Diplomat burcuje Čechy k eurovolbám: Hlasování povede k velkým změnám v Bruselu

Český velvyslanec při Evropské unii Jakub Dürr by si přál zvýšení účasti v evropských volbách proti roku 2014, kdy přišlo hlasovat 18,2 procenta Čechů. Od hlasování očekává zásadnější změny v rozložení sil v Evropském parlamentu a je podle něj možné, že se vytvoří jiná většinová koalice než obvyklá spojenectví evropských lidovců se socialisty nebo s liberály. Podle politologů by v Evropském parlamentu mohly posílit nacionalistické strany.

"Jakýkoli posun od 18,2 procenta nahoru je jenom a jenom pozitivní a musí nastat. Doufám, že kampaň se povede dostatečně zajímavě, intenzivně a bude dostatečně fundovaná a věcná, aby přiblížila Evropu v hlavních parametrech českým voličům," řekl Dürr. Podle něj je třeba v Česku více zviditelnit evropské politiky, které ovlivňují každodenní život občanů.

Velvyslanec ale zároveň uvedl, že neočekává, že by výsledek voleb rozhodl pouze postoj stran k evropským tématům. Připomněl, že tomu tak nebylo ani v minulosti. "Tipl bych si, že to bude jako většinou - míra domácí atmosféry a spokojenosti s domácí politikou, vyjádření podpory vládě nebo naopak protest proti ní ovlivňuje výsledky voleb do velké míry," řekl.

Rozložení sil v Evropském parlamentu se podle Dürra zásadně změní. Nabízí se podle něj otázka budoucnosti frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR), která kvůli vystoupení Británie z EU přijde o britské poslance, kterých je nyní 19 z celkem 72 členů parlamentní frakce. Z českých stran patří do ECR občanští demokraté.

Otázkou také je, zda lidovci a socialisté, případně liberálové dokážou získat v Evropském parlamentu většinu, nebo se budou hledat netradiční spojenectví. "Jestli bude docházet k podobnému fenoménu v Evropském parlamentu jaký vidíme v některých členských státech, tedy vytváření širokých proevropských platforem nebo široké platformy demokratických stran proti vyzyvateli ze strany radikálnější části politického spektra," řekl Dürr.

Vytvoření nové většiny v Evropském parlamentu bude mít podle velvyslance vliv i na sestavování nové Evropské komise, jednání o budoucím šéfovi evropské diplomacie nebo výběr nového předsedy evropských summitů.

Související

Volby, ilustrační foto

Za dvojí hlasování v evropských volbách bude hrozit sankce

Případné vícenásobné hlasování při volbách do Evropského parlamentu se stane přestupkem, za který bude hrozit pokuta až 10.000 korun. Změnu v návaznosti na rozhodnutí Evropské rady přinese novela o volbách do Evropského parlamentu, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. ČTK to sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Novela začne platit od příštího roku.
Evropská Unie

Rok 2019 pohledem EU: Klíčové výzvy, kterým jsme čelili

Komentář - Do roku 2019 vstupovala Evropská unie s velkým očekáváním i odhodláním, bylo totiž zřejmé že se bude jednat o rok plných výzev a důležitých událostí, které ovlivní fungování a směřování unie v nadcházejících letech. Jakým výzvám evropský blok v uplynulém roce čelil a jak se s nimi vypořádal? Tento článek se zaměří na klíčové tři klíčové okamžiky první poloviny roku 2019.

Více souvisejících

Evropské volby 2019 Jakub Dürr (diplomat) Česká republika EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

V ZOO Praha se narodil orangutan. Mládě se má čile k světu

V ZOO Praha se ve čtvrtek krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě jedenáctileté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoologické zahradě. Otcem je dvaadvacetiletý samec Pagy.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy