Von der Leyenová má podporu většiny českých europoslanců

Pokud by kandidátku na šéfku Evropské komise Ursulu von der Leyenovou schvalovali pouze čeští europoslanci, měla by cestu na vrcholný post unijní exekutivy otevřenou. Většina z nich ji buď přímo podporuje, nebo podporu zváží na základě jejího programu, sdělili ČTK během ustavující schůze Evropského parlamentu ve Štrasburku.

Čeští politici většinou soudí, že Němka byla nejlepší z kandidátů, o nichž evropští prezidenti a premiéři na summitu v Bruselu uvažovali. Předseda české vlády Andrej Babiš již v úterý řekl, že doufá, že von der Leyenovou všech 21 českých europoslanců při hlasování 16. července podpoří.

"Pokud byl výběr mezi socialistou Fransem Timmermansem a německou ministryní, je tato dáma určitě lepší volbou," řekl ČTK v narážce na jména zvažovaná tento týden bruselským summitem český zástupce nejsilnější lidovecké frakce (EPP) Jiří Pospíšil (TOP 09). Stejně jako další politici z jeho skupiny oceňuje, že von der Leyenová jako pravicová politička není zastánkyní přílišné unijní regulace.

"Navíc jako Němka může mít pochopení pro problémy našeho regionu," dodal Pospíšil.

Podpořit kandidátku, na níž se shodli evropští prezidenti a premiéři po dvou neúspěšných pokusech nalézt kompromis, hodlá i liberální poslankyně Martina Dlabajová (ANO), která patří k nejpočetnější české straně v EP. "Jsem ráda, že na takto důležitou pozici byla jmenována žena, která má rozsáhlé politické zkušenosti," zdůraznila pozitiva dlouholeté členky německé vlády Dlabajová.

Nominace Von der Leyenové je podle ní součástí "pracně skládané mozaiky" a balíčku funkcí, který je kompromisem přijatelným pro všechny. "Z toho důvodu je dobré ji podpořit," uvedla Dlabajová. Summit v rámci zmíněného balíčku vybral do čela Evropské rady liberálního belgického premiéra Charlese Michela, prezidentkou Evropské centrální banky bude Francouzka Christine Lagardeová a šéfem unijní diplomacie se má stát španělský socialista Josep Borrell.

Hlasovat pro německou političku by mohl i europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti), který je jedním ze tří českých Pirátů v parlamentní skupině zelených. Stejně jako zbytek frakce vidí velmi kriticky způsob, jímž unijní lídři obešli systém takzvaných spitzenkandidátů a bez jakékoli diskuse s poslanci přišli s nečekaným návrhem. To ovšem samo o sobě podle Peksy nemusí být důvodem k odmítnutí Von der Leyenové.

"Čekal bych, že předloží velice dobrý plán, co komise v příštích pěti letech má dělat. Pokud ji my máme podpořit, musí respektovat naše témata. Není možné, aby to bylo další cenzurování, omezování internetu, není možné ignorovat klimatické změny, dotační podvody, je třeba se starat o to, aby v členských zemích fungoval právní stát," vyjmenoval Peksa témata, kterými by jej von der Leyenová mohla získat na svou stranu.

Podporu německé političky nevyloučil ani konzervativec Jan Zahradil (ODS), který si však chce počkat, až dá členka vlády kancléřky Angely Merkelové europoslancům prostor na podrobné dotazy.

"Zatím její názory na evropskou integraci neznám, protože se v tomhle ohledu vůbec neprofilovala. Rádi si poslechneme, co nám sem přijde říct," sdělil ČTK Zahradil. Špatnou zprávou by podle něho bylo, kdyby vzhledem ke svému vládnímu portfoliu a dřívějším postojům hodlala von der Leyenová budovat společnou unijní armádu, která by byla konkurencí NATO. "To by nejen u nás, ale i v celé střední a východní Evropě vzbudilo velký nesouhlas," dodal Zahradil.

O osudu německé političky by měli europoslanci rozhodovat na další schůzi v polovině července. Aby získala vrcholnou funkci, musí pro ni hlasovat většina členů EP.

Jednoznačně proti první ženě ucházející se o post v čele EK je duo politiků SPD, kteří náleží k nacionalistické frakci Identita a demokracie. "V žádném případě nepodpoříme německou političku, která chce přitvrzovat sankce proti Rusku a která přibližuje hrozbu války Evropy s Ruskem," uvedl europoslanec Ivan David.

Podobně striktně odmítá možnost podpory pro pravicovou političku jediná česká komunistka v EP Kateřina Konečná. Podle ní by komisi neměla vést "kámoška" kancléřky Merkelové, která má pověst jedné z nejméně schopných ministryň německé vlády. "Rozhodnutí Evropské rady odmítám, jelikož se nese v duchu vše při starém a do značné míry ignoruje výsledek evropských voleb," uvedla Konečná na svém webu.

Související

Více souvisejících

Ursula von der Leyenová evropská komise europoslanci

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy