Ondráček chce rozlišovat občany na lidi a nadlidi? Nevydat ho je velká chyba, bědují politici

Praha - Mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovně doporučil, aby nevydávala komunistického poslance Zdeňka Ondráčka k trestnímu stíhání. Policie chce Ondráčka stíhat kvůli výrokům vůči někdejšímu prezidentskému kandidátovi Michalovi Horáčkovi. Řadě politiků se ale toto rozhodnutí nelíbí.

Ondráček v rozhovoru pro EuroZprávy.cz v době prezidentské kampaně prohlásil: „Horáček je podle dostupných informací bývalý vekslák a spolupracovník StB s krycím jménem Sázkař.“ Právě kvůli těmto slovům na něj Horáček následně podal trestní oznámení.

Výbor nedoporučil Ondráčkovo vydání podle jeho člena za Piráty Jakuba Michálka hlasy poslanců za hnutí ANO, SPD Tomia Okamury a KSČM a také Marka Bendy z ODS. Mezi většinou členů výboru převládl podle něho názor, že Horáček měl záležitost řešit civilní žalobou. Sněmovna rozhodne o Ondráčkově vydání na schůzi, která začne koncem října.

Rozhodnutí výboru se ale řadě politiků nelíbí. „Neztotožňuji se stanoviskem MIV ve věci nevydání poslance Ondráčka k trestnímu stíhání. Jsem přesvědčen, že poslanci by neměli mít privilegium oproti jiným občanům. Imunita by se měla vztahovat pouze na výroky pronesené ve Sněmovně. Je to nešťastný signál vyslaný veřejnosti,“ uvedl lidovec Marek Výborný, který jakožto člen výboru hlasoval pro vydání.

Podle Piráta Jakuba Michálka udělal výbor velkou chybu. „Ondráček z teplíčka vládnoucí koalice šířil lži o spolupráci Horáčka s StB a teď se schovává za imunitu. Nejsem velký fanda pana Horáčka ani trestného činu pomluvy. Ale když už ho jednou v zákonech máme, tak platí pro všechny. A má to podle mě řešit nestranný státní zástupce a soud, ne politický orgán,“ uvedl poslanec.

„Ptám se, kdo jiný než poslanci, kteří schvalují zákony, by je měl taky dodržovat? Normální lidi už mají plné zuby manipulace, tedy různých lží, fake news a hoaxů v e-mailech, které některé strany a zájmové skupiny šíří. Ondráček se k tomu, co udělal, nevyjádřil ani neuvedl žádný důvod, proč chce uplatnit imunitu. Prý se k tomu vyjádří až v závěrečné řeči u soudu, což bude kvůli imunitě a přerušení řízení za mnoho let. Slušné by podle mě bylo si to obhájit, nebo se za to omluvit, chybu přece může udělat každý. Kéž by aspoň taková základní slušnost byla v naší parlamentní kultuře standard,“ dodal Michálek.

Přidal se i jeho stranický kolega, poslanec Tomáš Martínek. „Ondráček - to je ten poslanec, co chtěl zavést navíc i trestný čin hanobení hlavy státu? Takže chce rozlišovat občany na lidi a nadlidi? Poslanci a jiní ústavní činitelé pomlouvat bez nápravy (omluvy) tedy podle něj mohou, ale naopak ne?“ podivuje se Martínek na sociálních sítích.

„Mám senátorskou imunitu. Co bych tak ošklivého nepravdivého o poslanci Ondráčkovi řekl, abych ji taky pak využil. Jako on při sprosté lži o Horáčkovi. Hmmm, problém. Vše ošklivé, co mě o tom komunistovi napadá, je pravda. Tak nic no,“ posteskl si senátor Václav Láska.

To, že Ondráčka podrželi svými hlasy i poslanci ANO se nelíbí europoslanci Pavlu Teličkovi, který se do Evropského parlamentu dostal právě na kandidátce tohoto hnutí. „ANO dnes u Ondráčka potvrdilo, že je schopno všeho. Vyměnit cokoliv za cokoliv. Hodnoty jsou pro něj slovem ze slovníku cizích slov. Původní proklamovaný etos definitivně rozmetán. Koalice též stvrzena. Jsem rád “zrádcem”. Ale on jím je v reálu někdo jiný,“ rýpnul si do ANO Telička, který se s hnutím kvůli rozdílným názorům rozešel.

A nadšený samozřejmě není ani sám Michal Horáček. „Rozhodnutí výboru nedoporučit Sněmovně vydání pana Ondráčka k trestnímu stíhání, požadované státním zástupcem, je nebezpečný precedent. Říká, že lež je možné tolerovat. Tím se legitimizuje a stává legalizovanou zvyklostí. Toto rozhodnutí tak poškozuje každého z nás,“ varuje.

A přidal se i šéfkomentátor ČT Sport Robert Záruba. „Ode dneška tedy lež = "větší tlak". Hanba poslancům, kteří rozhodnutím nevydat s.Ondráčka tu jistě tenkou hranici imunity proměnili ve zmatenou barikádu,“ zlobí se sportovní novinář.

Související

KSČM Komentář

Komunisté zase velí zemi. I když se neoslovujeme soudruhu a major Zeman nezáří z obrazovky

KOMENTÁŘ – Po zemi se opět rozlila rudá barva, která diktuje, jak národ bude žít. Komunisté bohužel opět převzali moc nad republikou, i když se tváříme, že nám nevládnou. Z kabinetu Andreje Babiše si KSČM udělala své rukojmí, které plní, co jim nadiktují. Jinak by sestava ze Strakovy akademie nic neprosadila. Stala se pouhými loutkami v rukou bolševiků, kteří zvláště v koronavirové pandemii rozhodují o dění ve státě, jemuž velí. A tak rozkazují, kdy žáci půjdou do školy, anebo že ožebračí armádu o deset miliard. Nikdy se nevyplatí je podceňovat, stále jsou nebezpeční. Už jen tím, že stále existují a nejsou postaveni mimo zákon.

Více souvisejících

Zdeněk Ondráček Michal Horáček Poslanecká sněmovna David Výborný (hokejista) Jakub Michálek (Pirátská strana) Václav Láska Pavel Tělička Robert Záruba

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy