Korektura hranic? Kosovo ostře proti. Má zcela jiné cíle, zaznělo v Praze

Kosovo by chtělo se Srbskem do června příštího roku uzavřít konečnou dohodu o normalizaci vztahů. Cílem Prištiny je stát se členem EU, NATO, OSN a Interpolu a v integračních snahách nebude bránit Bělehradu, pokud takový přístup bude oboustranný. V rozhovoru s ČTK to řekl předseda kosovského parlamentu Kadri Veseli, který ve středu ukončil třídenní návštěvu Česka.

Veseli se v Praze setkal s předsedou Senátu Milanem Štěchem, hovořil na mezinárodní konferenci Forum 2000, navštívil muzeum Franze Kafky a na hřbitově si připomněl prezidenta Václava Havla, kterého označil za velkého stoupence kosovského boje za svobodu.

"Kosovo je mladý stát a jsme v procesu přechodu. Naše minulost byla těžká a jako mladá země před sebou máme mnoho překážek a potřebujeme podporu od dalších států, jako je Česká republika, která po komunismu také musela projít transformací. Jsme spokojeni s dosavadní spoluprácí," uvedl Veseli a dodal, že probíhá ratifikace bilaterálních obchodních dohod. Uvedl také, že Česká republika podporuje bezvízový styk Kosova se státy EU, cestu Kosova k členství v EU a Interpolu či ke členství v UNESCO, za což je Priština "velmi vděčná".

Válka v Kosovu si v letech 1998-1999 vyžádala zhruba 10.000 lidských životů a na 1600 lidí bylo prohlášeno za nezvěstné. Konflikt ukončila až intervence NATO, jejímž cílem bylo zastavit útoky Srbů proti etnickým Albáncům.

Kosovo vyhlásilo nezávislost na Srbsku v roce 2008. Dosud ho uznalo přes 110 států, včetně Česka. Naopak Srbsko, Rusko, Čína a pět zemí EU (Kypr, Rumunsko, Řecko, Slovensko a Španělsko) nikoli. Normalizace vztahů Prištiny a Bělehradu je klíčovým předpokladem pro získání členství v EU. V roce 2013 se Srbsko a Kosovo zavázaly, že spolu budou pod záštitou EU jednat.

Veseli v této souvislosti hovořil o finální dohodě, která by mohla být uzavřena v červnu příštího roku. "Srbsko uzná Kosovo. Je to v nejlepším zájmu Srbska. Srbsko se musí nějakým způsobem uvolnit a osvobodit od myšlenky, že se mu Kosovo vrátí. Všichni srbští politici, kteří chápou fakta, situaci a proces, vědí, že Kosovo už nikdy nebude součástí Srbska," řekl. "Srbští politici a srbské vedení by měli více komunikovat s veřejností a říkat to, co říkají zahraničním diplomatům," dodal s tím, že Kosovo je svrchovaný demokratický stát, který nikdy nehodlá ohrozit životy svých občanů, ať už jde o Albánce nebo Srby.

"Kosovo a Srbsko pojí hořká minulost a my teď usilujeme o lepší budoucnost... Chceme mír a prosperitu pro oba státy... Kosovo má jasný cíl - členství v EU a NATO. Srbsko chce být v EU. Veškeré naše snahy směřují k udržení míru a stability," uvedl Veseli.

V souvislosti s dohodou o normalizaci vztahů mezi Prištinou a Bělehradem se v uplynulých měsících hovořilo o možnosti výměny území. Tuto cestu naznačovali jak srbský prezident Aleksandar Vučić, tak jeho kosovský protějšek Hashim Thaçi, byť s použitím termínu jako korektura hranice. Výměna se očividně měla týkat severu Kosova se silnou srbskou menšinou a jihosrbské oblasti Preševského údolí s početným albánským obyvatelstvem.

"Nechceme vytvořit precedens korektury hranic či výměny území, protože případ Kosova by neměl být zneužíván v jiných kontextech... Chceme respektovat svrchovanost dalších států, včetně Srbska, a chceme, aby Srbsko uznalo Kosovo v rámci jeho hranic," reagoval Veseli na otázku, zda takzvaná "korektura hranic" připadá v úvahu.

Kosovo podle Veseliho bude rádo, pokud bude Srbsko ekonomicky prospívat a stane se členem EU, v žádném případě by to ale nemělo být za cenu toho, že bude Kosovu bráněno v členství v mezinárodních organizacích, včetně EU.

V září 2017 byl Veseli znovuzvolen předsedou Shromáždění Kosovské republiky. Od května 2016 je také předsedou Demokratické strany Kosova (PDK). Za konfliktu v letech 1998-1999 byl Veseli vysoce postaveným členem Kosovské osvobozenecké armády (UÇK) a po válce šéfem někdejší tajné služby kosovských Albánců (SHIK), která byla rozpuštěna po vyhlášení nezávislosti.

Související

Srbský prezident popřel zprávy o hromadění armády podél své hranice s Kosovem

NATO posílá 600 britských vojáků do Kosova

Zálohy budou pomáhat jednotkám NATO KFOR v regionu po ozbrojených střetech minulý týden. Srbský prezident Vučič mezitím popřel, že by shromažďoval vojáky na hranici s Kosovem. Informuje DW s odvoláním na agentury AP a AFP.
Policie na severu Kosova obklíčila nejméně 30 ozbrojenců

Během útoku "zelených mužíčků" zemřeli čtyři lidé. Útočníky podle Kosova podporuje Srbsko

Během ozbrojených střetů v obci Banjska na severu Kosova zemřeli čtyři lidé, včetně jednoho kosovského policisty a tří útočníků. Uvedla to kosovská policie. Úřady později uvedly, že mají pod kontrolou areál kláštera pravoslavné církve, který byl předtím obsazen přibližně 30 ozbrojenci. Kosovští představitelé tvrdí, že útočníci jsou profesionálové podporovaní Srbskem, což však Srbsko popírá.

Více souvisejících

kosovo Srbsko Forum 2000 Česká republika

Aktuálně se děje

před 33 minutami

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 2 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 5 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 12 hodinami

před 18 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

Lipavský: Ruský imperialismus je největší hrozbou. Je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina ubránila Rusku

Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost a je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi. Uvedl to po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem v Budapešti. Szijjártó potvrdil postoj Maďarska, které není ochotno dodávat zbraně Ukrajině.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy