Zeman se zastal rumu a Pomazánkového másla, chystá se vyčinit EU

České Budějovice - Prezident Miloš Zeman vystoupí před Evropským parlamentem ve Štrasburku s projevem o evropské byrokracii. Řekl to při dnešní návštěvě v Madetě, která je největším zpracovatelem mléka v zemi. Tam mu zaměstnanci předali poslední kelímky s Pomazánkovým máslem, které Madeta na příkaz Soudního dvora EU musela přestat vyrábět pod tradičním názvem. Podle EU se český produkt nemůže označovat jako máslo, protože neobsahuje dostatečné množství tuku.

"Ale vy nekončíte, vy pokračujete. Vy jste pouze zvolili klasickou českou techniku, kde se místo rumu říká Tuzemák, ale pije se to stejně dál," odpověděl prezident na otázku, co říká na vynucenou změnu názvu. Dodal, že za týden bude mít v EP projev o evropské byrokracii.

"Byrokracii, která začíná tím, že se ten Evropský parlament naprosto nesmyslně stěhuje ze Štrasburku do Bruselu, vozí s sebou spoustu překladatelů a úředníků. Budu jim říkat: 'Tak jsem poslechl vašeho doporučení na úsporné žárovky, jednu jsem si pořídil na chalupu a vypadá to tam jako na hřbitově, případně jako v márnici.' Budě to velmi vlídný projev na téma, proč se Evropská unie plete do věcí, kterým vůbec, ale vůbec nerozumí," uvedl Zeman.

Pokud se doučí anglicky, jak se řekne pomazánkové máslo, tak bude lobbistou Madety, jež ho podpořila v prezidentských volbách, i na půdě Evropského parlamentu.

Při besedě s občany na návštěvě Jihočeského kraje uvedl, že je pro pokračující integraci Evropské unie, je pro to, aby EU měla zejména jednotnou zahraniční a obranou politiku, je pro volný pohyb pracovních sil, zboží, kapitálu a informací. Doplnit by se měla i liberalizace služeb, protože ta ještě úplná není.

Pomazánkové tradiční

Podle Soudního dvora EU se český produkt nemůže označovat jako pomazánkové máslo, protože neobsahuje dostatečné množství tuku, napsal Reflex.cz. Předseda představenstva Madety Milan Teplý patřil k největším kritikům rozhodnutí. Čtyři firmy ho v zemi ročně vyrobí zhruba 7000 tun. Madeta pomazánkové máslo začala vyrábět v roce 1997. Loni ho z jihu Čech k zákazníkům putovalo 1025 tun ve zhruba sedmi milionech kelímků. Dodává ho neochucené nebo se sedmi příchutěmi.

„Život jde dál, český občan se opět ohnul, český úředník se ohnul. My máme radost, že vůbec můžeme dál vyrábět. Příště zase můžeme na příkaz Bruselu změnit třeba název marmelády na ovocný rosol," řekl Teplý novinářům. Podle něj za to mohou čeští úředníci a politici, kteří český trh a výrobky neuchránili. Madeta podle něj neočekává, že by se změnou názvu ("Pomazánkové tradiční") klesla po pomazánkovém máslu poptávka.

"Kauza je dostatečně známá, český zákazník bude hledat dobrý český výrobek. Mrzí mě na tom, že si necháváme diktovat. Všichni regionální výrobci v jiných zemích zavčas zažádali a výjimky na místní produkty jim byly potvrzeny. My si nejsme schopni udělat pořádek u sebe, ani ubránit za státní peníze státní zájmy," uvedl Teplý. Na vině je podle něj zejména někdejší ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS), kterého výrobci na problém včas upozorňovali, a vůbec rychlé střídání politiků v této funkci.

Podle průzkumu, jehož výsledky před dvěma lety zveřejnila společnost STEM/MARK, bezmála dvě třetiny obyvatel Česka s přejmenováním výrobku nesouhlasily. Nejčastěji argumentují tím, že označení je tradiční a srozumitelné. Často si také myslí, že by do podobných věcí neměla EU zasahovat a měla by řešit podstatnější věci, než jsou lokální názvy výrobků.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman EU (Evropská unie) Pomazánkové máslo

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy