A pak že je Evropská unie k ničemu. Roithová EU vyburcovala a ulehčila nám žití

Praha – Skončila vízová povinnost pro Čechy cestující do Kanady. Bez Evropské unie bychom však byli nahraní, zdůrazňuje roli EU europoslankyně Zuzana Roithová (KDU-ČSL).

V roce 2009 zavedla Kanada vízovou povinnost pro Čechy s tím, že zneužívali kanadský azylový systém. Roithová v ten okamžik začala řešit tento krok Kanady v Evropském parlamentu jako nepřijatelný. Pro přesvědčení, že rozhodnutí Kanady poškozuje nejen vztahy s ČR, ale i s celou EU, získala i za pomoci bývalého prezidenta Václava Havla stovky europoslanců. Posléze získala i podporu předsedu Evropské rady van Rompuye.

Roithová požadovala, aby EU přijala automatický mechanismus, který by zaváděl vízovou povinnost pro všechny mimounijní země, které by se rozhodli vůči některé členské země Evropské unie zavést vízovou povinnost. V lednu bude tento text potvrzen. Což země odradí od toho, aby se zachovaly jako Kanada, když tuto povinnost zavedla.

„Kanada se tak po čtyřech letech dostala do situace, kdy jí hrozilo velmi rychlé zavedení víz pro její občany cestující do jakékoli země Evropské unie, a rozhodla se svou politiku změnit. (...) Pro mě osobně je to nejen zadostiučinění, ale i jasný argument, že pro Českou republiku je členství v Unii výhodné a že ji posiluje. Pokud někdo tvrdí, že bychom dokázali Kanadu zahnat do rohu (a v diplomatickém slova smyslu opravdu o nic jiného nejde) sami, nezaslouží si brát vážně," dodává na blogu Aktuálně.cz.

Roithová poděkovala za spolupráci i české velvyslankyni při EU Mileně Vicenová, která pomohla získat na českou stranu zástupce dalších členských zemí, aby akceptovali nejsilnější zbraň ČR – odkládání ratifikace vzájemných smluv s Kanadou. Stejně poděkovala i Janu Hamáčkovi (ČSSD), který pro tuto myšlenku získal české poslance. „V našem národním zájmu se spojily nejen členské země Unie, ale i reprezentanti různých domácích politických stran. A to je myslím pro občany také dobrá zpráva," dodává.

Související

Volební sjezd KDU - ČSL 2017

Plán lidovců: Změnit volební zákony, víc peněz na obranu a stop uprchlickým kvótám

Praha - KDU-ČSL by se v příštích letech měla zaměřit na zvyšování výdajů na obranu, na umožnění dobrovolného zdravotního pojištění pro péči nad rámec povinného pojistného nebo na vytvoření přehlednější legislativy. Sjezd dnes také vyzval vedení strany, aby usilovalo o změnu volebních zákonů. Podle delegátů by se měly snížit hranice pro vstup do Sněmovny pro volební koalice. Řešila také migrační krize a zaznělo odmítnutí kvót pro rozdělování uprchlíků.
Volební sjezd KDU - ČSL 2017

Roithová zasedne v širším vedení KDU-ČSL, bude v něm i Čunek

Praha - V Praze druhým dnem pokračuje celostátní sjezd KDU-ČSL. Do širšího vedení strany byla zvolena Zuzana Roithová, která neuspěla při kandidatuře na místopředsedkyni. V celostátním výboru zasedne i zlínský hejtman Jiří Čunek, který neúspěšně kandidoval na předsedu.

Více souvisejících

Zuzana Roithová EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy