Vejde se Boris Šťastný Klausovi do řiti celý? Hlásí hanlivé nápisy

Praha - Podivná věc se v pátek stala před společnou poslaneckou kanceláří exčlenů ODS Borise Šťastného a Jana Floriana v pražských Strašnicích. Hanlivé nápisy se na dveřích a oknech kanceláře objevují od okamžiku, co Boris Šťastný opustil ODS.

"ODS přestala důsledně hájit ideové principy, na kterých postavila svoji existenci. V machiavelistických bojích o moc a vládnutí ODS na všech úrovních zapomněla, že tu není sama pro sebe, ale pro občany. Zapomněla, že ideje musí být na prvním místě," napsal Šťastný v úvodu svého zdůvodnění, proč se rozhodl odejít z ODS.

Jeho členství v ODS nedávno kritizovala jiná stálice této strany, oblíbený teplický primátor a senátor Jaroslav Kubera. "Myslím si, že takový poslanec Boris Šťastný nemá v ODS vůbec co dělat, ten je názory úplně jinde," řekl v rozhovoru Právu.

Terčem kritiky, která se objevuje na vzkazech, kterými jsou dveře a výlohy kanceláře Borise Šťastného popsány, je fakt, že za jejich pronájem si radnice Prahy 10 účtovala 650 tisíc korun ročně, ale i skutečnost, že Šťastný opustil „potápějící se loď ODS".

"Loď se potápí (ODS). Kdopak nám to opouští první palubu? Kapitán to asi nebude, viď BORISI," píše se na jednom z nápisů. Další už je ostřejší: "Vejde se Boris Šťastný Václavu Klausovi do řiti celý nebo ho bude kus koukat?"

"Nemám tušení, co se před mou bývalou kanceláří děje. Vystěhoval jsem se ve středu kdy mi skončil poslanecký mandát i nájemní smlouva kanceláře. Za incident před kanceláří nenesu žádnou zodpovědnost, jediné vysvětlení by bylo, kdyby objekt hlídali lidé ze správcovství budovy," reaguje na incident Šťastný. Potrvrdil také, že za kancelářský prostor neplatí nájem ani on, ani sněmovna.

Poslanecká kancelář dvou bývalých poslanců ODS z Prahy 10 není v centru pozornosti místních poprvé, informují Lidovky.cz. Už loni v únoru se před nárožním domem poblíž metra Strašnická konal happening sdružení Útulné Strašnice s názvem „Kavárna u Borise." Ten měl kromě vysokého nájmu, který sněmovna platí radnici Prahy 10 ovládané ODS upozornit i na fakt, že lukrativnímu prostoru u metra, kam poslanci nedocházejí, by lépe slušela třeba kavárna, kterou místní v okolí podle průzkumu, který si nechala zpracovat sama radnice, postrádají.

Klaus se nakonec voleb nezúčastní. Vzhledem ke svému statusu a reputaci se rozhodl rozvážně a uvážlivě. Ale pokušení to muselo být nesmírné.

Co rozhodlo? Možná to, že z ODS se ke Klausovi neodtrhlo (či neprojevilo ochotu odtrhnout se) „dost". Žádné široké segmenty strany, žádné celé organizace. Jen jednotlivci. A Boris Šťastný, Pavel Bém či Petr Štěpánek by za sebou do nové klausovské koalice nepřitáhli žádné voliče, jen sebe. Oni nejsou političtí lídři, kteří mají za sebou svůj segment populace, který by jako vklad mohli do nové politicko-stranické „akciovky" vložit. Mohli by vložit jen sebe coby individua, a to je málo, píše ceskapozice.cz.

Související

Ilustrační fotografie

V ordinacích nejde jen testovat, pacienty trápí i jiné obtíže. Očkování zvládneme, říkají praktici

Praktičtí lékaři jsou připravení na třetí vlnu koronavirové pandemie, pokud by nastala, a tvrdí, že rovněž organizačně zvládnou celoplošné testování, které má začít od 18. prosince. „Není ale pro nás primární, je třeba si uvědomit, že se musíme věnovat i jiným pacientům, kteří mají i jiné nemoci či obtíže,“ řekl na úterní videokonferenci vědecký sekretář a místopředseda pro zahraniční aktivity Společnosti všeobecného lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně docent Bohumil Seifert.

Více souvisejících

Boris Šťastný ODS

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 51 minutami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Kyjev: Ukrajinci v cizině sedí v restauracích, zatímco doma umíráme. Evropské státy začnou vracet brance do vlasti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy