Kulhánek: Pro dialog s Ruskem je nutné stažení ČR z "nikoli přátelských" zemí

Jedním z předpokladů pro seriózní politický dialog s Ruskem by bylo stažení České republiky ze seznamu zemí, které nejsou přátelské, na němž je ČR po boku Spojených států. V rozhovoru to ČTK řekl ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). Vztahy s Ruskem by měly podle něj být pragmatické a postavené na vzájemném respektu. Rozhodnutí o jejich směřování ale bude až na příští vládě, míní ministr.

Diplomatickou roztržku s Ruskem vyvolalo zjištění českých tajných služeb a vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb. Česko v dubnu rozhodlo o vyhoštění 18 pracovníků ambasády, které označilo za důstojníky ruských tajných služeb. Moskva reagovala vyhoštěním 20 diplomatů či zaměstnanců ambasády v ruské metropoli.

Poté rozhodla ČR o vyhoštění dalších pracovníků, na jejichž odjezd mělo Rusko čas do konce května. Moskva pak oznámila, že přechází v počtech pracovníků ambasád "na striktní paritu". Rusko také v polovině května zařadilo Česko a USA jako jediné na nově vytvořený seznam zemí, které nejsou přátelské. Stažení ČR ze seznamu by podle Kulhánka byl jeden z důležitých předpokladů k obnovení seriózního jednání. Zařazení na něj je z českého pohledu v rozporu s Vídeňskou úmluvou o diplomatických vztazích.

Kulhánek tento týden také uspořádal kulatý stůl k česko-ruským vztahům se zástupci všech parlamentních stran. Na příští vládě bude, zda se výstupy rozhodne využít, nebo ne. Podle ministra Evropská unie i Severoatlantická aliance (NATO) usilují o diplomatický dialog s Ruskem, a to včetně například pobaltských států, které mají se zemí dlouhodobě složité vztahy.

"Nemyslím si, že je myslitelné, abychom vztahy s Ruskem neměli. Vztahy by měly být postaveny na vzájemném respektu a měly by být, pokud to jde, pragmatické. Rozhodnutí, jakým způsobem budou směřovat, bude ale z mého pohledu až na příští vládě. Ta by měla říci, jakým způsobem naše vztahy znovu nastavit," uvedl ministr.

Zároveň ale česká státní správa provádí audit česko-ruských vztahů, při němž Kulhánek vidí důležitý prostor i pro vládního zmocněnce pro česko-ruské konzultace Rudolfa Jindráka. Ten nedávno uvedl, že si nedovede představit, že by se v současné situaci mohly konzultace vést. Obnovení neočekává v příštích měsících, ale letech.

Zároveň ale podle Kulhánka pokračují s Ruskem debaty ohledně technicko-provozních záležitostí v souvislosti s fungováním českého velvyslanectví či Českého domu v Moskvě a ruské ambasády v Praze. Česku nabízelo se zajištěním chodu paralyzované ambasády pomoc několik zahraničních partnerů. "V tento moment jsme se ale rozhodli, že to zatím nevyužijeme," uvedl ministr.

Ambasáda je roztržkou postižena, na druhou stranu je aktuálně realita vzájemných vztahů taková, že i práce na ní je méně. "Stále řešíme, jakým způsobem nejen ambasádě, ale i Českému domu zajistit provoz, který by odpovídal našim ambicím v česko-ruských vztazích. Debata pokračuje," poznamenal. Pokud by se personální zastoupení někdy do budoucna navyšovalo, mělo by jít podle Kulhánka o reciproční krok.

Mezi národní zájmy patří bezpečná Evropa, prosperita a spolupráce

Udržení bezpečnosti v Evropě, její ekonomická prosperita a spolupráce namísto rivality a konfrontací patří podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) mezi české národní zájmy v rovině zahraniční politiky. Kromě toho patří mezi priority ministra, který do funkce nastoupil v dubnu, zajištění co nejsnazších podmínek pro bezpečné cestování a ekonomická diplomacie. V rozhovoru s ČTK také vyzval občany k očkování proti covidu-19, které považuje za jedinou cestu k normálu.

Podle Kulhánka je důležité v české zahraniční politice udržet kontinuitu a prosazovat zmíněné národní zájmy. Zároveň ale ministrovu agendu výrazně ovlivnila koronavirová pandemie. "Myslím, že v té doznívající pandemii dát lidem šanci se trošku nadechnout a užít si léto, na které byli před pandemií zvyklí, je služba občanům a od toho tady také ministerstvo zahraničí je," poznamenal.

Kulhánek míní, že se podařilo dobře vyjednat pravidla pro cestování mezi Českou republikou a okolními zeměmi, ale také Chorvatskem či Bulharskem, kam mohou čeští turisté aktuálně bez omezení. Při návratu z Chorvatska ale musejí podstoupit test nebo doložit očkování, protože stále patří mezi oranžové země se střední mírou rizika nákazy koronavirem na takzvané mapě cestovatele.

"Covid nikam nezmizel. Musíme k tomu přistupovat maximálně obezřetně," uvedl ministr. "Vím, že je to nějaký diskomfort, ale myslím, že je to akceptovatelná cena za to, abychom na podzim nemuseli čelit nějaké další vlně," dodal. Od pondělí už se ale i Chorvatsko zařadí mezi zelené země, kdy po návratu do ČR není nutné absolvovat test.

Kulhánek apeloval na veřejnost, aby využila možnosti nechat se naočkovat proti covidu-19. "Hned jak to bylo možné, nechal jsem se naočkovat. Očkování je především zárukou, že nás na podzim nepotká další vlna. Aktuálně nám také umožňuje snadněji cestovat," poznamenal.

Další Kulhánkovou prioritou v čele české diplomacie je ekonomická diplomacie. Koronavirová pandemie znemožnila mimo jiné osobní jednání a tím pádem bylo pro české firmy v zahraničí obtížnější hledat nové příležitosti a objevovat nové trhy. Ministr se chystá uskutečnit cesty s podnikateli. Plánuje navštívit Egypt, Jordánsko, Saúdskou Arábii, ale také například pobaltské státy. "Z hlediska vyspělých technologií to je také zajímavý trh," uvedl.

Související

NATO

Kulhánek by uvítal, kdyby nový šéf NATO pocházel z východního křídla

Bývalý ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) by považoval za dobré, kdyby nový generální tajemník Severoatlantické aliance (NATO) vzešel ze zemí východního křídla aliance. Řekl to v rozhovoru ČTK. Nynějšímu šéfovi NATO Jensi Stoltenbergovi skončí na konci září příštího roku mandát.

Více souvisejících

Jakub Kulhánek ministerstvo zahraničí Rusko evropa

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 42 minutami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 3 hodinami

před 3 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Musíme Ukrajině poskytnout systémy protivzdušné obrany, shodli se lídři EU. Zelenskyj poděkoval Scholzovi

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy