KOMENTÁŘ | Nespílejme hejtmanům, Babišovi zabránili v další anarchii a opozice začne být slyšet

Zase se mu podařilo od sebe odvrátit negativní pozornost a přehodit ji na jiné. Premiér Andrej Babiš zatáhl do prodloužení nouzového stavu hejtmany, jimž nyní spílají spolustraníci i veřejnost, která je viní, že země je díky nim stále zamčená. Předseda Senátu Miloš Vystrčil rozhodnutí považuje za obcházení pořádků a hodlá se obrátit na Ústavní soud. Šéf vlády si ale myslí, že je spasitelem. Přitom způsobil jen totální chaos a opět prokázal, že stát vede jen do záhuby. Hejtmanům, kteří jsou nyní všude očerňováni, se podařila nevídaná věc: Přinutili Babiše jednat a naslouchat. Zabránili mu, aby pokračoval v další anarchii.

Během pandemie proflákal moře času, spoléhal na komunisty, a tak místo infekce chtěl dokonce řešit zahrádkářský zákon, čímž by v současné situaci nepotěšil ani krále kutilů Přemka Podlahu. Ministerský předseda Andrej Babiš už téměř rok neřeší onemocnění covid-19, jemuž doposud podlehlo přes osmnáct tisíc pacientů. Ze začátku koronavirového průšvihu si užíval tiskových vládních konferencí, na nichž tvrdil, jak každému, kdo nemá roušku, osobně ústenku doveze.

Věděl, že citlivá hejtmanské duše ho neodmítne

Když se kabinetu nedařilo virus zkrotit, stáhl se ze světla kamer a vše přehodil na kolegy z vlády, aby mohl říkat své obvyklé: Já nic, to oni. Už asi zapomněl, že loni na jaře před národem prohlásil, že je osobně za veškeré kroky odpovědný. Po roce je realita taková, že ve veškerých opatřeních dělá jen chaos, naprostou anarchii a ministři se jeho řevu bojí jako králíci, jak trefně uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Ondřej Veselý.

Babiš se od říjnového vyhlášení nouzového stavu ohledně nepříznivé epidemiologické situace začal poflakovat. Věděl, že za sebou má v Poslanecké sněmovně komunisty, kteří mu neustále šli na ruku. Tak proč by byl aktivní, vždyť vypnout zemi, je tak snadné řešení? Opozicí a jejími návrhy pohrdal, vyžíval se v ignoraci. Ze zhoršující situace se nehroutil a nezdar v očkovací strategii tradičně svaloval na všechny kolem sebe. Měl jistotu, že v narůstající zkáze tradičně zatáhne za záchrannou brzdu, kterou pro něj představoval nouzový stav. Šel pozdravit soudruhy, poplácal se s nimi po ramenou, udělal jim ústupky, jak si rozkázali, a předplatil si tak, že zase nemusí téměř nic dělat či řešit.

Jenže rudá partaj mu náhle vypověděla poslušnost. Zřejmě i ona už žasla, jak Babiš devastuje nicneděláním zemi a možná si říkali, že ani jejich bolševičtí předchůdci tak neplundrovali během totality stát jako on. Premiér ale jejich varování, že ho už nehodlají podpořit, nebral vážně. Byl přesvědčený, že si je jako poněkolikáté nakloní na svoji stranu. V něčem jim vyjde vstříc a bude zase pohoda. Ale nebyla, KSČM se vzbouřila.

A tak se od čtvrteční noci musel Babiš rychle probudit z kocoviny. Dlouho dezorientovaný nebyl. Svoji pozornost zaměřil na hejtmany. Šéfové krajů nejsou celostátnímu politiky, byli zvoleni, aby se podle svého nejlepšího svědomí starali o svěřený správní celek. Předseda vlády využil, že hejtmani se každodenně potýkají s realitou ničivé koronavirové pandemie. Chodí do nemocnic, jsou vlastně v první linii. Když na ně Babiš udeřil, co vše se může dít, když od pondělí bude muset rozvolnit, dostal je pod tlak. Nedovedli si představit, že jejich odmítnutím by mohli umírat další lidé, a tak o prodloužení nouzového stavu jednotně požádali, aby situace byla všude stejná. Ministerský předseda dobře věděl, kam zacílit. Dobře predikoval, že citlivá hejtmanská duše, která denně vidí tolik utrpení, neřekne ne, zatímco někteří poslanci ani netuší, kde u nich stojí nejbližší nemocnice a veškerá dramata, která se v zařízení odehrávají, mají jen zprostředkovaná z televizních záběrů či článků z médií. Doslova zneužil jejich citlivosti či dobrosrdečnosti.

Zatímco Babiš nepřestává hejtmanům děkovat, oni samotní se stávají terčem zloby. Pravicovým šéfům krajů spílají koaliční spolustraníci. Vyčítají jim, že jednali protiústavně a jedině, čeho dosáhli je zrušení omezujících hodin na úřadě či otevření výdejního okénka v knihovně, což je podle nich zatraceně hodně málo. A pozadu s kritikou nezůstala ani veřejnost. Část populace jim píše vulgární, vyhrožující e-maily, v nichž stojí, že díky nim živnostníci zkrachují, protože od pondělí už mohli otevřít a všichni už byli natěšeni a prostory na zákazníky už připraveny.

Premiér dobře ví, jak obalamutit národ

A právě tady se odkrývá Babišova mistrnost, jak obalamutit část národa. V největší vřavě si na jeho jméno nikdo nevzpomene a lidé nadávají těm, kteří za nic nemohou. Vláda se totiž během nouzového stavu ani jednou neobtěžovala lidem vysvětlit, k čemu vlastně slouží. A tak si část společnosti sama namluvila, že až skončí, život se konečně vrátí do běžného režimu, přestanou platit veškeré restrikce, což je od začátku obrovský omyl. A nyní, když nouzový stav stále trvá, viní část populace hejtmany, že jim zadusali světélko na konci dekadentního tunelu. Nadávají jim podnikatelé, živnostníci i lazebníci. Na jméno jim nemohou přijít vlekaři i lyžařská střediska.

Hejtmani ale tady skutečně nejsou od toho, aby řídili stát a celorepublikově rozhodovali, co se během pandemie bude dít. Babiš si jen dobře zanalyzoval, kde mu pomoc neodepřou, byť je mu jasné, že pravicoví hejtmani se obětovali proti svému stranickému přesvědčení. Pokud by stav nouze vyhlásil jen v některých regionech, bylo by zaděláno na totální zkázu. Kdyby například nesouhlasil Středočeský kraj a rozvolnil, celá republika by jej obsadila a vrhla se do obchodů i na služby.

Zatracovat a špinit hejtmany není moudré, ačkoli kdo někdy byl OSVČ, může nářkům živnostníkům dobře rozumět a jejich stesky chápat. Podařila se jim jedna zásadní věc. Přinutili Babiše něco dělat, přivedli ho k jednacímu stolu, což se doposud opozici nikdy nepodařilo. Jasně mu naznačili, že mu dávají jen čtrnáct dní, ani o vteřinu navíc. Během nich musí konečně přijít s logickými opatřeními. Sami se zapojují do otázky návratu žáků do škol a vymýšlejí formu testování a dumají, jak zajistit distribuci neinvazivních testů, neboť pro některé rodiče je nepřijatelné, aby se jejich potomkovi někdo šťoural v nose.

Až opadnou emoce u veřejnosti i spolustraníků, dostanou se hejtmani do jiného světla. Vždyť už zítra má s Babišem jednat opozice, která doposud byla šéfem vlády urážlivě přehlížena, a premiér si liboval, jak ji degraduje. A kdyby do jednání nevstoupili, co by se stalo? Na několik dní by se rozvolnilo, pak by nákaza začala dosahovat rekordních čísel, Babiš by zašel za komunisty, na základě tragické statistiky a některých ústupků by je přesvědčil, a byl by opět vyhlášen Poslaneckou sněmovnou měsíc trvající stav, během něhož by se kromě chaosu a zmatků nic rozumného nedělo, opozice by si svoje návrhy mohla jen psát na sociální sítě, neboť by ji šéf kabinetu zase přehlížel. Místo toho jim najednou bude muset naslouchat a řešit pandemický zákon. Babiš si konečně uvědomil, že skutečně musí začít makat a probrat se a nic na tom nezmění, že Poslanecká sněmovna může obnovený nouzový stav hned zrušit. A tak vlastně můžeme říci: Díky, hejtmani.

Související

Ilustrační foto Komentář

Angličtina od první třídy je skvělý nápad. Druhý jazyk počká až na střední školu

Dnešní děti vyrůstají v silně globalizovaném světě. Během pár minut se mohou spřátelit s osobou na druhé straně planety, stejně tak naletět podvodníkům. Proto je nutné je učit anglicky – ideálně od co nejútlejšího věku. S druhým jazykem však bude lepší počkat až na střední školy, kdy má mladý člověk alespoň minimální ponětí, proč se ho má učit. 

Více souvisejících

komentář Hejtmani Andrej Babiš Vláda ČR kraje Asociace krajů ČR politika

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy