Okamura se paktuje s Véčkaři. Jakých koalic se můžeme dočkat?

Praha - Strana LIDEM, která vznikla odštěpením části poslanců zvolených ze Věci veřejné, uvažuje, jestli bude vůbec kandidovat v předčasných volbách do Sněmovny. Podle první místopředsedkyně Dagmar Navrátilové je možné, že se členové LIDEM voleb nezúčastní ani na kandidátkách jiných stran. Řekla to dnes ČTK.

Věci veřejné (VV) zvažují spolupráci s jinými stranami. Hnutí Úsvit přímé demokracie, které založil senátor Tomio Okamura a ke kterému se hlásí poslanec Radim Fiala, chce kandidovat samostatně.

Bývalá vládní strana LIDEM se potýká s nedostatkem financí, protože státní příspěvky za poslanecké mandáty zůstaly VV. Strana navíc nemá předsedu, protože exšéfka a bývalá vicepremiérka Karolína Peake na post předsedkyně rezignovala. O tom, zda bude strana v předčasných sněmovních volbách kandidovat, by měla ve čtvrtek odpoledne rozhodnout republiková rada LIDEM. 

Kandidovat určitě chtějí VV, které nyní podle předsedy Víta Bárty jednají o možné spolupráci s dalšími stranami. "I to, na jak krátkou trať se v současné době hraje, vyžaduje v sobě mít pokoru a vážit to, kdo v regionu je nejlepší nejenom v řadách Věcí veřejných," řekl novinářům Bárta. 

Mluví se o tom, že by VV mohly spojit síly s hnutím senátora Okamury Úsvit přímé demokracie. Okamura to nevylučuje, podle něj mají VV s úsvitem shodné některé programové cíle, které se týkají prosazování přímé demokracie.

Úsvit chce sestavit samostatné kandidátky ve všech krajích, na listiny hnutí přijme i zástupce jiných organizací či stran. "Pro naše cíle hledáme podporu u všech občanů, iniciativ, politických stran. Není důležité, jestli je někdo doleva nebo doprava," řekl ČTK Okamura.

Jaké šance mají menší strany 

Zásadními faktory pro konečné rozhodnutí voličů v případných předčasných volbách budou bezpochyby, jak podoby volebních kampaní jednotlivých stran, oslovení voličů novými politickými subjekty, ale i případné znechucení části zejména pravicových voličů v podobě odevzdání protestních hlasů mezi nové či malé politické strany a hnutí.

Takové tendence naznačuje nárůst podpory politickému hnutí miliardáře Andreje Babiše ANO 2011, které se s aktuálním ziskem 2,6% blíží tříprocentní hranici, či politickému hnutí Úsvit přímé demokracie se ziskem 2,7% hlasů, v jehož čele stojí senátor a neúspěšný prezidentský kandidát Tomio Okamura.

Pravicové voliče a zejména pak euroskeptiky oslovuje i SUVERENITA (SBB) s aktuální podporou 3,2% voličů, či Strana svobodných občanů, která se však aktuálně pohybuje pod dvouprocentní hranicí.

O návrat do Poslanecké sněmovny bude však usilovat i Strana zelených, které by v srpnu dalo svůj hlas 2,8% rozhodnutých voličů a zejména o protestní hlasy nespokojených voličů bude usilovat i Česká pirátská strana (2,4%). Tyto protestní hlasy sbírá i Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS), která se aktuálně drží pod dvěma procenty.

Dvouprocentní hranici v srpnu dosáhla i strana bývalého premiéra Jiřího Paroubka LEV 21 (2%), která však své voliče ztrácí.

Nadále se pak jako zcela nereálné jeví možný volební úspěch Věcí veřejných (0,3%) či strany LIDEM, která má podporu 0,1% voličů.

Rozmělnění velkého procenta voličů mezi malé a nové politické subjekty naznačuje, snahu zejména pravicových voličů o hledání alternativ k tradičním politickým subjektům, či snahu o protestní volbu takových stran a hnutí, které by mohly napomoci žádaným změnám v chování vrcholných politiků a v samotné politické kultuře, informuje agentura SANEP.

Související

Jan Bartošek

Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".
Tomio Okamura

Okamura zůstavá nadále předsedou opozičního hnutí SPD

Tomio Okamura zůstane nadále předsedou opozičního hnutí SPD poté, co na celostátní konferenci získal 195 hlasů z 216 odevzdaných hlasů. Neměl žádného protikandidáta. Tuto informaci oznámil šéf volební komise Tomáš Doležal na konferenci. Delegáti budou ještě volit zbývající čtyři členy předsednictva, a výsledky budou oznámeny před 17:00.

Více souvisejících

Tomio Okamura Věci veřejné Volby 2013

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 11 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy