Výbor ROP Střední Čechy nesmí vidět zprávu OLAF? Prý to přikázala Jermanová

Praha - Výbor regionální rady Regionálního operačního programu (ROP) Střední Čechy, který by měl v polovině ledna jednat o vyjmutí farmy Čapí hnízdo z evropského financování, nebude mít k dispozici zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF).

Ministerstvo financí navrhlo úřadům, aby vyňaly z evropského financování projekty, které vyšetřuje Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) nebo jsou předmětem správního či trestního řízení. Ve středních Čechách se to týká Čapího hnízda a menšího projektu na Mladoboleslavsku.

Vyjmutí znamená, že na projekty bude pohlíženo jako na národní dotace. Byly již předfinancovány ze státního rozpočtu, a fakticky tak nenastane změna financování. Umožní to, aby ČR od Evropské komise dostala maximální možnou částku, kterou pro operační program mohla z EU obdržet. "Nebavíme se ale o vyjmutí ve smyslu, jestli došlo, nebo nedošlo k nějakému pochybení, ale ve smyslu vyjmutí kvůli tomu, aby mohl být regionální operační program uzavřen," sdělil ředitel úřadu regionální rady Kamil Munia.

Člen výboru za opoziční TOP 09 Jan Jakob podotkl, že pokud bude projekt vyjmut, dopadne finanční zátěž na české daňové poplatníky. "Pokud bychom tak učinili, nejednalo by se už o evropskou dotaci, ale o dotaci národní. Jinými slovy, na Babišovu luxusní daču bychom se složili my všichni. Zároveň by nebyl Babis postižitelný evropskými orgány," prohlásil Jakob.

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) zopakovala, že bude hlasovat pro vyjmutí, protože takový postup doporučuje ministerstvo financí. Kdyby se členové výboru rozhodli opačně, program by nebyl uzavřen a pokračoval by dál.

Pokud by se prokázalo, že dotace byla přidělena neprávem, poskytovatel by měl prostředky vymáhat po příjemcích. V případě Čapího hnízda by se to zřejmě týkalo nástupnické firmy. "Musíme si udělat analýzu, kdo přebírá povinnosti a práva původního příjemce," řekl Munia.

Munia před Silvestrem údajně řekl, že zprávu OLAF uvolní hned, jak bude předložena. "Když jsem s ním hovořil ve čtvrtek dopoledne, tak mě ujistil, že bude součástí materiálů, které dostaneme jako podklady na jednání výboru. Takže budeme mít deset dní na to, abychom se s tím seznámili," uvedl člen výboru za opoziční STAN Věslav Michalik. Nakonec se ale prý dozvěděl, že výboru mají stačit informace zveřejněné ministerstvem financí. "My s tím nesouhlasíme, nevidím důvod, abychom jednali o vyjmutí," dodal Michalik.

Zprávu požaduje také člen výboru za ODS Michael Pánek, který tvrdí, že mu ji Munia odmítl vydat na příkaz hejtmanky. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová i Munia to ale už ve čtvrtek odmítli. "Obrátila jsem se na ředitele Úřadu regionální rady ROP Střední Čechy už před koncem roku, abych se s dokumentem mohla seznámit. Bohužel jsem jej zatím neobdržela," vyjádřila se podobně další členka výboru za ODS Jana Poláková.

Munia k tomu dnes řekl, že úřad se řídí doporučením Nejvyššího státního zastupitelství a vyjádřením ministerstva financí. Členové výboru proto budou mít k dispozici jen některé části zprávy. Důvodem je podle něj to, aby nebyla porušována práva jiných osob, případně mařeno vyšetřování.

Opozice také žádala, aby jednání výboru bylo svoláno v nejbližším možném termínu, což je 15. ledna. Hejtmanka uvedla, že jí žádná žádost nepřišla, podle ní byla chybně adresována řediteli, který ale jednání svolávat nemůže. Podle jednacího řádu musejí být členové o jednání informováni deset dní dopředu a materiály mají dostat nejpozději sedm před zasedáním.

Související

Více souvisejících

Čapí hnízdo OLAF (Evropský úřad pro boj proti podvodům) Středočeský kraj Jaroslava Jermanová (hnutí ANO) ROP Střední Čechy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy