Sněmovna schválila dohodu s Japonskem, kývla i na smlouvu se Singapurem a Vietnamem

Sněmovna dnes dala souhlas s ratifikací dohody o strategickém partnerství mezi EU, jejími členskými státy a Japonskem. Dohoda představuje právní rámec pro spolupráci EU a Japonska v řadě oblastí, a to od řešení klimatických změn po počítačovou kriminalitu či pomoc při přírodních katastrofách. Týká se i bezpečnostních otázek.

Senát svůj souhlas dal už loni v únoru. Protože jde o takzvanou prezidentskou smlouvu, dostane ji k podpisu prezident Miloš Zeman.

Dohoda o strategickém partnerství je provázána s dohodou o hospodářském partnerství, která ale nepodléhá ratifikaci v členských státech EU.

Dohodu o strategickém partnerství uzavřeli zástupci unie a Japonska v loňském roce a Evropský parlament ji spolu s obchodní dohodou schválil v prosinci. Česká vláda uvádí, že postoj ČR ke sjednání dohody byl od počátku kladný, protože cíle dohody se shodují s českými prioritami. Obě dohody podpořil při své oficiální návštěvě Japonska v roce 2017 tehdejší premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Dohoda mimo jiné stanovuje závazek pro obě strany, že budou chránit mezinárodní mír a bezpečnost tím, že zamezí šíření zbraní hromadného ničení. Budou podporovat smlouvu z roku 1968 o nešíření jaderných zbraní. Také přijmou opatření pro boj s nezákonným obchodem s ručními palnými a lehkými zbraněmi. Posílit má také spolupráci v boji s terorismem a organizovaným zločinem.

Japonsko je po Číně a USA třetí největší světovou ekonomikou. Země patří mezi nejvýznamnější přímé zahraniční investory v ČR. V Česku v roce 2018 působilo 229 japonských firem zaměstnávajících přes 47.000 lidí. Japonsko je zároveň pro ČR druhým nejvýznamnějším exportním trhem v Asii.

Sněmovna dnes vyslovila souhlas s dohodou o partnerství a spolupráci mezi EU, jejími členskými státy a Singapurem. Senát dal svůj souhlas již loni v květnu. Dohoda má především posílit spolupráci obou stran. Má nahradit dosavadní rámec spolupráce daný dohodou o spolupráci z roku 1980 mezi Evropským hospodářským společenstvím a Sdružením národů jihovýchodní Asie.

Dohoda obsahuje obvyklá ustanovení o lidských právech, Mezinárodním trestním soudu, zbraních hromadného ničení, ručních palných zbraních a lehkých zbraních a boji proti terorismu, uvádí důvodová zpráva. Týká se i spolupráce ve zdravotnictví, životním prostředí, otázkách klimatu nebo energetiky. Zahrnuje i právní spolupráci a opatření proti praní špinavých peněz a proti financování terorismu. Nevyplývají z ní žádné přímé důsledky pro státní rozpočet.

Podle vlády jsou česko-singapurské vztahy dlouhodobě velmi dobré. Premiér Andrej Babiš (ANO) při své loňské návštěvě Singapuru řekl, že Česko znovuotevře svoji tamní ambasádu. Ta opět funguje od letošního roku. Velvyslanectví v Singapuru bylo zrušeno v roce 2008 a zastupováním českých zájmů bylo pověřeno velvyslanectví v Indonésii. Za znovuotevření se už dříve přimlouval také prezident Miloš Zeman.

Sněmovna dnes dala svůj souhlas s dohodou mezi EU a Vietnamem o ochraně investic. Senát s dohodou souhlasil již v lednu. Dohoda má přinést hlavně lepší ochranu investic českých podnikatelů v této asijské zemi. Podle vlády by mohla tato dohoda spolu se související obchodní smlouvou také přispět k liberalizaci investičního prostředí a posílit hospodářskou spolupráci s Vietnamem.

Smlouva zajistí podle důvodové zprávy vysokou ochranu investic. Zároveň dbá například na ochranu veřejného zdraví, bezpečnosti a životního prostředí. Případné spory, pokud se je nepodaří vyřešit smírně, bude řešit nově založený investiční soud složený ze zástupců unie, Vietnamu a jiných zemí.

Dohoda začne platit potom, co ji schválí všechny členské státy unie i Evropský parlament. V Česku s ní musí souhlasit obě parlamentní komory a musí ji podepsat prezident. Nová smlouva nahradí dvoustrannou česko-vietnamskou dohodu o podpoře a vzájemné ochraně investic z roku 1997.

České firmy podle důvodové zprávy dosud investovaly ve Vietnamu do 34 projektů v hodnotě 90 milionů dolarů (asi 2,1 miliardy korun). Nejčastěji jde o investice do bankovnictví a do výrobního průmyslu, perspektivní je podle vlády také cestovní ruch.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Japonsko Česká republika singapur EU (Evropská unie) vietnam

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy