Češi mají "zbraň" proti populismu? Prestižní magazín si všiml zajímavé věci

Ačkoliv i v případě ČR se hovoří o nárůstu tzv. populistických stran, v porovnání s Maďarskem či Polskem nelze v ČR hovořit o jednoznačném příklonu k neliberální demokracii. Podle magazínu Foreign Policy je to dáno českým sklonem k ironii a silnou liberální tradicí.

Podle autora článku, Jamese Trauba z Center on International Cooperation, český vztah k politice velmi dobře ilustruje anketa o Největšího Čecha uspořádaná Českou televizí v roce 2005. Hlasování vyhrál Jára Cimrman, fiktivní postava českého génia pronásledovaného smůlou, kvůli které se svět o jeho objevech nemohl dozvědět. Až po nátlaku BBC Česká televize dosadila na první místo Karla IV.

Právě cimrmanovská povaha Čechů dle Trauba zajišťuje, že na rozdíl od Poláků či Maďarů nemají tak silné imperialistické cítění a netlačí tolik na obnovu nostalgicky vnímané minulosti, kdy oba státy byly „velkými“. Na rozdíl od Maďarů se Češi smířili s vývojem po první světové válce, jakkoliv se na něj dívají se sarkasmem.

Traub, který v Praze vyučoval na Newyorské univerzitě, nicméně podotýká, že i v ČR jsou přítomné elementy neliberální demokracie, reprezentované primárně proruským prezidentem Milošem Zemanem. Upozorňuje na vysokou skeptičnost obyvatel ČR vůči EU, jak se projevuje v průzkumech veřejného mínění.

Nicméně, z jeho zkušenosti Češi, ačkoliv vyjadřují některé obavy z budoucnosti, jsou stále ve velké míře oddáni liberálním hodnotám. Podle Trauba je to dáno českou silnou liberální tradicí počínající už za Jana Husa a pokračující přes Jana Amose Komenského až směrem k Tomáši Garriguovi Masarykovi.

Traub vykresluje české dějiny jako boj liberalismu proti autoritářství. Dle něj se česká oddanost liberálním hodnotám se projevila i během nadvlády komunistické strany v podobě tzv. pražského jara. Jeho étos přežíval i po tvrdém potlačení ze strany SSSR a později se manifestoval v podobě Charty 77.

Jako Masaryk předtím, i první český prezident Václav Havel posvětil liberální tradici svou autoritou. O její síle svědčí i to, že ačkoliv ČR je dnes polo-liberální zemí, na rozdíl od Polska a Maďarska, které s liberalismem taktéž koketovali, se nevydala směrem od liberalismu – a velký díl v tom má česká ironie. „Ironie“ píše Traub, „nevytváří mocný meč, ale může sloužit jako účinný štít“.

Zatímco Traub dává český liberalismus a populismus do kontrastu, výzkumníci z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, Ondřej Slačálek, Eva Svobodová, ve svém článku „The Czech Islamophobic movement: beyond ‘populism’?“ (České islamofobní hnutí: za ‘populismem’?) o českém islamofobním populismu upozorňují, že mezi nimi existuje mnohem významnější shoda, než by se zdálo.

Podle jejich analýzy český populismus prezentovaný např. SPD je založen na západním modelu populismu, který se pokouší o ochranu západních, progresivních a sekulárních hodnot– svoboda projevu, rovnost mužů a žen – považovaných za ohrožované přicházejícím islámem. V tom se výrazně liší od etnonacionalistického a konzervativního populismu polského a maďarského typu.

Jako Traub, i Slačálek a Svobodová tento rozdíl přisuzují odlišné národní identitě Čechů, vyznačující se právě touto příslušností k liberálním, Masarykovským hodnotám a sklonem k ironii a výsměchu velkým nacionálním mýtům, typickým pro polský a maďarský národní diskurz. Dá se tedy říci, že v ČR není společnost ani tak rozdělena mezi konzervatismus a liberalismus jako spíše mezi dvěma typy odlišného liberalismu

Související

Kapitol Spojených států amerických

KOMENTÁŘ: Vpád do Kongresu demonstroval hrozbu populismu a konspiračních teorií

Uplynul rok od vpádu příznivců ve volbách poraženého amerického prezidenta Donalda Trumpa do budovy Kongresu. Je příliš brzy na to, abychom dokázali říct, nakolik bude datum 6. ledna 2021, kdy se dav pokusil zvrátit výsledek prezidentského klání, pro dějiny Spojených států z dlouhodobé perspektivy významné. Již nyní je ale zřejmé, že násilnosti na Capitol Hill ukázaly, jakou hrozbu pro demokracii představuje současný politický populismus v kombinaci s konspiračními teoriemi.
Komunismus

KOMENTÁŘ: Soumrak po sto letech. Jsme skutečně připraveni na konec komunistů v parlamentu?

„Letos už nebudou!“ Pod tímto lakonickým heslem iniciativy několika umělců a spolku Dekomunizace se skrývá jeden ze silně rezonujících otazníků blížících se sněmovních voleb. Českým komunistům hrozí, že vůbec poprvé za sto let jejich stranické existence je voliči nevyšlou do parlamentních lavic. Jejich případný konec ve vysoké politice může být dalekosáhlý, ale nejen z důvodů, které jsou ve veřejném prostoru tradičně stavěny do popředí.

Více souvisejících

populismus Miloš Zeman Maďarsko Polsko Sociálnědemokratická strana Německa (SPD)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Záhada imploze ponorky Titan. Nová studie naznačuje, proč došlo k tragédii

Záhada imploze miniponorky Titan by mohla být brzy vyřešena. Byla zveřejněna nová studie, která naznačuje, že pět lidí, kteří zahynuli na palubě lodi OceanGate, když se ponořila tisíce stop pod hladinu moře, mohly být oběťmi tzv. „mikrodeformace“.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy