Kalousek by uvítal předčasné volby: Pro TOP 09 neexistuje lepší varianta než koalice s ODS a KDU-ČSL

Pro TOP 09 neexistuje lepší varianta než jít do sněmovních voleb v roce 2021 v bloku s ODS a lidovci, řekl ČTK zakladatel strany Miroslav Kalousek. O projektu, kterého se osobně nezúčastní, podle svých slov usilovně přesvědčuje, jak v létě slíbil. Jako povolební partnery si dovede představit koalici Pirátů a STAN. Zatímco pro příslušné voličské skupiny jsou podle něj oba bloky jasně ideově ohraničené, spojuje je úcta k demokratickým procesům.

"ANO je něco jiného, ANO je politická divize mocného oligarchy, kterému z principu demokracie překáží. Velké společnosti nemají trpělivost k demokracii," uvedl Kalousek.

Proti Pirátům se TOP 09 často vyhraňovala. "Můžu mít k Pirátům tisíce výhrad, ale nemohu jim upřít demokratické zásady. Z mého pohledu je to progresivní levice, která se ideově stále hledá. Často si ani sami nejsou úplně jistí, jaký by měl být jejich postoj k obraně země nebo členství v NATO a míře progresivity zdanění a přerozdělování. Tam se hledají. Ale co se týká úcty k demokratickým procesům a mechanismům, tam je nepodezírám. Tam si myslím, že mají jasno, není důvod je neoznačit za demokraty, stejně tak STAN. Logicky to jsou přirození partneři," řekl.

ODS, KDU-ČSL a TOP 09 jsou jasně ideově zakotvené od středu doprava a čerpají svůj étos ze 17. listopadu 1989, uvedl. Jde podle něj o v nejlepším slova smyslu skutečně tradiční strany, které mají svůj program, který je čitelný, mají svá východiska, jsou schopné tak pracovat. "Proto říkám: Vrátit politice smysl a zaujmout tím, co chceme prosadit do společenské reality, a ne tím, kdo se udělal lepší surikatou," uvedl s narážkou na vládní hnutí ANO Andreje Babiše, které podle něj dělá politiku jako ryze marketingový způsob.

Stále více se ukazuje, že ČR změnu potřebuje a my víme, že spolu dokážeme řídit zemi lépe a ve prospěch občanů naší země. Nyní jsme se usnesli na základních ideových východiscích a už na začátku příštího roku představíme program. https://t.co/Pt1qPgxOKS pic.twitter.com/bDw2NtxygN

— Petr Fiala (@P_Fiala) December 9, 2020

Na dotaz, zda se formující se koalice s ODS a lidovci ještě před volbami nemůže rozpadnout, Kalousek uvedl, že toto riziko vždy existuje. "Já nicméně doufám, že ve všech těch třech stranách je dostatek dobré vůle a vědomí, o co v tuhle chvíli historicky jde, a to že převáží nad jakýmikoli zrnky písku v kolech, které se mohou vždycky objevit," konstatoval.

O projektu přesvědčuje u kávy, piva či po telefonu. "Hovořil jsem s celou řadou lidí, někteří tomu byli od začátku naklonění, tam jsme si spíš řekli, kdo s kým bude mluvit dál, abychom je přesvědčili. A pak jsem i mluvil s řadou lidí, kteří k tomu měli značné výhrady a které jsem dokázal přesvědčit i tím, že jsem řadu jejich výhrad akceptoval. Ale současně jsem jim vysvětloval, že neexistuje lepší varianta a svět není ideální," uvedl Kalousek.

Kalousek by uvítal, kdyby se konaly předčasné sněmovní volby nejpozději v červnu. "Jednak červnový termín je tradiční a za druhé by to mělo dvě velké výhody. Nová vláda by si mohla předložit už svůj vlastní rozpočet, což nebude možné, pokud budou volby v říjnu," uvedl.

Druhým důvodem je podle něj to, že nový kabinet by měl víc času na rozpočtovou přípravu evropského předsednictví v roce 2022. "Protože způsob přípravy této vlády hrozí velkým průšvihem, ostudou. A kdyby to nebyla ostuda, tak zcela určitě by to byla promarněná příležitost," uvedl Kalousek. ČR plánuje předsednictví se zhruba třetinovým rozpočtem proti roku 2009, kdy ČR vedla Radu EU poprvé a zatím naposledy.

Česko se chopí vůdčí role v EU v červenci 2022. Vláda loni v říjnu schválila na návrh Babiše rozpočet předsednictví 1,24 miliardy korun, což koaliční ČSSD i část opozice považuje za podhodnocené. Podle bruselských diplomatů je to nejnižší částka, s níž se hodlá nějaká členská země své klíčové role zhostit a limituje to české možnosti prosadit své priority.

Kalousek nicméně nepovažuje předčasné volby za reálné. "Moc ne. Říkám to jen jako své zbožné přání, které bych rád podpořil. Ale nemyslím si, že k tomu dojde," uvedl. Sněmovna by se podle něj totiž musela rozpustit nejpozději v březnu. "Ale nezaznamenal jsem žádné jednání na toto téma," připustil.

Přál by si, aby volby v příštím roce znamenaly změnu. "Rád bych pro to udělal maximum. Doufám, že se to stane, stát se to nemusí. Může přijít i změna k horšímu," uvedl. Často mu připadá, že větší dno než nyní již přijít nemůže. "Ale vždy si vzpomenu na citát, tuším Walta Whitmana: 'Sestoupil jsem na dno, až na to samotné, poslední úplné dno. A když jsem stál úplně dole, zespoda někdo zaklepal.' To se nám také může stát, doufejme, že se to nestane, že to bude změna k lepšímu, ale uvědomme si, že mohou být i změny k horšímu," řekl.

Související

Miroslav Kalousek

Kalousek se europoslancem nestane. TOP 09 ho vyzvala k jiné kandidatuře

TOP 09 rozhodla o tom, kdo za ni bude v rámci volební koalice Spolu usilovat o křesla v Evropském parlamentu. Veřejnost řešila zejména možnou nominaci exministra financí Miroslava Kalouska. Bývalý poslanec nakonec mezi kandidáty chybí. Strana mu ale naznačila, že by měl zvážit jinou kandidaturu. 

Více souvisejících

Miroslav Kalousek top 09 ODS KDU - ČSL Česká pirátská strana Volby Andrej Babiš politika

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 2 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 2 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy