Vlastizrádci, kolaboranti! Studená válka rozproudila u Jílkové ohnivou debatu

Praha - Dostáváme se do éry nové Studené války s Ruskem? Ovlivňuje Rusko volby v demokratických zemích? Bylo správné rozhodnutí vyhostit dva ruské diplomaty a vydat ruského hackera Nikulina k trestnímu stíhání do USA? A co pozice Ruska v Sýrii? O tom dnes v pořadu Máte slovo diskutovali poradce premiéra v demisi a exministr zahraničí a vnitra Cyril Svoboda, poslanec Jiří Dolejš (KSČM), komentátor Českého rozhlasu a rusista Libor Dvořák, bývalý velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta, Alexej Kelin, ruský protikomunistický emigrant a voják v záloze Marek Obrtel.

Paní Jílková začala otázkou na pana doktora Obrtela ohledně skepse vůči české podpoře vojenského zásahu v Sýriii a proč by on jako voják přihlížel útok chemickými zbraněmi na civilní obyvatelstvo. Ten jí na to odpověděl, že k žádným útokům chemickými zbraněmi zřejmě nedošlo, protože pokud by se reálně odehrály, vypadala by situace jinak. Uvedl, že by například bývalý ruský agent Sergej Skripal nemohl nikdy přežít útok nervovým plynem. 

Pan poradce Svoboda na to odpověděl tak, že výroky o reálném použití chemických zbraní jsou pouze spekulativní. Pan Dvořák řekl, že důkazy o chemickém útoku v Sýrii jsou sice skutečně vágní, ale že Rusko vstoupilo 30. září 2015 do válečného konfliktu v Sýrii, což je potvrzené. Dále vysvětlil, že v situaci, kdy se mohl režim syrského prezidenta Bašara Asada zhroutit, Rusko jej aktivně podpořilo. Jako důvod tohoto ruského počínání uvedl pan Dvořák geopolitický zájem Ruska na Blízkém východě.

Pan Dolejš dostává slovo a vysvětluje, že žijeme v multipolárním světě, a že Blízký východ je střetem zájmů velmocí. Dále říká, že se za takové situace šíří propagandistická válka. Na otázku, proč západní velmoci v dubnu zaútočily na Sýrii, odpověděl, že nebylo v jejich zájmu, aby se v Sýrii stabilizovala situace.

Pan Svoboda do toho vstupuje a řekl, že Írán, Rusko a Turecko vstoupily do tohoto konfliktu, protože syrské hranice na Blízkém východě původně stanovily Anglie a Francie, a protože v zájmu těchto zemí je vytvořit na Blízkém východě silný mocenský blok.

Slovo dostává pán z publika, který se zeptal, proč bychom měli věřit Asadovi a Rusům, když ruský prezident Vladimír Putin popřel přítomnost vojáků na Krymu, aby je pak následně za to vyznamenal. Zmínil také členství ČR v NATO a loajalitu vůči spojencům.

Do diskuze se dostává rozhovor ohledně Sýrie, načež pán z publika kritizuje zpravodajství ČT. Do toho vstupuje paní Jílková se slovy, že ČT informuje objektivně, a že na její půdě může každý vyjádřit její názor třeba díky pořadu Máte slovo. 

Pan poslanec Dolejš přerušuje rozepři mezi paní Jílkovou a pánem z publika a říká, že se nemáme dohadovat o tom, komu věřit, ale o reálnosti chemických útoků.

Paní Jílková přichází k dalšímu bodu, a to ovlivňování voleb v demokratických zemích, včetně ČR, ze strany Ruska. Ruský emigrant Kelin vysvětluje, že Rusko, jaké ho známe, neexistuje od roku 1917. Vysvětluje, že Sovětský svaz vždy vedl agresivní politiku, a že Putin na to navazuje. Důvodů Putinovy politiky je několik. Zmiňuje vládu Borise Jelcina a krizi v 90. letech, ponížení mnoha Rusů během této éry a slabou ekonomiku. Pan Kelin také tvrdí, že západní velmoci dělají chybu, když podporují agresi proti Putinovi, a že je třeba, aby se mu ekonomicky pomohlo. V publiku jsou slyšet agresivní hlasy a paní Jílková varuje některé, že je ze studia nechá vyvést.

Pan Dvořák vstupuje do diskuze a vysvětluje, že na území ČR existují proruské dezinformační weby, jimiž se ovlivňuje v ČR veřejné mínění. Jedná se o 42 webů, které v ČR šíří ruskou propagandu. Informace z těchto webů nejsou ověřené. Pan Bašta se k tomu vyjádřil tak, že se obvinění z šíření ruské propagandy a špionáže pro Kreml často používají jako argument pro omezování svobody slova.

Slovo získává pán z publika, který se ptá pana poslance Dolejše, proč se KSČM přátelí s Ruskem, které je oligarchií. Jak se může levicově orientovaná strana hlásit k takové zemi? Do diskuze se dostává obvinění, že nervový plyn Novičok, jímž byl napaden Skripal, měl být vyroben v ČR. 

Paní Jílková vysvětluje, že BIS ve své zprávě uvedla, že se na území ČR výrazně zvýšil počet ruských a čínských špiónů. Ke svobodě slova uvádí, že posláním každého novináře je říkat pravdu, což dezinformační weby nedělají. 

Pan Svoboda řekl, že Rusko hraje v ohrožení demokracie ČR velmi malou roli. Problém tu podle něj je, ale faktorů ohrožujících českou demokracii je více, a nelze se vše házet pouze na Rusko. Přítomnost ruských dezinformačních webů potvrdil.

Ke slovu se dostává pán z publika, který ocenil postup amerického prezidenta Donalda Trumpa, byť jej nikdy nepodporoval. Ocenil také přístup západních spojenců v Sýrii, protože na jejím území probíhá genocida. Řekl, že každý, kdo se zastává Ruska, je vlastizrádce. 

Pan poslanec Dolejš uvádí, že jej taková slova uráží, když několikrát za sebou sliboval věrnost ČR. Proč by jakýkoliv názor kritizující politiku NATO měl automaticky znamenat paktování se s cizími mocnostmi? 

Slovo pak získal pán z publika, který vysvětluje, že se chemické zbraně používají k hromadnému vyvražďování. Zeptal se, proč by chtěl Asad likvidovat vlastní obyvatelstvo. Paní Jílková vysvětluje, že existuje shoda na tom, že Asad je masový vrah, a že skutečně páchá genocidu.

Pan Svoboda řekl, že je potřeba válku v Sýrii zastavit, a to i za cenu dočasné podpory Asada. Po válce pak mohou být všichni, kteří nesou odpovědnost za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti, stanout v Haagu.

Pán z publika se ptá pana Svobody, proč v době výkonu mandátu ministra zahraničí věřil, že se v Iráku nacházejí zbraně hromadného ničení, což se nikdy neprokázalo. Pan Svoboda vysvětlil, že se chybami člověk učí, a že tehdy měl špatné informace. Pan Bašta vysvětlil, že obvinění z vlastnění inicioval tehdy Írán.

Diskuze se chýlí ke konci a paní Jílková dává prostor lidem z publika. Pán se ptá pana Dvořáka, zda se mu podařilo se dobře vypracovat díky protekci. Paní Jílková jej přeruší s tím, že si nepřeje, aby urážel, nýbrž pouze vznášel argumenty. Posléze se zeptá pana Dvořáka na jeho články, které nepovažuje za vyvážené.

Pan Kelin vysvětluje, že je Rusko obětí Putina a oligarchů z 90. let, a že je mu potřeba pomoci výchovou nové generace k demokracii. Defenzívu nepovažuje za nejšťastnější řešení.

Paní Jílková oznamuje konec a téma příštího týdne, jímž budou senioři a zvyšování důchodů.

Související

Michaela Jílková v pořadu Máte slovo

"Lidi, vzpamatujte se. Cestujte po Česku," apelovala u Jílkové seniorka

Globální pandemie nového koronaviru zcela ochromila dopravu a tím pádem i cestování a zahraniční dovolené. Více než polovina Čechů se momentálně chystá strávit prázdniny v tuzemsku. Máme ale jistotu, že když si zakoupíme zájezd, ať už v rámci Česka nebo v cizině, tak skutečně odjedeme, a v pořádku se vrátíme? Toto bylo tématem čtvrtečního pořadu Máte slovo Michaely Jílkové.

Více souvisejících

Máte slovo Rusko studená válka Jevgenij Nikulin (ruský hacker zatčený v Praze) Syrská krize

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 41 minutami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 46 minutami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

MS v hokeji

Kanada si připsala druhou tříbodovou výhru. Lotyši vyhráli v prodloužení opět díky Daugavinšovi

Hokejisté Dánska možná pomýšleli na to, že by mohli v Praze zopakovat dva roky starou senzaci a vyhrát nad Kanadou třeba stejným výsledkem 3:2, jenže na to mohli pomýšlet maximálně tak první dvě třetiny. Po nich totiž Seveřané ztráceli na favorita pouze gól, když prohrávali 1:2, přičemž především ve druhé třetině dokázali Dánové Kanadě zatápět. Jenže zámořští mají ve svých řadách vycházející hvězdu Bedarda, který opět ukázal svou genialitu, k níž přidal hned dvě branky. Nejen díky nim, ale pak i suverénně odehrané třetí třetině nakonec Kanada dokráčela k jasné výhře 5:1. Daleko vyrovnanější duel se v neděli odpoledne hrál v Ostravě, kde Lotyši s Francouzi dospěli až do prodloužení, v němž za stavu 2:2, podobně jako v prvním zápase s Polskem, rozhodl o vítězství pobaltského účastníka turnaje jen vteřinu před koncem kapitán Daugavinš. 

včera

Šojgu a Putin v důvěrném hovoru

Šojgu skončil na postu ministra obrany. Putin ho odvolal

Ruský prezident Vladimir Putin dekretem odvolal Nikolaje Patruševa z funkce tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace a na jeho místo jmenoval Sergeje Šojgua, který dosud působil jako ministr obrany. Za nového ministra obrany Putin navrhl jmenovat dosavadního vicepremiéra Andreje Belousova. Vyplývá to z návrhů, které šéf Kremlu zaslal horní komoře parlamentu - Radě federace, informuje Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Netanjahu dosáhl takové rovně genocidy, že by mu ji záviděl i Hitler

Dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět ostře kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. V reakci na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy Erdogan prohlásil, že pokud jde o genocidu, dosáhl izraelský premiér takové úrovně, že by mu ji záviděl i nacistický diktátor Adolf Hitler. Informovala o tom turecká agentura Anadolu.

včera

MS v hokeji

Slováci nedali Kazachům šanci a porazili je 6:2, Finové si s Brity pohráli jako kočka s myší

Stejně jako v sobotu, tak i v neděli je na letošním hokejovém světovém šampionátu na program hned dvanáct zápasů. Hned polední zápas v Ostravě zajímal především naše východní sousedy Slováky, kteří opět zaplnili Ostravar Arenu. V ní viděli dominantní výkon svých miláčků, kteří nastoupili na Kazachy už v první třetině takovým způsobem, že na ně asijský soupeř nedokázal adekvátně odpovědět a nakonec prohráli vysoko 2:6. Vysokou prohru na rozdíl od jejich prvního zápasu s Kanadou si odnášejí z poledního nedělního zápasu i Britové, když je Finsko porazilo jasně 8:0. 

včera

Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy