"Loď se řítí na útes." Rozpočet neodpovídá ekonomické realitě, varují Fiala a Kalousek

Veřejné finance se podle předsedy ODS Petra Fialy začaly rozpadat už před epidemií nového koronaviru a vláda ji nevyužila k moudřejšímu přístupu. Rozpočtová loď se řítí na útes, řekl Fiala při dnešním úvodním kole sněmovního projednávání návrhu státního rozpočtu na příští rok.

Podle šéfa poslanců TOP 09 a bývalého ministra financí Miroslava Kalouska je návrh nepravdivý, neodráží ekonomickou realitu. Chce, aby Sněmovna vrátila rozpočet vládě k přepracování.

Na dnešním jednání sněmovny navrhnu vrátit návrh státního rozpočtu k přepracování. Jsem přesvědčen, že 30 denní rozpočtové provizorium je mnohem menší problém, než rozpočet, který je zcela mimo ekonomickou realitu. Vláda to však vidí jinak.

— Miroslav Kalousek (@kalousekm) November 11, 2020

Parametry návrhu vycházejí podle Kalouska z nesprávných výhledů vývoje ekonomiky. "Jak máme komentovat rozpočet, který rozpočtem není, protože je zcela mimo ekonomickou realitu?" tázal se. Vláda by měla podle Kalouska přepracovat rozpočet tak, aby příjmy odpovídaly ekonomické realitě a výdaje byly připraveny na případné pokračování koronavirové krize. Případné měsíční rozpočtové provizorium pokládá bývalý ministr financí za menší problém, než aby Česko mělo nepravdivý rozpočet.

Fiala uvedl, že vláda se chovala nezodpovědně už před epidemií. Všechno to směřovalo k tomu, že kabinet by už za první čtvrtletí konzumoval naplánovaný celoroční schodek, uvedl. Tehdy činil 40 miliard korun, vláda ho pak postupně navýšila kvůli dopadům epidemie až na 500 miliard korun. "Nevidíme žádný moudřejší přístup," poznamenal Fiala. "Pokračujeme v hostině, po nás potopa," komentoval postup kabinetu ANO a ČSSD.

Návrhu rozpočtu vyčetl Fiala nejen to, že podle něho neodpovídá ekonomické realitě, ale také mimo jiné malé úspory na provozu státu, a naopak podle něho nízké výdaje na výzkum nebo na investice. "Vláda je bezradná, rezignovaná, bez představy co dál," dodal předseda ODS.

Tvrzení pravicové opozice odmítl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Existuje podle něj řada českých ekonomů, kteří v současné situaci naopak doporučují fiskální expanzi a dokonce říkají, že je to jediný způsob, jak se z krize dostat. Jsou to podle něj "všichni, kteří jsou soudní". Vláda by měla podle něj vysvětlit veřejnosti, že nejde o rozmařilé rozhazování peněz, ale o cestu z krize.

Základní problémem návrhu rozpočtu je podle Piráta Mikuláše Ferjenčíka to, že nepředpokládá plánované daňové změny. Připomněl, že schvalovaný daňový balíček počítá mimo jiné se zavedením stravenkového paušálu, se snížením spotřební daně z nafty a případně se snížením daně z příjmů zaměstnanců. "Vláda se tváří, že to s rozpočtem nesouvisí. S tímto přístupem nesouhlasíme," uvedl Ferjenčík. S projednáváním návrhu rozpočtu by se podle něho mělo počkat do doby, až bude jasné, které daňové změny budou schváleny.

Lidovci a STAN se obávají, že rozpočtový schodek poroste

Opoziční lidovci a Starostové se obávají toho, že skutečný rozpočtový schodek bude příští rok vyšší než navrhovaných 320 miliard korun. Návrh nepočítá s výpadky příjmů souvisejícími například s plánovaným snížením daně z příjmů zaměstnanců. Řekli to předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek a místopředsedkyně STAN Věra Kovářová.

"Celý příběh připravování státního rozpočtu v mnohém připomíná Cimrmanovu pohádku Kterak chudák ještě do větší bídy přišel. Už teď víme, že čísla, která v něm jsou, nesouhlasí," uvedl Bartošek. Kabinet podle něj nebude mít příští rok rezervy na řešení případných neočekávaných událostí a rozmělňování fiskálních pravidel může do budoucna vést k růstu daní, omezování veřejných služeb a ke snížení životní úrovně lidí.

Kovářová se v souvislosti s plánovaným snížením daně z příjmu tázala, zda bude navrhovaný schodek platit, nebo ne. Souhlasila sice se zvýšením výdajů na zdravotnictví, na důchody a na platy učitelů, pozastavila se ale nad investicemi. "Mrzí nás, že investice se budou opírat zejména o státní, nikoli o regionální projekty," uvedla.

Předseda SPD Tomio Okamura míní, že dlouhodobým cílem by měl být vyrovnaný rozpočet, navrhovaný schodek označil za astronomický. "Neslyšíme nic o strategických vizích, kam a proč máme investovat," podotkl. Okamura zopakoval, že vláda by měla přestat financovat nepřizpůsobivé lidi, politické neziskové organizace, společné vzdělávání ve školství nebo takzvané solární barony. Poslanci SPD k tomu podají pozměňovací návrhy.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová vládě vytkla, že nehledá úspory a přivedla rozpočet do stavu trvalého strukturálního deficitu. Nelíbilo se jí se také to, že v sále nebyl přítomen premiér Andrej Babiš (ANO), který se podle jejích slov zmizel jako pára nad hrncem a k rozpočtu neutrousil ani větu. "To mi přijde velmi podivné, vypadá to, že si za ním příliš nestojí," poznamenala.

V úvodním kole Sněmovna schvaluje základní parametry rozpočtu, tedy zejména příjmy, výdaje a výši schodku, jenž je naplánován na 320 miliard korun. Očekává se, že dolní komora ukazatele schválí. Vláda se v prvním čtení opře o hlasy poslanců KSČM, kteří menšinový kabinet ve Sněmovně tolerují.

V dalším projednávání už budou možné jen přesuny peněz uvnitř rozpočtu. Závěrečné schvalování návrhu je plánováno na 16. prosince.

Související

Více souvisejících

státní rozpočet Petr Fiala (ODS) Miroslav Kalousek Poslanecká sněmovna ODS top 09 Lubomír Zaorálek Mikuláš Ferjenčík (Pirátská strana) Markéta Pekarová Adamová KDU - ČSL Starostové a nezávislí (STAN)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy