Česko si připomíná srpen 1968. Vystrčil varoval před závislostí na nedemokratických státech

Události srpna 1968 jsou poučením, že závislost na jakékoliv nedemokratické zemi je smrtící a přináší nesvobodu. Při dnešním pietním aktu u příležitosti 52. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy na území Československa to řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Vystrčil v proslovu ocenil lidi, kteří se ani po událostech srpna 1968 nenechali zlomit a kladli odpor. "Byli tu hrdinové, kteří se nevzdali svobody, nenechali zlomit svůj charakter kvůli svým ambicím, dětem, tomu, že měli strach. Ale bojovali, nevzdali se, neutekli, za to jim chci poděkovat," uvedl.

Srpnové události podle něj přináší poučení, že závislost na jakékoliv silné nedemokratické zemi je smrtící. "Přináší lámání charakterů, mrtvé, těžce zraněné, nesvobodu, ztrátu nezávislosti, svébytnosti, suverenity," uvedl. Tyto hodnoty jsou důležitější než hmotné výhody, dodal. Zopakoval tak podobné argumenty, kterými odůvodnil svou cestu na Tchaj-wan, kam se chystá vyrazit příští týden přes odpor Číny či kritiku dalších českých ústavních činitelů.

Vystrčil zmínil i situaci v Bělorusku, kde desetitisíce demonstrantů denně vyzývají k odstoupení prezidenta Alexandra Lukašenka, jehož znovuzvolení ve volbách 9. srpna podle nich bylo zfalšované a neplatné. "Když někomu kolem nás hrozí to samé, co nás potkalo v roce 1968, nemůžeme proti tomu být lhostejní," apeloval. Ocenil současně české ústavní činitele, že se děním v Bělorusku zabývají.

Místopředseda Sněmovny Petr Fiala (ODS) uvedl, že srpen 1968 nelze zužovat na geopolitiku, a tím ho zlehčovat. "V tomto případě geopolitika na sebe vzala tvář sprostého zločinu a zvůle," řekl. Okupace byla přepadením a nezákonnou vojenskou agresí, dodal. "Nikdy nesmíme zapomenout na roli komunistů v těchto událostech a v tom, co následovalo," řekl.

Přejeme lidem v Bělorusku, aby se dočkali spravedlivých voleb. Mnozí Bělorusové se obávají, že zasáhne Moskva. Rozumíme jim. Před 52 lety jsme byli okupováni a vím, co to přineslo. Mysleme na tehdejší oběti, připomínejme si smutné výročí srpna 1968, držme palce běloruským občanům pic.twitter.com/brqnZRae2R

— Petr Fiala (@P_Fiala) August 21, 2020

Srpen 1968 podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) ukázal, že v dobrých dobách může být v čele státu prakticky kdokoliv, ale vážná krize prověří, kdo na to má a kdo ne. "Tu cenu za nekompetentní vedení pak platí všichni. Chaos a nepřipravenost protagonistů pražského jara vystřídala panika a snaha zachránit si vlastní existenci," uvedl. Tanků se podle něj aktuálně Česko bát nemusí, selhání elit ano.

Dolní komoru na ceremoniálu u rozhlasu zastoupil Fiala, vládu pak vicepremiéři Hamáček a Alena Schillerová (za ANO). Věnce kladli mimo jiné pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) či slovenský velvyslanec v ČR Petr Weiss. Na místo dorazila zhruba třicítka pamětníků událostí srpna 1968. Členové čestné stráže měli při ceremoniálu nasazené roušky s ohledem na epidemii covidu-19.

K budově Českého rozhlasu přinesli dříve dopoledne květiny například ministr zahraničí Tomáš Petříček a ministryně práce Jana Maláčová (oba ČSSD).

Ministr @TPetricek uctil před budovou Českého rozhlasu památku obětí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa ?? v roce 1968. @CRozhlas pic.twitter.com/oWs8Oc8eb0

— MZV ČR (@mzvcr) August 21, 2020

Úřad vlády informoval, že premiér Andrej Babiš (ANO) uctil památku obětí invaze vojsk Varšavské smlouvy u liberecké radnice. 

U liberecké radnice uctil @AndrejBabis památku obětí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Liberec byl před 52 lety po Praze druhým nejcitelněji postiženým městem. Zemřelo devět lidí a zraněných bylo 45. pic.twitter.com/kgyLU5ZVcA

— Úřad vlády ČR (@strakovka) August 21, 2020

Babiše při projevu v Praze před dvěma lety na Vinohradské třídě vypískaly stovky lidí.

Související

Sovětská armáda Komentář

55 let od smlouvy o „dočasném“ pobytu sovětských vojsk. Z okupantů se stali mírotvůrci pouze na papíře

Před 55 lety, 16. října 1969, podepsali tehdejší premiéři Československa a Sovětského svazu, Oldřich Černík a Alexej Kosigyn, smlouvu o podmínkách dočasného pobytu sovětských vojsk na československém území. Vytvořili tím právní rámec pro další přítomnost cizích ozbrojených sil, které se do země dostaly o dva měsíce dříve v rámci nechvalně známé operace Dunaj, tedy potlačení pokusu o reformu diktatury KSČ armádami pěti členských států organizace Varšavské smlouvy. Přestože oficiálně šlo o spojenecké jednotky, které měly v případě války bojovat po boku těch československých, zůstaly vnímány jako okupační síla a potenciální nátlakový nástroj Kremlu.

Více souvisejících

Srpen 1968 Miloš Vystrčil (ODS) Petr Fiala (ODS) Jan Hamáček Tomáš Petříček Jana Maláčová (ČSSD) Andrej Babiš demokracie Praha Zdeněk Hřib Bělorusko

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy