ROZHOVOR | Co dnes Zeman při jmenování vlády nechtě prozradil? Politolog pro EZ rozebírá aktuální situaci

ROZHOVOR - Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval novou vládu premiéra Andreje Babiše (ANO). Ministrem zahraničí se nakonec nestal Miroslav Poche, rezort bude dočasně řídit šéf ČSSD Jan Hamáček. Podle politologa Jana Kubáčka by tento stav mohl trvat až do podzimu. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz expert také prozradil, jak si Zeman díky svým krokům posiluje moc.

Dnes byla na hradě jmenována vláda, ovšem bez ministra zahraničí. Post má dočasně zastávat předseda ČSSD Jan Hamáček. Jak moc neobvyklá tato situace je? Stalo se v minulosti už něco podobného?

V naší praxi je to naprosté novum. V minulosti samozřejmě byli pověřovaní ministři, ale ne při vzniku vlády - stávalo se tak v průběhu času. Naposledy to bylo za Bohuslava Sobotky na ministerstvu průmyslu a obchodu, kdy se řešily pověstné mobilní tarify, se kterými se nakonec stejně nestalo nic. Ale při jmenování zatím takovou situaci nepamatujeme. Navíc v modelu, kdy prezident kandidáta odmítl a zůstal u tohoto odmítnutí.

V minulosti něčím podobným hrozil i prezident Václav Havel u ministra vnitra Jiřího Grulicha a u ministra zahraničních věcí Jana Kavana. Oba dva ale nakonec jmenoval. Něco podobného dělal i prezident Václav Klaus, který také u některých ministrů hrozil nejmenováním, protože podle něj neměli kompetence. Přezkušoval je, dokonce i ministry za vlastní stranu - tedy ODS.

U Miloše Zemana jsme to zažili už u vlády Bohuslava Sobotky, kdy dokonce řešil publikační činnost, káral Milana Chovance i Jiřího Dienstbiera. Ale přesto je jmenoval. Tohle je opravdu novum.

Jan Hamáček byl ale zároveň také jmenován ministrem vnitra. Řídit dva rezorty bude zřejmě velmi náročné. Jak dlouho je podle vás takový stav udržitelný?

Já bych odhadoval, že tato situace může trvat do závěru podzimu. Tipoval bych měsíc říjen nebo listopad, kdy dojde k nějakému výsledku. Na druhou stranu je zvláštnost to, že má Hamáček v kompetenci vnitřní i vnější vztahy – a to nebývá obvyklé.

Například Švýcarsko, které je oproti České republice rozlohou asi šedesátiprocentní, má sedm plus jedno ministerstvo. Jedno je de facto byrokratické a velmi mocné. Takže ono kdyby se chtělo, tak některá ministerstva jsou už dnes zralá na sloučení. Ale tady je ta zvláštnost, že nevede blízká ministerstva - například školství a kulturu, nebo průmysl a místní rozvoj, ale že vede de facto vnitřní ministerstvo a vnější ministerstvo.

Ale když tam bude mít profesionální tým, a vzhledem k tomu, že Jan Hamáček má blízko k zahraničním vztahům a má hlubokou zkušenost, si myslím, že to dokáže zvládnout.

Jak podle vás spor o Miroslava Pocheho a ministerstvo zahraničních věcí dopadne? Stane se Poche nakonec ministrem? Nebo rezort povede někdo úplně jiný?

Spíš bych tipoval, že ministrem nakonec bude jiná osoba. A nebo dojde ke kompromisu a pan Poche bude v nějakém čase jmenován, ale za cenu, že bude garantovat, že do celé řady zahraničněpolitických otázek bude promlouvat prezident. Čili že se tak vlastně posílí pravomoci prezidenta. Konkrétně tedy jen Miloše Zemana, protože v ústavě to tak zakotveno není. A ústavu určitě nikdo měnit nebude.

Tipoval bych jistý kompromis, který ale rozhodně bude velmi bolestný pro vládu jako celek. A nebo nastoupí někdo jiný ze sociální demokracie. A to by se zřejmě rozhodlo po podzimních volbách.

Miloš Zeman dnes při jmenování vlády prohlásil, že 11. července předstoupí před Poslaneckou sněmovnu, aby podpořil „tuto naši vládu“. Šlo o řečnický obrat, nebo za tím máme hledat víc?

Nebyl to řečnický obrat, je to takové freudovské přiznání, že prezident republiky je čtvrtou koaliční stranou, dokonce jednou z nejvlivnějších. Když bych to vzal podle relevance, je to hnutí ANO nebo Andrej Babiš, protože tam je rovnítko; prezident Miloše Zeman; komunisté a sociální demokraté.

Opozice kritizovala termín jmenování vlády, který připadl na Den památky obětí komunistického režimu a popravu Milady Horákové a dalších. Je to podle vás jen náhoda?

Spíše si myslím, že si to neuvědomili. Kdyby tam fungoval trochu hlubší jemnocit, tak se to opravdu v tento den neudálo.

Předseda KSČM Vojtěch Filip médiím doslova řekl, že jej Andrej Babiš naštval – a to nejen kvůli nominaci některých ministrů, ale i kvůli personálnímu obsazení dozorčí rady ČEZu. Naznačil také, že by komunisté nakonec vládu podpořit nemuseli. Jak pravděpodobná je tato varianta?

Spíše si myslím, že Andrej Babiš bude nucen udělat zásadní ústupky, bude muset opravdu jmenovat některé personálie do ministerstev a státních podniků. Ale nečekám, že by komunisté vládu nepodpořili.

Související

KSČM

KSČM se distancuje od vlády, vláda ale vydrží do voleb, míní politologové

Komunisté se vypovězením dohody o toleranci menšinové vlády hnutí ANO a ČSSD snaží distancovat od činnosti kabinetu, a získat tak nerozhodnuté nebo některé své bývalé voliče. Myslí si to politologové, které oslovila ČTK. Podle nich ale vláda i bez podpory komunistů vydrží až do řádného termínu voleb.
Jan Hamáček /ČSSD/

Politologové komentují znovuzvolení Hamáčka. Čeká ho velká výzva

Dnešní znovuzvolení vicepremiéra Jana Hamáčka do čela sociální demokracie je určité potvrzení konzervativnějšího pojetí strany, míní politolog Ladislav Mrklas. Sjezd podle něj rozhodoval o tom, jestli se strana pustí před říjnovými sněmovními volbami do většího rizika, které by mohlo znamenat dynamičtější nárůst volebních preferencí, anebo vsadí na "jistotu v nejistotě". ČSSD se rozhodla pro to druhé a pro Jana Hamáčka to bude velká výzva, uvedl Mrklas.

Více souvisejících

Jan Kubáček (politolog) Vláda ČR rozhovor Miloš Zeman Andrej Babiš Jan Hamáček KSČM Miroslav Poche

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy