KOMENTÁŘ | Blatný doplatil na spolčení s ďáblem, před nímž jako občan varoval. Babiš nesnese vzdor

Totalitní praktiky se vracejí v přímém přenosu. Kdo má jiný názor, musí odejít. Odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného je závanem minulých rudých časů. A premiér Andrej Babiš, který se měl zaplést s STB a z kapsy mu vyčnívala stranická knížka KSČ, dokázal, že mu nejsou cizí ani více jak třicet let po Sametové revoluci. Bývalý šéf resortu nepřišel o křeslo kvůli mnoha přešlapům, ale z úřadu mizí, protože se vymezil proti ruské necertifikované vakcíně Sputnik V, do níž se zamiloval prezident Miloš Zeman. A s ním ministerský předseda do názorové vřavy nepůjde. Navíc hnutí ANO špiní Faltýnkova kauza, a tak je nutné pozornost odvrátit jinam.

Pokaždé, když hnutí ANO tone v problémech, opouští vládu ministr zdravotnictví. Stačí se pozastavit u 21. září loňského roku. Tehdy započal Krajský soud v Brně, který projednával údajnou korupční aféru Stoka, do níž se měl zaplést i bývalý komunální politik a také exradní městské části Brno – střed Jiří Švachula. Premiérovi Andreji Babišovi bylo hned jasné, že média budou plna zmíněné kauzy a hnutí ANO, které na politickou scénu vstupovalo v roli andílka, jenž je alergický na korupci, se bude propírat. A tak velký boss hned v osm hodin ráno odvolal tehdejšího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a tisk i veřejnost už nic jiného nezajímalo.

Premiér by v první řadě  měl odvolat sám sebe

A historie se se opakuje znovu. Jako by Babiš měl v šuplíku uschovaný stejný scénář, na němž jen přepsal jména a obsazení. Sotva se rozjíždí další stranický malér, v němž hraje hlavní roli vlivný I. místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek se svým diářem plným poznámek o propojení politiky a byznysu, tak Babiš opět zacílil na resort zdravotnictví. Exšéfa Jana Blatného si vzal jako svého rukojmího, neboť tušil, že kolem Faltýnka není vše v pořádku. A tak mu začal posílat vytýkací dopisy, ale stále tvrdil, že jej v březnu odvolat nehodlá, poté připustil, že možná duben bude měsícem, kdy dá resortu vale. Babiš čekal, až atmosféra kolem Faltýnka zhoustne, a poté se rozhodl vypoklonkovat Blatného, čímž se opět pozornost rozměnila.

Premiér Babiš si počíná jako diktátor, není schopen sebereflexe. Kdyby uměl uznat své chyby, musel by v první řadě odvolat sám sebe. Téměř třicet tisíc zemřelých na covid-19 jdou za ním. Je ministerským předsedou a loni na jaře se přihlásil k osobní odpovědnosti. Jednoznačně selhal, koronavirovou krizi nezvládl, mnohdy neposlouchal odborníky a dal přednost politické linii. Ze scény by tak měl zmizet on. Ano, Jan Blatný jistě nevejde do dějin jako expert, který na konci temného tunelu rozsvítil světlo. Dopustil se mnoha přešlapů: souhlasil s prosincovým rozvolněním, upadl do podezření, že má blízko k dezinformátorům, když tvrdil, že do úmrtí na covid-19 počítáme i oběti autonehod, anebo nevysvětlil, proč odvolal hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou. Rovněž v lednu podcenil agresivní britskou mutaci. Také se ztrapnil příšernou reklamou na očkování, kterou o třídu předčila i prvorepubliková propagace mýdla Jelen. Pokud by zmíněné nedostatky stály za jeho koncem v ministerském křesle, šlo by o logický, relevantní krok. A nikdo by se nemohl divit.

I přes mnoho záporů nebyl Blatný loutkou, která by vše poslušně premiérovi odkývala, jako ministři Hamáček či Schillerová, kteří jsou na Babišovi závislí, neboť odborně by nikdy nemohli prorazit. A tak zvolili patolízalství. Exšéf zdravotnického  resortu je v první řadě lékařem a od svého jmenovaní zdůrazňoval, že nepřišel dělat politiku, což se mu nakonec stalo osudným. Jako lékař nemohl dovolit, aby se lidem očkoval ruský Sputnik V, který neschválila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Správně odmítal riskovat zdraví svých spoluobčanů a plést do boje o životy politiku. Tady se choval zodpovědně a dodržoval pravidla. Jednal, jako by na sobě měl bílý lékařský plášť a nikoli vyžehlený oblek s kravatou.

Unavený stařec jménem Miloš Zeman, který si myslí, že Česká republika je gubernií Ruské federace, však trval na svém, i když Západ několikrát opakoval, že uvedená očkovací látka ani na trhu už není nutná, neboť k dispozici je řada firem, jejíž vakcína je anebo v krátké době bude schválená. Zeman vsadil, že si Babiš nemůže hradního pána rozhádat. Moc dobře si uvědomuje, jak moc jej hlavně po volbách bude potřebovat, když už nyní prohrává v předvolebních preferencích s aliancí Pirátů a hnutí Starostů a nezávislých. Jeho podporu bude při vyjednání kolem nové vlády potřebovat. A tak se nyní bude prosazovat necertifikovaná vakcína Sputnik V, po jejíž aplikaci měla argentinská hlava státu Alberto Fernandéz pozitivní antigenní test na covid-19.

Pozice nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera, který byl za normalizace rovněž členem KSČ, bude nesmírně složitá. Mnozí experti mu vyčítají, že nekolegiálně vzal post a nepodržel Blatného. Například ve školství se nenašel žádný Arenberger, který by šel proti ministru Robertu Plagovi. Navíc je jasné, že nový šéf půjde na ruku Zemanovi. Jeho přízeň si zajistil už před časem, kdy na rozdíl od Blatného neodvrhl ruskou vakcínu Sputnik V. Po hematologovi opět nepřichází žádný epidemiolog, ale dermatolog a venerolog, u něhož nehrozí, že by se dvěma mocným mužům vzpíral.

Vrací se doba, kdy se opět vyplácí držet ústa a krok

A to je pro Zemana a Babiše klíčové. Vrací se prostě doba, kdy se zase vyplácí držet ústa a krok. Navíc ožívají časy prověřených stranických kádrů. Dosavadní ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady byl totiž za hnutí ANO v roce 2018 zvolen poslanci do Rady Českého rozhlasu, dříve byl jeho nominantem před sněmovními volbami v roce 2017. Babiš tedy vybral člověka, který nebude dělat problémy a pozvolna se bude snažit Čechy za Zemanova potlesku přesvědčit, že Sputnik V je dobrý a na nějaké certifikaci tak moc přece nesejde. A Babiš má jistotu, že Arenberger v minulosti proti němu nepodepsal jako Blatný petici, aby kvůli své minulosti odstoupil, jak vyzýval spolek Milion chvilek pro demokracii. Mít loajální lidi ve vládě je nyní pro šéfa Strakovy akademie k nezaplacení. Babiš zkrátka nesnese vzdor.

Exministr totiž není jediným, který se kvůli své neposlušnosti musel loučit. Podobně dopadl i zmocněnec vlády pro jadernou energetiku Jaroslav Míl, který nesouhlasil, aby kabinet kvůli tendru na nový blok jaderné elektrárny oslovoval ruský Rosatom. Babiš šel však do sebe, zatímco Míl se o svém konci dozvěděl z tiskové konference na ČT 24, tak Blatnému dovolil, aby si odchod oznámil sám, neboť do poslední chvíle nenašel odvahu svůj verdikt oznámit. Premiér je přeborníkem se proměnit v paní Columbovou, když se má zachovat státnicky.

Pro Andreje Babiše není výměna ministra ale dobrou zprávou. Opět prokázal, že není krizovým manažerem, ale rozhoduje se na základě pokynů prezidenta Zemana a jeho proruského okolí. Ministerský předseda během třináct měsíců trvající pandemie vyměnil už čtvrtého ministra v čele resortu zdravotnictví. Neustálé rotace vysílají jasný signál, že současný nejdůležitější úřad v zemi je nestabilní a podléhá chaosu a zmatku.

Blatný, byť zdůrazňoval, že není politikem, paradoxně nakonec mezi lidi zasel velkou nedůvěru k politikům. Ještě včera večer tvrdil, že o žádném chystaném odvolání neví a premiér mu prý ani nic neavizoval. Přitom už moc dobře věděl, že je mužem na odstřel. I když se před svým nástupem proti Babišovi vymezoval, nakonec se mu zcela podvolil a hrál podle jeho not až do samého závěru. Kdyby na úterní tiskové konferenci řekl, že jeho vládnutí na ministerstvu po necelém půl roce končí, odcházel by jako morální vítěz, jemuž je cizí dělat z veřejnosti hlupáky. Bohužel na nějaký vzdor mu už nezbyly síly.

Jan Blatný, který jako občan vyzýval Babiše, aby odstoupil, už ví, že šéf kabinetu představuje ďábla, s nímž se člověk nikdy nedohodne a vždy si prosadí svůj pekelný plán bez ohledu na okolnosti. Sám jako občan před ním přitom varoval. Když dostal od ministerského předsedy nabídku, měl ji odmítnout. Rozumný člověk přece musí vědět, jak dopadne spolupráce s mužem, jehož minulost zneklidňuje všechny demokraticky a svobodně smýšlející lidi. Blatný se o svém omylu dokonale přesvědčil a jeho odbornost tím může i utrpět. Babiš zase ukázal, že u něj se musí poslouchat a pluralita u něj nemá místo. Se starými časy se prostě nerozešel. A to se píše rok 2021...

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  
Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku. Komentář

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Více souvisejících

komentář Jan Blatný Andrej Babiš politika Vláda ČR ministerstvo zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 54 minutami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

Bělorusko zahájilo nečekanou inspekci nosičů jaderných zbraní. Zúčastní se cvičení s námi, oznámil Putin

Bělorusko oznámilo, že na příkaz prezidenta Alexandra Lukašenka zahájilo nečekanou inspekci svých nosičů nestrategických jaderných zbraní. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy