To je situace, která se nám opravdu nelíbí. Proti Ondráčkovi protestovali i Horáček, Hilšer, Fischer a Drahoš

Praha - V pondělí večer do ulic Prahy vydali protestovat i muži, kteří se v lednových volbách ucházeli o post českého prezidenta. Pavel Fischer, Marek Hilšer, Michal Horáček i Jiří Drahoš ocenili velkou účast i to, že se lidé nebojí a nemlčí, když mají pocit, že jsou důležité hodnoty v ohrožení.

„To, co jsme dneska zažili tady večer, stojí za pozornost. Jako by se vracely vzpomínky na doby, kdy padl jeden totalitní režim, který nepřál svobodě. Hesla se možná trochu změnila, ale ta atmosféra je stejná. Je to opět apel mladé generace. Je to skvělé, že právě mladí se chopili organizace téhle úžasné akce,“ ocenil práci pořadatelů někdejší prezidentský kandidát Pavel Fischer.

Ta energie mezi lidmi, očekávání změny a nespokojenost s tím, co se děje, je veliká. Když o tom přemýšlím, tak si kladu otázku, co se to vlastně děje. Jak je možné, že to, co se má odehrávat v Parlamentu prostřednictvím politické diskuze, se musí odehrávat v ulicích. Jako kdyby Parlament neplnil dnes svoji roli. Jako kdyby slova neměla svoji váhu, jako kdyby závazky řečené veřejně nic neznamenaly,“ vysvětluje bývalý spolupracovník prezidenta Václava Havla.

On sám prý pondělí protest bere jako jakýsi „budíček“ a připomenutí, že politika není jen o zájmech a pragmatických cílech, ale že roli stále hrají i ideály a hodnoty jako je svoboda, demokracie a stejná pravidla pro všechny. „Jsem rád, že jsem tady byl, protože mám dojem, že se tady dneska něco dělo. Že jsme to společně pojmenovali. Těším se, že v tom můžeme pokračovat spolu a hledat řešení situace, která se nám opravdu nelíbí. A je nás dost,“ dodal Fischer, který se zřejmě bude ucházet o křeslo v Senátu.

Pražské demonstrace se zúčastnil také další neúspěšný prezidentský kandidát, lékař a aktivista Marek Hilšer. I on poslal prostřednictvím videa z Václavského náměstí občanům pozdrav. „Ocitli jsme se jako společnost v poměrně složité situaci. A mnozí z vás si asi i zoufáte. Ale myslím, že každá věc je k něčemu dobrá. Tato doma si nás tak trochu vybrala k tomu, aby si nás vyzkoušela,“ uvedl Hilšer.

Sám zatím prý situaci nepovažuje za nějakou katastrofu. „Myslím, že naši rodiče a prarodiče se v padesátých letech nacházeli v mnohem složitější situaci a stejně tak disidenti v sedmdesátých letech. Stále ještě máme svobodu a máme manévrovací prostor, abychom věci řešili,“ uklidňuje občany lékař.

„A nejsme děti, jsme dospělí lidé a povinností dospělých lidí je nevzdávat se a doufat, že je věci možné změnit, hledat řešení,“ říká s tím, že důležité je neházet flintu do žita. „To je projevem právě té občanské dospělosti. Dnes se bohužel v politice opět objevují lidé, kteří nás kdysi mlátili. Ale dnes není rok 1989. Jdeme dál. Jsme sebevědomí občané a sebevědomá občanská společnost. A jsme tady proto, že chceme jasně ukázat a říct, že se nedáme a že to nevzdáme,“ dodává Hilšer.

Protesty, které se uskutečnily v nejméně jedenácti městech Česka, okomentoval i textař a producent Michal Horáček. „Pozoruhodný večer. Žádní řečníci, žádné písně, žádná organizace. Jen přítomnost tisíců lidí a 'volná tvorba' skandovaných přání a názorů. Bylo jich mnoho, ale to nejčastější bylo i to zásadní: NENÍ NÁM TO JEDNO!“ shrnuje dění Horáček. „Přesně tohle bylo tolik potřeba nechat zaznít, hlasitě a důrazně. Nechci ani domýšlet, co by se s naší zemí dál dělo, kdybychom nepřišli a neozvali se. Díky všem, kteří přišli. Pořád věřím, že společně ten hrozivý vývoj zastavíme,“ doufá.

Své si řekl také k politikům hnutí ANO. „Tahle noc nebude krátká. Přinejmenším pro pana ministra v demisi Pelikána, který se už před dnešními shromážděními na náměstích našich měst, z nichž zaznělo důrazné 'Není nám to jedno!' nechal slyšet, jaké mrzení ho přepadlo a jak hluboce zvažuje odchod z funkce. Ale ne, není mi ho líto,“ přiznal Horáček.

„A ani pro spoustu těch, kteří se chystají kandidovat za ANO v senátorských a zejména komunálních volbách. A ne, ani jich mi není líto. Ondráčkovo zvolení bylo jen kapkou. Ale dost možná tou, kterou sklenice plná kapek přetekla. Je moc dobře, že sklenice české občanské trpělivosti přece jen není bezedná.“ pochvaluje si muž, který se také ucházel o post české hlavy státu.

Na protestech nechyběl ani Jiří Drahoš. „Atmosféra včera večer na Václavském náměstí mi připomínala listopadové dny roku 1989. Jsem rád, že občanům České republiky není lhostejné, kdo řídí komisi pro dohled nad GIBS, to totiž znamená, že jim není lhostejná ani naše společná budoucnost. Děkuji za znovunalezený pocit sounáležitosti. Jsme v tom společně!" uvedl na svém facebooku. 

Související

Více souvisejících

demonstrace proti Ondráčkovi (5. 3. 2018) Pavel Fischer Michal Horáček Marek Hilšer Jiří Drahoš

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy