Langrovy kroky na ministerstvu podporovaly hospodářské zločiny

Praha - ČSSD se domnívá, že kroky bývalého ministra vnitra Ivana Langra (ODS) vedly k tomu, že v České republice klesá objasnitelnost hospodářské trestné činnosti, můžou za to Langrovy čistky i reformy, uvedl poslanec Jeroným Tejc (ČSSD). Požaduje proto schůzku vlády a sněmovních výborů k této problematice.

"Langer například ihned po nástupu do funkce ministra vnitra zrušil oddělení finanční policie. Opakovaně také prováděl čistky na nejvyšších místech v policii," vypočítal Tejc s tím, že exministr například vyměnil všechny ředitele celostátních útvarů policie a některé i opakovaně.

Poslanec se také domnívá, že Langer svou konfrontační politikou vůči řadovým policistům a nepormyšlenými reformami vyhnal řadu kvalitních policistů do civilu. "Tyto věci se musely určitým způsobem projevit, projevovaly se postupně a budou se projevovat nadále," dodal.

Upozornil na to, že ČSSD vadí pokles objasnitelnosti hospodářských případů. "Z 69 procent, klesla na současných 43 procent, ale to se dalo ve spojitosti s Langrovými kroky očekávat," dodal Tejc s tím, že pokles obhajitelnosti se dá očekávat i nadále.

V prvním pololetí roku 2008 bylo spácháno a zjištěno 25 753 hospodářských trestných činů, v prvním pololetí 2009 již šlo o 22 996 případům, vypočítával Tejc. "Pokles zjištěných hospodářských činů se bohužel nedá vykládat jako úspěch, ale jako pokles objasnitelnosti," dodal. Policie prostě není schopna tyto případy vyhledat a objasnit, domnívá se Tejc.

Poslanec vyzval ústavně-právní výbor a výbor pro bezpečnost, aby se do konce roku tyto výbory sešly a uskutečnily společné jednání, na které si přizvou nejvyšší státní zástupkyni, policejního prezidenta, ředitele Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality a ministry vnitra a spravedlnosti. "Budeme chtít znát nejen jejich názor, ale také návrhy řešení, které bude tato vláda do konce svého období činit, a budeme také chtít znát návrhy případných legislativních změn, které by mohly v případě dohody napříč politickým spektrem být přijaty ještě do konce tohoto volebního období," řekl Tejc.

Související

Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Jsou v tom nevinně? Jurečka vysvětluje, proč mají růst platy politiků

Vlnu nevole u české veřejnosti vzbudila informace, že platy politiků od ledna opět stoupnou. Vláda sice od návrhu nedává zcela ruce pryč, ale snaží si je nad ním umýt. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) totiž výdělky porostou kvůli letošnímu rozhodnutí ústavních soudců. 
Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie. Analýza

Češi potřebují novou stranu, ale ne catch-all party. Bez značného úsilí se projekt neobejde

Současné politické strany ztrácejí důvěru voličů a jsou vnímány jako odtržené od reálných problémů. Podle nedávných průzkumů se důvěra ve vládu a parlament drží na historických minimech, což svědčí o hluboké nespokojenosti občanů s politickou reprezentací. Řešením může být zcela nová strana, ta se ale musí prosadit v zavedeném konkurenčním prostředí.

Více souvisejících

politika Korupce Ivan Langer

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

Pedro Sánchez

Podmínky v Libanonu se zhoršují alarmujícím tempem. Španělsko mluví o invazi, EU otevírá vzdušný most

Libanon se nachází v hluboké humanitární krizi, kterou zhoršuje konflikt mezi Izraelem a Hizballáhem. Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) varuje, že podmínky se rychle zhoršují, zatímco stovky tisíc lidí jsou nuceny opustit své domovy. V Bejrútu bylo za jediný den provedeno více než 30 leteckých útoků, což vedlo k dalšímu masivnímu vysídlování obyvatelstva.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Viktor Orbán

Vystoupení Orbána v EU vyvolalo silnou kritiku. Padala slova o Československu i nefunkčním Maďarsku

Maďarský premiér Viktor Orbán v Evropském parlamentu prohlásil, že Evropská unie potřebuje zásadní reformy. Předseda maďarské vlády vystoupil na plenárním zasedání ve Štrasburku a uvedl, že cílem Maďarska, které nyní předsedá Radě EU, je stát se katalyzátorem těchto změn. Orbán se odvolal na své první předsednictví v roce 2011, kdy byla Unie postižena finanční krizí, Arabským jarem a havárií ve Fukušimě. Nyní však podle jeho slov čelí ještě komplikovanější situaci.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Jak porazit Rusko? Svět se Zelenského plán nedozví

Sobotní summit kontaktní skupiny na podporu Ukrajiny na americké letecké základně Ramstein v Německu byl odložen. Důvodem je podle médií skutečnost, že americký prezident Joe Biden zrušil svou cestu do Německa kvůli situaci kolem hurikánu Milton.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Ficova vláda leze Slovákům krkem. Znovu by už nevznikla

Po roce od vyhlášení výsledků voleb do Národní rady Slovenské republiky (NR SR) by Smer-SD Roberta Fica zřejmě nesložil vládu. Zatímco premiérská strana zaznamenala nejhorší naměřený výsledek z průzkumu od loňského roku, Demokratům a krajně pravicovému hnutí Republika průzkum věští parlamentní budoucnost. Formování potencionální nové vlády z řad opozice by mohlo zkomplikovat hnutí Igora Matoviče. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

FBI

Afghánci chtěli narušit americký svátek demokracie. FBI zakročila

Napětí před listopadovými prezidentskými volbami v USA roste a práce přibývá i tajným službám. Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI) se podařilo odhalit plán dvojice mužů, kteří chtěli zaútočit v den, kdy američtí občanů budou vybírat mezi viceprezidentkou Kamalou Harrisovou a exprezidentem Donaldem Trumpem. 

včera

Ukrajinci jsou v Kurské oblasti i po dvou měsících. Experti tvrdí, že Putina to může posílit

Uplynuly už dva měsíce od vpádu ukrajinských sil do Kurské oblasti na území Ruské federace. Zatímco v této oblasti probíhají tvrdé boje, ruské armádě se daří postupovat na východní Ukrajině. Za poslední týden zvládla dobýt Vuhledar a vstoupit do Torecku. Podle expertů Kyjev okupací části Kurské oblasti ničeho podstatného nedosáhne. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy