři hnutí ANO v končící vládě budou členy i nového kabinetu – i když někteří změní úřad. Byli podle vašeho názoru natolik úspěšní, že je není třeba měnit?

Jednobarevná vláda ANO nemá velké vyhlídky získat na první pokus důvěru. Výsledkem byl zjevně problém získat na některé resorty odpovídajícího kandidáta, protože délka jeho působení v čele resortu může být velmi krátká. Než se ministr zorientuje v resortu, což může trvat několik měsíců, skončí. Vyvázat se ze svých závazků kvůli jepičí ministerské kariéře není pro mnoho lidí zrovna atraktivní. V takové situaci je zcela racionální využít stávající ministry za ANO, respektive se jich nezbavovat.

Mnozí kritici vlády poukazují na to, že zavedla velké množství zákazů, omezení či regulací – ať už jde o pamlskovou vyhlášku, zákaz kouření v restauracích, zavírání obchodů o některých svátcích. Opravu se v tom tolik liší od předchozích vlád?

Vše zmíněné má velký dopad na celou společnost nebo minimálně na její podstatnou část. Dodat lze třeba i takové záležitosti jako už zmíněnou elektronickou evidenci tržeb nebo kontrolní hlášení DPH. Samozřejmě i před nástupem této vlády se objevovala různá omezení, regulace či zákazy, nicméně ty se dotkly mnohem menšího okruhu lidí, respektive subjektů. Poslední čtyři roky jsou rozsahem a dopadem regulací opravdu dost mimořádné. Samozřejmě trochu paradoxně význam má i to, že vláda vydržela celé čtyři roky a fungovala dlouho poměrně soudržně. Zavádění takových opatření díky tomu mělo pevnou oporu.

Demisi vlády nepředal Bohuslav Sobotka Miloši Zemanovi osobně, ale nechal ji doručit kurýrem. Je to obvyklý postup? Co to vypovídá o vztazích mezi oběma politiky?

Obvyklý postup to pochopitelně není. Nicméně po „ceremoniálu“, který Zeman předvedl na Pražském hradě letos v květnu, kdy se choval, jako by Sobotka podával demisi, a to včetně přeříkání „poděkování za vykonanou práci“, se těžko dalo čekat něco jiného. Vztahy mezi končícím premiérem a prezidentem jsou v posledních dvou letech na bodu mrazu. Je dobré si přitom všimnout, že Zeman udělal z vymezování se vůči Sobotkovi součást své politické strategie.

Má to logiku i vzhledem k Zemanovu neformálnímu spojenectví s Andrejem Babišem. Babiš bude velmi potřebovat Zemanovu vstřícnost, dokud vláda ANO nedostane důvěru. Proto ANO zjevně nepostavilo svého kandidáta v prezidentských volbách a velmi pravděpodobně také nepodpoří žádného Zemanova protikandidáta. Svou knihu o Miloši Zemanovi jsem nazval „Příběhem talentovaného pragmatika“. Talentovaný pragmatik dobře ví, kdo je pro něj před prezidentskou volbou opravdu užitečný.

Související

Monika Brausenbauch Meislová Rozhovor

Britové jsou opravdu unavení, říká Brusenbauch Meislová pro EZ. Nejspíše si zvolí Labouristy

V Británii dnes odstartovaly parlamentní volby v nichž se patrně rozhodnou mezi dvěma tradičními stranami – Konzervativní a Labouristickou. „De facto všechny průzkumy předpovídají Labouristické straně drtivé vítězství. Její náskok konzistentně činí zhruba 20 %, což je opravdu masivní náskok,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz expertka na britský politický systém Monika Brusenbauch Meislová z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. 
Lukáš Vlček (použito se svolením L. Vlčka) Rozhovor

Pokud bude Síkela eurokomisařem, jsem připraven stát se ministrem, říká místopředseda STAN Vlček pro EZ

Jak Starostové hodnotí výsledek evropských voleb? Proč se už s Danuší Nerudovou nepočítá na post evropské komisařky? Jak moc reálná je situace, v níž se eurokomisařem stane současný ministr průmyslu Síkela? Nejen na tyto otázky se EuroZprávy zeptaly Lukáše Vlčka, místopředsedy STAN a také možného kandidáta na nového ministra průmyslu a obchodu. 

Více souvisejících

rozhovor Lubomír Kopeček Vláda ČR Bohuslav Sobotka Andrej Babiš

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy