Maláčová žádá na sociální služby 1,5 miliardy z rozpočtové rezervy

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) a financí Alena Schillerová (za ANO) se nedohodly, z čeho se krajům doplatí sociální služby. Kraje žádají dvě miliardy korun. Maláčová pro ně chce z rozpočtové rezervy 1,5 miliardy a v pondělí to navrhne vládě. Řekla to novinářům. Schillerová ČTK sdělila, že nápad rozpustit vládní rezervu je nepodložený, za financování sociálních služeb je odpovědné ministerstvo práce a resort financí na přenesení odpovědnosti nepřistoupí. Postup Maláčové označila za neprofesionální a absurdní. Podle ministryně práce naopak koaliční partner odmítá pomoci potřebným.

Sněmovna minulý týden uložila vládě, aby jí do tohoto pátku sdělila, jak se resorty práce a financí dohodly a z čeho se chybějící dvě miliardy doplatí. Maláčová v úterý v dolní komoře řekla, že kraje by mohly dostat peníze na dofinancování 5. srpna, když patřičný návrh schválí vláda 10., nejpozději 17. června. Dnes uvedla, že by 1,5 miliardy mohl poskytnout z rezervy stát a půl miliardy evropské fondy.

"Nerozumím, proč ministerstvo práce stále na sociální služby nevyužilo okamžitě disponibilní nároky z nespotřebovaných výdajů, které má v současnosti k dispozici v objemu 2,3 miliardy korun. Nejsou čerpány ani dlouhodobě nespotřebované nároky z minulých let na investiční programy ve výši tři miliardy," sdělila ČTK Schillerová. Dodala, že nápad na rozpouštění vládní rezervy je neopodstatněný, kabinet o něm nedebatoval a "sliby paní Maláčové nelze brát vážně".

Postup označila za neprofesionální a přenesení odpovědnosti na ministerstvo financí za absurdní. "Na tyto pokusy o přenos zodpovědnosti nebudu přistupovat," řekla Schillerová. Podle ní chybí analýza financování služeb, návrh systémového řešení či aktualizování ceny služeb pro klienty.

V zákoně o státním rozpočtu na rok 2019 byla v kapitole Všeobecná pokladní správa schválena vládní rozpočtová rezerva 4,8 miliardy korun. Maláčová už dřív řekla, že většina výdajů jejího resortu jsou takzvané mandatorní výdaje jako třeba důchody, které se musí ze zákona vyplatit. Ministerstvo práce pošle ze svých úspor 200 milionů obcím na sociální práci, 81 milionů na služby pro autisty a pacienty s roztroušenou sklerózou a 165 milionů na ohrožené děti. Nespotřebované výdaje už nemá, využívá je na navýšení příspěvků na péči či na informační systémy, řekla ČTK před nedávnem Maláčová.

Takže narovinu. Od začátku jsme na soc. služby chtěli 17,4 mld, dostali jsme 15,7 mld. Paní Schillerová mě tehdy jako “žena ženu” ujistila, že peníze pošle. Nejenže neposlala - mé návrhy bezdůvodně zamítala. Nynější kompromisní návrh MPSV už je ale MAXIMUM, MF musí jednat.

— Jana Maláčová (@JMalacova) 5. června 2019

"Už se tři měsíce s dofinancováním sociálních služeb točíme v kruhu, mne to velmi mrzí, nechápu, proč náš koaliční partner odmítá pomoci těm nejpotřebnějším. Mrzí mne to s ohledem na fakt, že když se hledaly peníze pro kraje na silnice, našlo se řešení během několika dnů," uvedla Maláčová na adresu ANO. Podotkla, že Schillerová jí loni při sestavování letošního rozpočtu slíbila, že další prostředky pošle.

"Jinak lze peníze poslat z mandatorních výdajů, to ale povede k prohloubení rozpočtového schodku," uvedla Maláčová. Dodala, že kvůli nedostatku peněz je v ohrožení 10.000 pracovníků sociálních služeb.

Podle sociální statistické ročenky pracovalo v roce 2017 v sociálních službách téměř 97.000 lidí. V Česku fungují azylové domy, denní stacionáře, domovy pro seniory, krizová pomoc, centra pro děti, osobní asistence, terénní programy, stacionáře, pečovatelská služba, poradenství, chráněné bydlení, noclehárny, terapeutické komunity či pracoviště rané i následné péče. Podle sociální statistické ročenky v roce 2017 bylo v provozu 3404 těchto zařízení, nabízela 81.503 lůžek. V pobytových domovech bylo na konci roku 2017 přes 76.100 lidí. Všech služeb využilo za rok 2017 přes 530.500 klientů.

Podle šéfky Asociace krajů ČR Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) by bylo rychlejší, kdyby peníze poslalo ministerstvo práce ze svých rezerv, než kdyby je poskytoval státní rozpočet. Na jednání hejtmanů 11. června by už ráda informovala o výsledném řešení. "Stále jsem toho názoru - a je k tomu přijaté i usnesení ve Sněmovně - že by ministerstvo práce a sociálních věcí mělo využít k dofinancování sociálních služeb peněz ze své rezervy, kterou disponuje. Peníze by se tak dostaly k poskytovatelům sociálních služeb mnohem rychleji," řekla.

Podle opozice by stát měl peníze poslat krajům k dalšímu přerozdělení nejpozději do poloviny června, jinak počátkem září hrozí kolaps sociálních služeb. Na sociální služby dostávají kraje na každý rok peníze od ministerstva práce. Původně pro letošek usilovaly o 20,38 miliardy korun, dostaly 15,12 miliardy. Vláda ale následně ještě schválila zvýšení platů a zvláštních příplatků. S výdaji na ně dotační suma nepočítala.

Související

Jana Maláčová

ČSSD si dva měsíce po neúspěšných volbách zvolí nové vedení

Dva měsíce po neúspěšných sněmovních volbách, ve kterých poprvé za dobu samostatné ČR nepronikla sociální demokracie do dolní komory Parlamentu, si ČSSD na pátečním sjezdu zvolí nové vedení. O funkci předsedy sociální demokracie se zatím přihlásilo sedm kandidátů, favority volby jsou ministryně práce v demisi Jana Maláčová a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. Sjezd se s ohledem na stav epidemie covidu-19 uskuteční on-line formou.
Úřad práce

Nezaměstnanost v listopadu klesla na 3,3 procenta

Nezaměstnanost v Česku v listopadu klesla z říjnových 3,4 procenta na 3,3 procenta. Nižší byla naposledy loni v březnu. Uchazečů o práci úřady evidovaly 245.549, zhruba o 6100 méně než v předchozím měsíci a o téměř 29.000 méně než před rokem, kdy nezaměstnanost činila 3,8 procenta.

Více souvisejících

Jana Maláčová (ČSSD) sociální péče Alena Schillerová Jana Vildumetzová

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 20 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy