ROZHOVOR | Testovali novičok na Zemanovi? Nálož kritiky na Zemana nekončí, naopak. S touhle se ale ještě nesetkal

ROZHOVOR - Prezident Miloš Zeman svým tvrzením, že se v Česku v malém množství vyráběl a testoval jed novičok. Podle europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) se česká hlava státu opět projevila jako neřízená střela, která svým tvrzením poškodila pověst celé České republiky.

Vy jste na sociálních sítích žertoval o tom, že máte podezření, že novičok testovali i na panu prezidentovi. Protože jde o důležité téma, pojďme se bavit trochu vážněji. Jak hodnotíte včerejší prohlášení pana prezidenta?

Já ho hodnotím minimálně jako nešťastné a velmi podivné. Myslím si, že informace, které nám předkládají tajné služby, jsou tajné z nějakého důvodu. A jediný, kdo by je měl prezentovat, jsou tajné služby. Tajné služby by měly rozhodnout o tom, zda se to může prezentovat nebo ne.

Prezident #zeman dnes oznámil, že v Česku vyráběli #novičok Mám podezření, že ho na něm i testovali ? #cesko #budelip

— Tomáš Zdechovský (@TomZdechovsky) 3. května 2018

Druhá věc, kterou v celé kauze považuji za obrovsky překvapivou, je, že pan prezident už minimálně podruhé za poslední tři měsíce potvrzuje verzi, kterou oficiálně prezentuje ruská strana. Nepřijde mi to jako náhoda. Pan prezident nás tímhle výrazně poškodil ve světě a poškodil i obraz České republiky u našich spojenců. Pro informace našich tajných služeb a policie to bude mít velikánské následky.

Miloše Zemana dnes citují média z celého světa. Ta ruská se radují, mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová dokonce uvedla, že svými slovy potvrdil ruskou verzi a vyvrátil lži britské premiérky Theresy Mayové. Budou mít Zemanova slova dopad i v širším kontextu? Tedy ne jen v kauze novičok?

Může to mít velký dopad na naše vztahy s partnery z NATO i s partnery z tajných služeb. Myslím si, že řada těchto partnerů si dnes bude rozmýšlet, jaké informace nám dává. Poté, co vypukla tahle kauza, jsem měl možnost seznámit se s experty a s lidmi, kteří se zabývají chemickými zbraněmi. A nechal jsem si od nich vysvětlit, co je to látka novičok, jak vznikla a kde by se u nás mohla případně nacházet. A to, že by se u nás vyráběl novičok, to je totální nesmysl.

I ta verze novičoku, která byla použita, se objevovala v samotném Rusku výhradně na asi čtyřech pracovištích. A na tom jednom speciálním, které je známé, byla testována a také tam byla dlouhodobě přítomna. Na ostatních byla tato látka přítomna jenom krátkodobě. A pan prezident opravdu svými výroky poškodil pověst České republiky takovým způsobem, že to bude mít do budoucna velké následky.

Jak by se podle vás měla teď k celému problému postavit česká vláda? Nemělo by Česko nějak oficiálně zareagovat?

Myslím, že Česká republika bude muset zareagovat. To, co se rozjelo v médiích – a nejenom těch ruských, ale i světových – opravdu může narušit pověst České republiky jako spolehlivého spojence. Pak prezident zaměnil několik látek a to jeho prohlášení, jak bylo včera uvedeno na Barrandově, nechává pochybnosti třeba o různé interpretaci a jakoby nahrává Rusku v možností šíření dezinformací. Myslím, že právě nahrávka na nehorázné ruské lži se musí smazat. A Česká republika se k tomu musí nějak oficiálně vyjádřit.

Prezident Zeman si s minulým kabinetem příliš nerozuměl a rozpory v české zahraniční politice mezi Hradem a vládou byly poměrně časté. Andreje Babiše ale Zeman opakovaně podpořil – a přesto jdou jeho vyjádření o novičoku přímo proti slovům nejen premiéra, ale i ministrů obrany a zahraničí, kteří se od ruského tvrzení o novičoku v Česku distancovali. O čem to podle vás svědčí?

Dokazuje to, že pan prezident je neřízená střela. Mě osobně pan prezident nevadí, je znám svými výroky a řadou svých dobrých bonmotů. Vadí mi ale to okolí pana prezidenta. A to považuji za poměrně veliké bezpečnostní riziko. A vývoj v České republice a ty poslední události jen potvrzují, že mám v tomhle směru pravdu.

Související

Monika Brausenbauch Meislová Rozhovor

Britové jsou opravdu unavení, říká Brusenbauch Meislová pro EZ. Nejspíše si zvolí Labouristy

V Británii dnes odstartovaly parlamentní volby v nichž se patrně rozhodnou mezi dvěma tradičními stranami – Konzervativní a Labouristickou. „De facto všechny průzkumy předpovídají Labouristické straně drtivé vítězství. Její náskok konzistentně činí zhruba 20 %, což je opravdu masivní náskok,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz expertka na britský politický systém Monika Brusenbauch Meislová z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. 
Lukáš Vlček (použito se svolením L. Vlčka) Rozhovor

Pokud bude Síkela eurokomisařem, jsem připraven stát se ministrem, říká místopředseda STAN Vlček pro EZ

Jak Starostové hodnotí výsledek evropských voleb? Proč se už s Danuší Nerudovou nepočítá na post evropské komisařky? Jak moc reálná je situace, v níž se eurokomisařem stane současný ministr průmyslu Síkela? Nejen na tyto otázky se EuroZprávy zeptaly Lukáše Vlčka, místopředsedy STAN a také možného kandidáta na nového ministra průmyslu a obchodu. 

Více souvisejících

rozhovor Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Miloš Zeman Novičok (nervový plyn) Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Josef Šlerka

Soumrak mediálního trhu. O úspěchu českých vydavatelů už dávno nerozhodují čtenáři

Český mediální trh se pomalu ale jistě stává světovým unikátem. Jednička na trhu, Seznam.cz, dal díky své službě Newsfeed vzniknout plejádě více či méně zajímavých webů, které by se jinak na běžném a férovém trhu kvůli masivní konkurenci neprosadily. Oproti tomu stojí Nadační fond (údajně) nezávislé žurnalistiky (NFNŽ), který se snaží danou změť webů korigovat a rozhodovat o tom, který je kvalitní a který nikoliv. Nyní spolu oba subjekty spolupracují a mediální trh tak ovládají, jak se jim zlíbí. Jako samozvané regulační orgány bez sebemenšího dozoru. Tím vzniká situace, která ve světě nemá obdoby.

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Francie, Paříž, ilustrační foto

Ve Francii odstartovalo druhé kolo parlamentních voleb

V neděli v 8:00 se ve Francii otevřely volební místnosti pro druhé kolo předčasných parlamentních voleb, které by mohly představovat významný moment v historii země a ovlivnit evropskou politiku, uvedl server France24.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Jiří Bartoška v Karlových Varech 2024.

Ve Varech končí filmový festival. Cenu získali Mádl, Trojan i Owen

Hlavní cenu na karlovarském filmovém festivalu dnes získal britský dokumentární film "Náhlý záblesk hlubších věcí" od režiséra Marka Cousinse. Režisér obdržel Křišťálový glóbus z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky za portrét významné postavy britského moderního umění, malířky Wilhelminy Barns-Grahamové.  

včera

UEFA

Tresty od UEFA dostali Bellingham s Demiralem. Ten navíc přijde o čtvrtfinále s Nizozemskem

Zatímco Angličané se naštěstí nebudou muset oželet svou největší hvězdu Judea Bellinghama, to Turci naopak budou muset proti Nizozemcům nahradit Meriha Demirala. Oba fotbalisté totiž dostali tresty od Evropské fotbalové unie UEFA za jejich nevhodná gesta. Co se týče anglického záložníka Realu Madrid, ten za nevodné gesto směrem ke slovenské střídačce dostal pouze pokutu 30 000 eur (v přepočtu zhruba 750 000 korun), Meriha Demirala potrestali dvouzápasovým flastrem za oslavu s fašistickým symbolem v zápase s Rakouskem. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

EURO 2024: Až nekompromisně zahrané penalty v rozstřelu poslali Francii přes Portugalsko do semifinále

Po souboji Španělska s Německem nabídl páteční čtvrtfinálový program další očekávanou fotbalovou lahůdku v podobě reprízy finále z Eura 2016 mezi Portugalskem a Francií. Jenže samotný zápas moc krásy nenabídl, sem tam nabízel pasáže, kdy se dělo něco před oběma brankami, ale jinak se po většinu zápasu jednalo o taktické šachy, které donesly duel až do penaltového rozstřelu. V něm excelovali francouzští exekutoři svými nekompromisními zakončeními, nakonec vše rozhodl svou trefou do tyče z penaltového puntíku Joao Félix, aby pak vše dokonal svou rozhodující trefou na francouzské straně Hernández. 

včera

včera

včera

Počasí: Meteorologové rozšířili výstrahu, Česko dnes zasáhnou velmi silné bouřky

Meteorologové na svém webu rozšířili výstrahu před bouřkami doprovázenými přívalovým deštěm, silným větrem a kroupami. Bouřky hrozí od dnešního večera v celých Čechách a na Vysočině, přičemž v jižních Čechách a na západě Vysočiny mohou být obzvláště intenzivní. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy