Zemanovi gratuloval i Gorbačov. Přeje si další budování přátelství ČR s Ruskem

Praha - Na Hrad stále přícházejí gratulace Miloši Zemanovi k jeho znovuzvolení prezidentem. Někdejší sovětský prezident Michail Gorbačov v dopise vyjádřil naději, že se budou spolu dál podílet na naplňování spolupráce evropských zemí a budování přátelských vztahů s Ruskem.

"Hned od začátku jsem se domníval, že znovu získáš podporu lidí, a jsem proto rád, že se tak i stalo. Gratuluji Ti!" uvedl Gorbačov v dopise Zemanovi. Dodal, že by rád pogratulovat i Čechům, kteří Zemana zvolili, a tím podpořili myšlenku spolupráce všech evropských zemí a budování přátelských vztahů s Ruskem. "Teď je zapotřebí tyto myšlenky realizovat v praxi. Doufám, že Ty i já budeme, v rámci svých sil i možností, na naplňování těchto cílů spolupracovat," doplnil někdejší sovětský vůdce.

Blahopřání Zemanovi dnes přišla také z Budapešti a Říma. Maďarský prezident János Áder v dopise připomněl své nedávné setkání se Zemanem, při kterém se prý opět přesvědčil o přátelství obou národů. "Jsem přesvědčen, že naše osobní setkání i v budoucnu přispějí ke společnému prosazování zájmů obou našich zemí a k prohloubení vzájemné úcty našich národů. Jsem připraven pokračovat v našich debatách," napsal Áder.

Italský prezident Sergio Mattarella vedle gratulací vyjádřil víru v další spolupráci Itálie a Česka. "Na základě přátelství a silné tradice přátelství mohou Česká republiky a Itálie nalézt i další možnosti spolupráce v oblasti sociální, hospodářské a kulturní a posílit tak ještě skvělé bilaterální vztahy mezi našimi zeměmi," napsal Mattarella.

Současně uvedl, že Praha a Řím budou v dalších pěti letech s ostatními členy Evropské unie čelil stěžejním výzvám pro budoucnost kontinentu, jako jsou ekonomický růst, spravedlivé a solidární řízení migrační otázky a budování společného obranného systému.

Související

Ilustrační fotografie. Komentář

RVHP vznikla před 75 lety. Její srovnávání s EU je nepřípadné

Před 75 lety, 8. ledna 1949, skončila v Moskvě čtyřdenní konference, jejímž hlavním výsledkem bylo založení Rady vzájemné hospodářské pomoci (RVHP). Organizaci, která představovala faktickou odpověď Sovětského svazu a jeho evropských satelitů na Marshallův plán a počínající ekonomickou integraci západního světa, zpočátku tvořilo šest zemí ovládaných komunistickými stranami, včetně Československa. Jedním z jejích hlavních úkolů bylo zbavit socialistické státy závislosti na dovozu klíčového vybavení, technologií a surovin ze Západu. Tento cíl, stejně jako mnoho dalších, se nikdy nepodařilo naplnit.
Michail Gorbačov Komentář

Projev, který ukončil studenou válku? Od vystoupení Gorbačova v OSN uplynulo 35 let

Historické události a procesy s oblibou rámujeme jasnými začátky a konci, přestože je to z odborného pohledu mnohdy nešťastné. Nejinak tomu je se studenou válkou. Přestože se historici dodnes neshodnou, jak přesně vymezit období, kdy lze tímto termínem soupeření mezi Spojenými státy a Sovětským svazem i jejich spojenci a satelity nazývat, můžeme se setkat s názorem, že na jejím začátku stál známý projev Winstona Churchilla přednesený v březnu 1946 ve Fultonu. Přistoupíme-li na tuto zjednodušující symboliku, na konec studené války můžeme dosadit jiný projev, konkrétně ten, který 7. prosince 1988 na zasedání Valného shromáždění OSN přednesl sovětský vůdce Michail Gorbačov. 

Více souvisejících

Michail Gorbačov Miloš Zeman János Áder Sergio Mattarella Maďarsko Itálie prezident čr

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Osm zraněných, desítky poškozených budov. Na ukrajinské frontě v noci opět útočila letadla i drony

Ukrajinské systémy protivzdušné obrany zničily 17 z 20 útočných dronů, které Rusko nasadilo na ukrajinské území. Informovala o tom agentura Reuters. Drony byly zničeny nad oděským regionem na jihu Ukrajiny.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy