Štěpánová, Hřebejk, Fischerová, Suchánek, Topolánek. Osobnosti podpořily výzvu proti jmenování Gerlocha ústavním soudcem

Už dnes senátoři rozhodnou o kandidatuře Aleše Gerlocha na ústavního soudce. Muž, kterého nominoval prezident Miloš zeman,, je trnem v oku nejen některým senátorům, ale i řadě známých osobností, které podpořily otevřený dopis Klubu na obranu demokracie (KOD), který vysvětluje, proč Gerloch není vhodným kandidátem.

V Senátu prozatím panují nejednoznačné názory. Výbor pro lidská práva Gerlochovu nominaci těsnou většinou nedoporučil, ústavně-právní výbor to ale vidí jinak. Podporovatelé Gerlocha poukazují na jeho odbornost. Je prorektorem Karlovy univerzity, vede katedry teorie práva a ústavního práva a zároveň je místopředsedou Legislativní rady vlády. Kritikům se ovšem nelíbí, že vystupuje spíše jako advokát a obhájce kroků prezidenta Miloše Zemana, který jej na post ústavního soudce navrhl.

Proti Gerlochově nominaci se vyslovili senátoři KDU-ČSL, TOP 09, zástupci Starostů či hnutí Senátor 21 Aktivně proti němu vystupuje i Klub na obranu demokracie (KOD). Ten poslal všem senátorům otevřený dopis, ve kterém vysvětluje, proč Gerloch není vhodným kandidátem. V listu mimo jiné zmiňují, že stavní soud a jeho členové by měli být nezávislí na exekutivě i legislativě. „Měli by beze zbytku ctít základní principy občanských a lidských práv. Předpokladem výkonu spravedlnosti je u každého z nich osobní integrita, zakládající jeho důvěryhodnost,“ píše se v dopise KOD.

Signatáři také upozorňují, že Gerloch nejméně ve třech kontroverzních případech veřejně podpořil prezidenta Zemana. „Vyjádřil přesvědčení, že prezidentovy výjezdy do krajů před prezidentskou volbou nebyly předvolební kampaní a že prezident nemusí jmenovat ministra, kterého mu navrhne premiér. A podpořil prezidenta i v tom, že vyhoštění ruského hackera Nikulina do USA bylo údajně nezákonné,“ připomíná klub ve svém dopise.

Od 6. do 17. března 2019 svůj podpis pod tento dopis přidalo i 3326 občanů. Mezi signatáři dopisu „Profesor Gerloch není vhodným kandidátem pro Ústavní soud“ jsou mj. rockový hudebník Michal Ambrož, historik Petr Blažek, režisér a scenárista Tomáš Bojar, herečka Klára Cibulková,  herec Jan Antonín Duchoslav, výtvarník a člen skupiny Ztohoven Martin Fischer, herečka Táňa Fischerová,  režisér Jan Hřebejk, herec a dabér Aleš Procházka, komentátor a publicista Jan Rejžek, režisérka a dokumentaristka Olga Sommerová, herečka Bára Štěpánová, bývalý český premiér Mirek Topolánek či řada vysokoškolských pedagogů.

Související

Prezident Miloš Zeman

Šámal ústavním soudcem? Prezident Zeman požádal Senát o souhlas

Prezident Miloš Zeman dnes předložil Senátu žádost o souhlas se jmenováním předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala na soudce Ústavního soudu. ČTK o tom informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Šámal minulý týden přijal Zemanovu nabídku, aby se o post ucházel. Kandidáti na soudce Ústavního soudu mohou do funkce nastoupit jedině v případě, že je horní komora Parlamentu schválí.
Ústavní soud ČR

Ústavní soud je pátý měsíc oslabený. Hromadí se únava, přiznal sekretář

Ústavní soud (ÚS) pracuje od rezignace Jana Musila už pátý měsíc v oslabené sestavě, na rychlosti vyřizování stížností se to zatím neprojevilo. Uvnitř se ale podle generálního sekretáře soudu Vlastimila Göttingera hromadí únava a lze očekávat, že absence jednoho člena bude čím dál patrnější. O práci chybějícího soudce, jehož nástupce zatím Senát neschválil, se dělí 14 zbylých kolegů.

Více souvisejících

Aleš Gerloch (expert na ústavní právo) Senát ČR Ústavní soud ČR Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy