Senátní výbor navrhl, aby Rusko a Čína nebyly ani subdodavatelé Dukovan. Pochvala pro Koudelku

Senátní výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost dnes vyzval vládu hnutí ANO a ČSSD, aby nepřipustila účast Ruska a Číny v soutěži o dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. A to ani jako součást společných projektů či konsorcií, zejména v roli dodavatele reaktoru.

Dvoustránkové usnesení, které ČTK představil předseda výboru Pavel Fischer (nezávislý), chce výbor ve středu projednat na plénu horní komory.

Výbor konstatoval, že Bezpečnostní strategie státu z roku 2015 výslovně uvádí povinnost vlády zajistit energetickou bezpečnost tak, aby projekty "nepředstavovaly hrozbu jejich zneužití při prosazování hospodářských a politických zájmů cizí moci na úkor Česka". Současně připomenul, že Bezpečnostní informační služba (BIS) ve výročních zprávách už víc než deset let pravidelně přináší informace o pokusech Ruské federace ovlivnit rozhodování Česka v oblasti energetiky, a že Čína je v této souvislosti uvedena ve výroční zprávě BIS za rok 2017.

Podle výboru výběr partnera strategického odvětví, jako je jaderná energetika, zavazuje na desítky let, a proto je nezbytné beze zbytku prosadit bezpečnostní záruky formulované na základě současných doporučení bezpečnostních institucí. Vláda si podle výboru vyhradila na posouzení bezpečnostních aspektů projektu velmi málo času, nevypořádala uspokojivě připomínky bezpečnostních institucí a projevovala spěch s vyhlášením soutěže.

"Je nežádoucí, aby se na strategické stavbě jaderného bloku podílely společnosti s účastí států, které přistupují k zemím NATO jako k nepřátelským nebo jejichž představitelé jsou na sankčním seznamu EU," uvedl výbor.

Vyzval proto vládu, aby "považovala bezpečnost Česka včetně energetické bezpečnosti za prioritu, jež je z principu nadřazena ekonomické výhodnosti staveb a projektů" a bez odkladu zapracovala bezpečnostní garance do kritérií závazných pro realizaci soutěže na stavbu jaderného bloku. Vláda by pak neměla Rusko a Čínu do soutěže vpustit, a to ani v roli subdodavatelů.

Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) minulý týden uvedl, že chce shodu nad tendrem nového jaderného bloku v Dukovanech s opozicí. Výběrové řízení na nový blok proto nebude vypsáno do konce roku, jak dosud plánovala společnost ČEZ, která bude investorem. Stálý výbor pro jadernou energetiku podle něj diskutoval o čtyřech možných variantách, které do konce ledna proberou šéfové parlamentních stran a následně se rozhodne.

Mezi možnými uchazeči dukovanského tendru jsou podle dostupných informací ruský Rosatom, čínská společnost CGN, severoamerická společnost Westinghouse, francouzská EdF a jihokorejská firma KHNP. Možnou účast Ruska a Číny v tendru dlouhodobě kritizuje část opozice. Havlíček považuje za nejpřijatelnější variantu, kde by se Rusko a Čína mohly zúčastnit v dodavatelských konsorciích, ale nebyly by vůdčí, a zbylí členové by byli z Evropské unie a NATO.

Senátní výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost dnes vzal na vědomí výroční zprávu Bezpečnostní informační služby (BIS), ocenil dlouhodobou práci služby a poděkoval jejímu řediteli Michalovi Koudelkovi. 

BIS svou výroční zprávu za rok 2019 zveřejnila před měsícem. Popisuje v ní mimo jiné aktivity čínských a ruských špionů v ČR či úspěšné hackerské útoky na české úřady. Označila také za možné riziko, kdyby se významných energetických a kybernetických projektů účastnily subjekty, které by mohly zneužít svého postavení pro své cíle nebo dosažení zájmů jiných států.

Práci BIS opakovaně kritizuje prezident Miloš Zeman, v listopadu předal premiérovi Andreji Babišovi (ANO) materiál, který podle prezidenta ukazuje, že Koudelka, kterého pětkrát odmítl povýšit, není dobrý manažer. Tento materiál senátoři podle Fischera od Hradu nedostali.

Související

Jaderná elektrárna Dukovany

Dva nové bloky jaderné elektrárny Dukovany postaví Korejci, rozhodla vláda

Dva nové bloky jaderné elektrárny v Dukovanech postaví korejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power Company (KHNP). O preferovaném dodavateli strategického projektu rozhodla vláda na středečním zasedání. Informovalo o tom ministerstvo průmyslu v tiskové zprávě. Česko si od projektu slibuje, že zemi zajistí energetickou bezpečnost a soběstačnost na několik desetiletí dopředu. 
Jaderná elektrárna Temelín Komentář

Česku zoufale chybí opravdová diskuse o energetice. Kdo za to může?

I přesto, že snad všechna mainstreamová média přinášejí v poslední době zprávy o tom, že jedny z nejsledovanějších cenových položek každodenního života obyvatel této země, totiž ceny energií, neustále klesají níž a níž, je vidět o to snad intenzivnější kritika politiků z opozičních stran k současné vládě. Na tom by asi nebylo nic divného, vždyť je jasné, že je třeba zkritizovat cokoliv a kdykoliv. Jenže ta poselství jsou oproti všemu očekávání spíše hodně smutná. A smutnější je při nich jedno zjištění o nás samých.

Více souvisejících

Jaderná elektrárna Dukovany Pavel Fischer Senát ČR Rusko Čína Michal Koudelka (BIS) BIS

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Změna času

V noci na neděli začíná zimní čas. Noc se nám protáhne

Zejména děti jsou u vytržení, protože tradiční dvoudenní víkendové volno se jim tentokrát pořádně protáhne. Konkrétně o tři dny a ještě hodinu k tomu. Na víkend totiž navazuje státní svátek 28. října a dva dny podzimních prázdnin. V noci na zítra se navíc "příznivě" mění čas. Noc bude o hodinu delší. 

před 44 minutami

před 1 hodinou

Těstoviny, ilustrační fotografie.

I těstoviny mají svůj mezinárodní den. Jaká je jejich historie?

Víte, že těstoviny mají svůj mezinárodní den? Od roku 1998 připadá na 25. října. Těstoviny dnes patří mezi velice oblíbené pokrmy a zřejmě tomu bylo podobně i v minulosti. Historie těstovin sahá až do dob starověku a není překvapením, že o nich pochází nejstarší a nejhojnější zmínky z oblasti dnešní Itálie. A kdy se těstoviny rozšířily u nás?

před 2 hodinami

Na dálnici D1 se tvoří kolony. (26.10.2024) Prohlédněte si galerii

Dálnice D1 hlásí kolonu, ve které se řidiči zdrží desítky minut

Velký provoz na silnicích a dálnicích se dal v sobotu očekávat, protože jde o první den pětidenních podzimních prázdnin. Poměrně dlouhá kolona se utvořila na páteřní dálnici D1 ve směru na Prahu. Řidiči musí počítat se zdržením v řádu desítek minut. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

Donald Trump

Trumpův mobil mohli napadnout hackeři. Stopy vedou k velkému rivalovi USA

I Čína se snaží zasáhnout do kampaně před listopadovými prezidentskými volbami v USA. Americké úřady se domnívají, že hackeři napojení na Peking se pokusili napojit na mobily a informační sítě používané exprezidentem Donaldem Trumpem a jeho viceprezidentským kandidátem J. D. Vancem. S odkazem na své zdroje o tom informovala stanice CBS News. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Agrofert

Padlo obvinění v kauze inovativní linky na toasty. Kvůli Babišovi ji řeší i Politico

Dokonce i prestižní web Politico zaujala další česká dotační kauza. Důvod? Týká se firmy ze svěřenských fondů bývalého českého premiéra Andreje Babiš (ANO). Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) v pátek oznámila, že obvinila jednu právnickou a dvě fyzické osoby v případu dotace na inovační linku na výrobu toastového chleba.

před 10 hodinami

Ilustrační fotografie.

Obchody vezmou lidé o víkendu útokem. Důvod je nasnadě

Začal víkend, během kterého je tentokrát dobré vzít v potaz jednu věc. Na dva víkendové dny totiž navazuje státní svátek 28. října, na který se vztahuje již několik let platný zákaz prodeje v obchodech. O víkendu je tak potřeba si najít čas na nákup. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

před 14 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a ministr obrany Yoav Gallant sledují útok na Írán z nezveřejněného místa. Části obrazu byly zakryty izraelskými obrannými silami.

Mimořádná zpráva Izrael útočí na Írán. Hrozí eskalace války na Středním východě

Izrael v sobotu brzy ráno zahájil letecké údery na vojenské cíle v Íránu jako odvetu za nedávné íránské balistické útoky na izraelské území. Výbuchy byly zaznamenány v Teheránu, avšak dosud nejsou k dispozici informace o případných škodách nebo obětech. Tento úder představuje dlouho očekávanou reakci na salvu raket, které íránský režim vypálil směrem k Izraeli na začátku října.

včera

včera

včera

O krok blíže třetí světové válce. Situace na Ukrajině dosahuje kritického bodu, píše tisk

Situace na Ukrajině dosahuje nového kritického bodu. Poprvé od začátku konfliktu se k bojům přidávají jednotky z třetí země, konkrétně vojáci z KLDR. Tento zásadní posun je předzvěstí toho, co by mohlo znamenat začátek širšího globálního konfliktu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj již varoval, že to může být první krok k válce světového rozsahu. Upozornil na to polský server RMF24, podle kterého je svět o krok blíže třetí světové válce.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy