ROZHOVOR | Babišova vláda žije odtrženě od reality. Proto je schodek rozpočtu tak obří, říká pro EZ Skopeček

ROZHOVOR – Přiznává, jak moc je rozčarovaný, že schválený schodek státního rozpočtu pro příští rok činí 320 miliard korun. Poslanec ODS Jan Skopeček za něj tvrdě kritizuje kabinet Andreje Babiše. „Považuji jej za škodící, obří, dramatický a naprosto nepotřebný. Současná vláda žije úplně odtrženě od reality, od ekonomického vývoje a výsledek rozpočtu také podle toho vypadá,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jan Skopeček, jemuž se rovněž nelíbí, že vláda už nestihne připravit důchodovou reformu.

ZEMAN BY DEFICITY ROZJEL VÍCE, KDYBY JEJ NEBRZDILA ODS

Pane poslanče Skopečku, co říkáte na výši schodku státního rozpočtu, který má po středečním schválení Poslanecké sněmovny činit 320 miliard?

Schválený schodek považuji za škodící, obří, dramatický a naprosto nepotřebný. Jedná se v pořadí už o druhý extrémně vysoký deficit po letošním schodku, který zřejmě nevyčerpá celkovou výši pět set miliard, ale bezesporu se k němu bude blížit. A tak i v dalším roce uděláme opětovný krok k dluhové spirále, kterou současná vláda na úkor dalších generací roztáčí.

Jak konkrétně se mohou na budoucích generací projevit oba schválené schodky?

Deficity mají celou řadu negativních dopadů, jak na generace budoucí, tak ale i na naši nynější. Je zřejmé, že pokud tímto způsobem roste státní dluh, pak se vše odrazí dříve anebo později v úrokových sazbách, to znamená, že v nadcházejících letech budeme platit za obsluhu státního dluhu větší peníze. Všichni dobře víme, že už se dnes za obsluhu státního dluhu platí desítky miliard ročně, které by mohly být využity na produktivní výdaje, což se bohužel nestane. A tak se budou muset hradit ještě ve větší míře. Druhou věcí je, že zvýšením schodku bereme jakýkoli fiskální prostor pro budoucí vlády. A to ve smyslu, že pokud přijde nějaká ekonomická či nedejbože podobná koronavirová krize, jakou prožíváme v současné době, tak prostor příštího kabinetu pro ekonomickou podporu bude mnohem menší, než jaký má aktuální vláda. A stane se tak proto, že většina finančních prostředků půjde na zmíněnou obsluhu státního dluhu. Je tedy logické, že zadlužená země nebude moci tak utrácet. Co se týče budoucích generací, tak budou splácet dluh, ať už vyššími daněmi anebo nedostatek peněz pocítí ve zdravotnictví a školství, kam by za normálních okolností peníze šly, ale kvůli deficitu budou přesměrované na splácení a úroky schodku, který tady nyní nasekala vláda Andreje Babiše.

Dorůstající lidé rovněž pocítí takzvané rouškovné, které představuje jednorázový pětitisícový bonus pro seniory, který státní kasu zatíží 14,5 miliardami korun…

Ano, souhlasím s vámi. Ale hlavním problémem středečního schvalování rozpočtu v Poslanecké sněmovně je, že jsme schvalovali de facto jeho fikci rozpočtu na účet, protože příjmová strana nepočítá s plánovanými daňovými změnami, které budeme schvalovat v následujících týdnech. Mluvím o složení superhrubé mzdy, což jsou znovu desítky miliard propadu na příjmovou stranu rozpočtu. Zrušení superhrubé mzdy samozřejmě podporuji, je mně blízké snižování daní, které podle mého názoru v současné chvíli musí nastat, abychom ekonomice pomohli. Bohužel postrádám u Babišova kabinetu aktivitu na straně výdajů ve smyslu, aby se pokusila, stejně jako tak činí během koronavirové krize domácnosti a firmy, šetřit alespoň v provozních výdajích. Současná vláda žije úplně odtrženě od reality, od ekonomického vývoje a výsledek zmíněného rozpočtu také podle toho vypadá. A rovněž ani nereflektuje reálná čísla, protože, jak říkám, nejsou v něm započtené daňové změny, které se chystají. A co víc, paní ministryně financí Schillerová nepřipravila ani pravidelnou listopadovou makroekonomickou prognózu s čerstvými daty ekonomického vývoje, na kterých se každý rozpočet má správně stavět. A právě čerstvá data by nám ukázala, jestli schválený rozpočet je postavený realistických základech. Nynější rozpočet je sestaven ze zářijových čísel. Listopadové údaje se měly při sestavování rozpočtu konfrontovat, a když k tomu nedošlo, pak je to špatně.

Na sociálních sítí jste po středečním schválení napsal následující: „Prezident Zeman se ve sněmovně chválí, že jako premiér dělal nízké deficity. Zapomněl dodat, že ho v deficitech brzdila ODS a V. Klaus Opoziční smlouvou, resp. Tolerančním patentem. Jinak by deficity rozjel víc. Co nestačil M. Zeman, dohnali další socialisti Špidla a Sobotka.“ Z vašeho příspěvku je patrné, že levicové vlády mají v krvi zadlužovat zemi. Čím si jejich počínání vysvětlujete?

Protože socialisté i levičáci mají ve svém genetickém kódu uloženo utrácet cizí peníze, to je prostě pro ně charakteristické. Miloš Zeman se chválil za nízké deficity v době, kdy vedl vládu, ale byl to on, který vlastně deficitní financování nastavil jako něco, co je naprosto normální i běžné. Dříve tomu za vlád ODS před Milošem Zemana nebylo. Jasným příkladem je bývalý ministr financí Ivan Kočárník, který v květnu roku 1997 opouštěl svoji funkci kvůli ekonomické krizi, jež rozpočet z dnešního pohledu poslala do niterného schodku. (Jednalo se o schodek ve výši 15, 7 miliard Kč - pozn. red., Kočárník ale ve funkci skončil už 2. června 1997). Pak přišla éra Miloše Zemana, který nastavil schodkové hospodaření a musím spravedlivě dodat, že jeho následovníci na pozici premiérů Špidla se Sobotkou vše posunuli ještě na výší úroveň. Ve srovnání se Špidlou i Sobotkou dělal Zeman nízké deficity, ale je potřeba připomenout, že ve svých záměrech byl brzděn opoziční smlouvou, respektive Tolerančním patentem, který prostě stanovoval maximální míru deficitů, a kdyby tomu tak nebylo, tak bych se velmi divil, kdyby Miloš Zeman deficity nerozjel ještě více.

MLADÍ UŽ POCHOPILI, ŽE SI NA PENZI MUSÍ NAŠETŘIT

Ministryně financí Alena Schillerová oznámila, že současná vláda už nestihne připravit důchodovou reformu. Nezneklidňuje vás to?

Samozřejmě, že jsem tím velice znepokojen. Je nutné si uvědomit, že obyvatelstvo stárne. Protože, jestli chceme dělat něco systémového s veřejnými financemi a hodláme je strukturálně uzdravit tak, byť volám po nejrůznějších úsporách provozních výdajů a šetření, pak je nutné investovat do penzijního a zdravotního systému. Důchodová reforma je obrovským balvanem, který před sebou valíme. Pokud ji neuděláme, pak nemáme šanci dát veřejné finance do jakéhokoli pořádku.

Hrozí podle vás, že dnešní třicátníci a mladší lidé skončí za třicet let na ulici jako žebráci, protože nebudou mít důchod?

Doufám, že nebudeme mít na ulici žebráky. Jsem přesvědčený, že lidé uvažují ve větší míře racionálně, zvláště když vidí, jak máme neschopnou vládu, která nedovede připravit důchodovou reformu. Sami tuší a my jako opozice jim to musíme dokola opakovat, že stát ve chvíli, kdy bude mnohem více seniorů a mnohem méně ekonomicky aktivních lidí, kteří jim budou vydělávat na jejich důchody, tak je zřejmé, že poměr penze k průměrné mzdě bude za třicet let výrazně menší než dnes. Proto mladším generacím musí být jasné, že zkrátka budou muset spoléhat nejen na důchod ze strany státu, ale že je nutné, aby měly našetřené či nainvestované vlastní prostředky, tak aby následnou penzi prožily ve finančně dobré kondici.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 
David Broul (použito se svolením D. Broula) Rozhovor

Fico je slovenský Chuck Norris. Vyhraje i volby, v nichž nekandiduje, říká politolog David Broul pro EZ

Slováci si o víkendu zvolili za prezidenta Petera Pellegriniho, který ve druhém kole voleb hlavy státu porazil bývalého diplomata Ivana Korčoka. EuroZprávy.cz v tomto kontextu oslovily pro rozhovor politologa Davida Broula z Univerzity Palackého v Olomouci. Broul připustil, že Pellegrini je skutečně vládní kandidát a k vítězství mu dopomohli voliči Štefana Harabina z prvního kola. „V kontextu dosavadních kroků vlády, jako je rušení Úřadu speciální prokuratury, snahy ovládnout veřejnoprávní televizi a tak dále, nečeká slovenskou demokracii v brzké době nic pozitivního,“ říká.

Více souvisejících

rozhovor Jan Skopeček (ODS) státní rozpočet Vláda ČR Andrej Babiš Alena Schillerová Ministerstvo financí ODS Miloš Zeman

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy