PROFIL: Mirek Topolánek by posílil českou armádu, podporuje setrvání země v EU

PROFIL - První kolo prezidentských voleb je už za dveřmi. V pátek ve 14 hodin se po celé České republice otevřou volební místnosti. Těsně předtím vám přinášíme stručné medailonky prezidentských kandidátů. Další na řadě je Mirek Topolánek

Narodil se 15. května 1956 Ženatý, 4 děti Ředitel a člen představenstva pro zahraniční rozvoj a veřejné záležitosti společnosti Eustream

Nezávislý kandidát na prezidenta České republiky, bývalý předseda vlády České republiky a Občanské demokratické strany, někdejší senátor a poslanec Parlamentu České republiky, podnikatel a manažer Mirek Topolánek se narodil 15. května 1956 ve Vsetíně, je ženatý, má čtyři děti a čtyři vnoučata. Žije v Praze.

Vystudoval Fakultu strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně, oboru „přístrojová, regulační a automatizační technika“ Po ukončení vysoké školy nastoupil jednoletou vojenskou prezenční službu jako absolvent VŠ v Jemnici u rámcového dělostřeleckého pluku. Absolvoval také kurz Správa korporací v Manažerském centru v Čelákovicích. Svou profesní kariéru zahájil v Ostravě jako projektant v podniku Automatizace a mechanizace OKD – výzkum a vývoj, později jako specialista měření a regulace v Energoprojektu Praha se sídlem rovněž v Ostravě. V roce 1991 spoluzaložil společnost VAE, ve které byl výkonným ředitelem a později předsedou představenstva.

V roce 1995 získal stipendium k zahraničnímu studiu kurzu Management malých a středních podniků na MIM (Mediterranean Institut of Management). Firma VAE měla řadu majetkových účastí v dceřiných společnostech, mj. do roku 1999 ve společnosti VAE Controls, dnes jedné z nejúspěšnějších inženýrských firem v České republice. V době odchodu „otce zakladatele“ z VAE tvořil roční obrat skupiny přes 600 milionů korun. Mirek Topolánek později s ohledem na své angažmá v politice všechny své majetkové účasti postupně odprodal.

V listopadu 1989 spoluzakládal Občanské fórum v Ostravě-Porubě. O dva roky později se stal v této osmdesátitisícové městské části zastupitelem. V roce 1994 vstoupil do Občanské demokratické strany, za kterou byl v roce 1996 ve vůbec prvních senátních volbách zvolen senátorem Parlamentu ČR. Působil zde po dvě funkční období (do roku 1998 v prvním funkčním období a do roku 2004 ve druhém funkčním období). V Senátu České republiky byl v letech 1998 až 2002 předsedou senátorského klubu ODS, byl členem a místopředsedou výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu, předsedou podvýboru pro energetiku a členem organizačního výboru. Mezi roky 2002–2004 zastával funkci místopředsedy Senátu ČR. V letech 2000–2002 byl stínovým ministrem průmyslu a obchodu, poté předsedou stínové vlády Občanské demokratické strany.

Během svého působení v politice byl však účasten několika afér. Je totiž blízký přítel lobbisty Marka Dalíka, který si odpykává trest ve vězení za korupci v kauze nákupu obrněných transportérů Pandur. Topolánek byl také v roce 2009 zachycen na snímcích v Toskánsku, kde se zúčastnil neformálního setkání vlivných lobbistů. Mimo jiné tam byl i Marek Dalík.

Bývalý premiér je pro setrvání České republiky v Evropské unii a případné referendum by nepodpořil. Je pro výrazné posílení české armády. "Musíme posílit armádu - přinejmenším začít plnit závazek vydávat na obranu minimálně 2 % HDP, zvýšit počet profesionálních vojáků a rozšířit armádu na všechny druhy vojsk, aby byla bojeschopná při všech druzích konfliktů," uvedl pro EuroZprávy.cz tehdejší předseda občanských demokratů.

Prezidentskou kandidaturu oznámil Mirek Topolánek jako poslední, konkrétně v listopadu 2017. Na svou stranu získal deset senátorů, tudíž se stal oficiálním devátým uchazečem o Pražský hrad.     

Související

Mirek Topolánek

Na prezidenta Svazu průmyslu a dopravy kandiduje Topolánek, Rafaj, Palát a Wojnar

Kandidáty na prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR jsou bývalý premiér Mirek Topolánek, současný viceprezident svazu Jan Rafaj, člen jeho představenstva Miroslav Palát a bývalý prezident Sdružení automobilového průmyslu Bohdan Wojnar. Informace serveru e15.cz dnes ČTK potvrdila mluvčí svazu Tereza Šebestová. Nový prezident nahradí Jaroslava Hanáka, který byl ve funkci 12 let.

Více souvisejících

Mirek Topolánek profil prezidentské volby 2018 prezidentská kampaň EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 5 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 6 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy