Přestřelka ve sněmovně: Politici se do sebe pustili kvůli rozpočtu

Praha - Pokud vznikne koaliční vláda s ANO, bude chtít hnutí Andreje Babiše vytvořit rezervu státního rozpočtu zavázáním zhruba deseti procent provozních výdajů. Babiš to dnes řekl novinářům. Rezerva, o které chce Babiš diskutovat hned na prvním jednání případné koaliční vlády, by podle něj mohla činit sedm až 12 miliard korun.

Podle propočtů dnešních Lidových novin by rezerva vytvořená novou vládou mohla být až 25 miliard korun. Peníze by koalice mohla použít například na valorizaci penzí.

"Řekli jsme si, že hned na prvním zasedání vlády uděláme rozpočtovou rezervu a dostaneme se možná na 100 miliard, o kterých tady pléduje opozice," řekl novinářům Babiš. Vytvoření rezervy chce dát ANO i do koaliční smlouvy.

Babiš uvedl, že ANO návrh rozpočtu podpoří. Materiál, který má více než 900 stran, ale Babiš číst nebude. Chce se spolehnout na informace, které členové rozpočtového výboru dostali od náměstka ministra financí Jana Gregora. "Nebudu ho (rozpočet) číst, proč bych ho četl? Jak mám číst 900 stran, skládat vládu a ještě stavět tým na vyjednávání. Mám na to lidi. Snad náměstek ministra ví, co říká," uvedl Babiš.

Jan Fischer se nad Babišovým přístupem pozastavil. Sám prý v posledních měsících věnoval státnímu rozpočtu 70 až 80 procent svého pracovního času. "Detail samozřejmě je na těch odbornících, ale mně dalo hodně práce si udělat i ten celkový obrázek, rámec, seznámit se s těmi návrhy, které byly předtím, seznámit se s časovými řadami," řekl novinářům s tím, že je strašně důležité, aby uměl pochopit logiku a kontext.

Ve sněmovně se dnes v debatě nad rozpočtem strhla slovní přestřelka. "Zákonné opatření jsme museli pod diktátem času nuceni přijmout, aniž bychom byli schopni přečíst tisíce stránek. To je z dílny pana Kalouska, který nás donutil k tomu, abychom povrchním způsobem schvalovali zákon, bez kterého, jak jsme se všichni shodli, vzniknul s vysokou pravděpodobností k prvnímu lednu 2014 chaos," řekla Helena Válková (ANO).

"Pokud sem někdo přišel s tím, že nebude počítat s tím, že bude řádně projednávat tak zásadní dokument, jako je zákon o státním rozpočtu, tak tady nemá co dělat. Dokument má 936 stran a tisíce stran za jednotlivé kapitoly – načíst to od 27. listopadu do 19. prosince je velmi obtížné. Projednat se to prostě nedá. Harmonogram není reálný," upozornil Adolf Beznoska (ODS).

"Kdyby hrozila katastrofa, možná tady zažijeme stav legislativní nouze, pak musíme vážit rychlost před kvalitou vyjednávání. Ale před takovou situací, kolegové, nejsme. Když si to dáme na 14 dní, tak říkáme veřejnosti: Formálně to schválíme, podepíšeme, chceme to mít z krku, nechceme makat, chceme to pouze schválit," podotkl Miroslav Kalousek (TOP 09).

"Je dojemné s jakou péčí se ODS a TOP 09 starají o stabilitu a přípravu státního rozpočtu. Byli jste to vy (ODS a TOP 09), kdo uváděl celý stát a podnikatele do totální nejistoty – ještě v polovině prosince se nevědělo, jaká bude sazba DPH. Zameťte si před vlastním prahem," prohlásil na adresu bývalé koalice Michal Hašek z ČSSD.

Související

Více souvisejících

státní rozpočet Andrej Babiš Jan Fischer

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy