Tálibán se může začít mstít, zbraně získal z prodeje drog a od Rusů. Babišova vláda selhala, říká Zdechovský

Člen poradního sboru Meziparlamentní rady pro boj s terorismem Tomáš Zdechovský apeluje na Evropskou unii, aby v souvislosti s převzetím Tálibánu moci v Afghánistánu zajistila vnitřní bezpečnost členských zemí. „Nechci vyvolávat paniku, anebo někoho strašit, ale je skutečně možné, že Tálibán se nyní může za některé věci mstít. Rovněž by bylo vhodné, aby se některé osoby, které budou do Evropy přecházet přes třetí země, byly pečlivě monitorovány. Teroristické hnutí, které nyní vládne čtyřicetimilionovému státu, bych rozhodně nepodceňoval,“ říká pro EuroZprávy.cz Tomáš Zdechovský, místopředseda KDU-ČSL.

Americká armáda a její spojenci podle českého europoslance Tomáše Zdechovského udělali chybu, když nevěnovali detailní pozornost satelitním záběrům z ledna loňského roku, na nichž se na severu a západu Afghánistánu objevovala ve velkém pole opia. „Jednalo se o signál, že Tálibán chce být znovu aktivní, neboť z prodeje drog financuje svoji výzbroj. Prostředky sice získává od různých dárců, šejků, ale peníze z prodeje drog přes Pákistán pro hnutí představuje primární zdroj. Jakmile Američané zmíněná pole zaregistrovali, měli svůj plán na stažení vojsk přehodnotit,“ soudí.

Člen poradního sboru Meziparlamentní rady pro boj s terorismem tvrdí, že islamistickému hnutí se dostává podpory i ze strany Ruské federace a Číny. „Rusové v letech 2019 a 2020 s největší pravděpodobností dodávali Tálibánu zbraně, protože v jejich výzbroji se třeba objevily zbraně značky Kalašnikov i jejich různé minomety. Proto není divu, že Tálibán nyní převzal osobní ochranu nad ruskou ambasádou v Kábulu.“ Zdechovský upozorňuje, že s hnutím jedná samotný ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov. „Tálibán rokuje i s představiteli čínského diktátorského režimu,“ posteskne si.

Opozičního politika, který je členem aktivní zálohy ozbrojených sil Armády České republiky, až zase tolik nepřekvapilo, že se afghánské vládní síly vzdaly Tálibánu bez boje. „Bohužel od našich vojáků, kteří v Afghánistánu sloužili, vím, že zde převažuje lokální patriotství nad celonárodní hrdostí. Zdejší lidé prostě necítí celkové vlastenectví a hodně se rozhodují, za co budou bojovat.“ Podle jednoho z nejvlivnějších mužů v Bruselu k morálce tamní armády nepřispěl ani útěk afgánského prezidenta Ašrafa Ghaního ze země. „Vojáky vůbec nemotivoval a jeho jediným cílem bylo, aby se dostal do bezpečí. I jeho postoj o něčem vypovídá. Útěkem zcela demoralizoval armádu,“ kritizuje.

Místopředseda lidovců v pondělí pozdě večer pozorně poslouchal projev amerického prezidenta Joa Bidena, který v přímém přenosu vysvětloval, proč dochází ke stažení vojsk z Afghánistánu. Šéf Bílého domu mimo jiné také řekl, že Američané by neměli bojovat a umírat ve válce, ve které ani samy afghánské síly nechtějí bojovat. „Bidenův projev se ale musí dát do kontextu několika uplynulých dní. Nikdo nevyčítá Američanům, že odcházejí, ale jejich současné počínání postrádá logiku a návaznost. Poslední dva až tři roky měli více tlačit na generály, aby se místo hromadění majetku, více soustředili na funkčnost tamní armády. Když obyčejný voják vidí, jak se jeho nadřízený stará pouze o své blaho a profit, nemůže ctít subordinaci.“ Krizový manažer se domnívá, že Američané se nepoučili z odchodu v Iráku. „Všichni víme, co se tam stalo, a já mám pocit, že Amerika opakuje stejné chyby. Okamžité předání kontroly nad územím považuji za určité bezpečnostní riziko.“

Zdechovský ale upozorňuje, že Američané se spojenci odvedli za dvacet let trvající bojové mise v Afghánistánu obrovský kus práce. „Od tamních vzdělaných lidí, kteří později navštívili Evropský parlament, moc dobře víme, co se zde dělo před  příchodem Američanů a spojenců. Nebyla tam žádná svoboda, Tálibán podporoval al-Káidu, ženy byly znásilňované a nemohly studovat. Spojenci jsem rozhodně přinesli demokracii a tamním občanům se zlepšil život.“

Člen poslaneckého klubu Evropské lidové strany (Křesťanských demokratů) v Evropském parlamentu otevřeně přiznává, že má z nástupu Tálibánu k moci velké obavy. Nesouhlasí s názory některých expertů, že by se hnutí po dvaceti letech mohlo změnit a zaznamenat určitý společenský pokrok a vývoj. „Bohužel záběry, které se včera objevily na Twitteru, dokazují, že hnutí je stejně radikální jako bylo. Tálibán na platformu vyvěsil fotky znásilněných žen a mužů, kterým příslušníci uřízli genitálie. Snímky byly sice okamžitě smazány, ale jedná se o znepokojující důkaz, že hnutí má opět sklony k nelidskosti.“

Češi se nejen k tlumočníkům zachovali sobecky a ostudně

Místopředseda Výboru pro zaměstnanost a sociální věci apeluje na Evropskou unii, aby zabezpečila vnitřní bezpečnost. „Hrozí, že Tálibán si některé věci z minulosti nenechá líbit. Může se mstít a všichni víme, že se blíží dvacáté výročí útoků na Spojené státy z 11. září. Tajné služby musejí být v pohotovosti, měly by se zaměřovat na rizikové osoby, které do Evropy přicházejí z Afriky, anebo zemí bývalého Sovětského svazu.“ Podcenění Tálibánu by podle něho mohlo mít nedozírné až fatální následky. „Teroristické hnutí, které nyní vládne čtyřicetimilionovému státu, bych rozhodně nepodceňoval, i když jsem dalek toho, abych vyvolával nějakou paniku a veřejnost zneklidňoval,“ upozorňuje politik, který letos v červnu obdržel ocenění od velvyslance Malediv Hassana Sobira za podporu tamní demokratické opozice.

Rodák z Havlíčkova Brodu s neklidem sleduje osudy tlumočníků, kteří pomáhali české armádě, když v Afghánistánu působila. „Už od jara spolupracuji se spolkem Vlčí máky, který si vytyčil za cíl zachránit tlumočníky. V ohrožení, ale nejsou jen oni. Šikana a následná likvidace se týká i řidičů a dalších lidí, kteří pro českou základnu vytvářeli servis a zásobovali ji potravinami,“ varuje. Tomáš Zdechovský obvinil vládu premiéra Andreje Babiše z naprosté liknavosti, když nepomohla všem spojencům. „Naprosto na rovinu říkám, že kabinet nedodržel smlouvy, které říkají, že se všem lidem a jejich rodinným příslušníkům, již pomáhali české armádě dostane pomoci, pokud jim bude hrozit nebezpečí. A to jsme nedodrželi, na většinu spojenců jsme se doslova vykašlali a nechali je ve štychu. Babišova vláda naprosto selhala.“

Expertovi na boj proti terorismu přijde naprosto absurdní, že vláda a ministerstvo obrany vypracovalo seznam pomoci, která se týká jen aktuálních spojenců. „Tálibánu je úplně lhostejné, zda tito lidé Čechům pomáhali až doposud, anebo je podporovali před třemi či pěti lety. Pro ně jsou to nepřátelé a chtějí je zlikvidovat. A měli bychom si uvědomit, že se jedná o prověřený personál, tedy vlastně naše lidi. A my je necháme napospas. Zachovali jsme se neuvěřitelně sobecky a ostudně,“ uzavírá pro EuroZprávy.cz Tomáš Zdechovský.

Související

Povodně

Afghánistán zasáhly masivní povodně. Mrtvých jsou stovky

Už více než 300 obětí na životech si vyžádaly záplavy v afghánských provinciích. Oznámil to v sobotu Světový potravinový program (WFP) spádující pod OSN. Úřady v zemi vyhlásily nouzový stav a do oblastí vyslaly týmy záchranářů, informuje AFP.

Více souvisejících

Afghanistán Tálibán Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 23 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Britové i po vyrovnaném duelu s Dánskem stále bez bodu. Němci opět nastříleli osm branek

Duel dvou trápících se mužstev pražské skupiny A, tedy duel mezi Velkou Británií a Dánskem, nabídl v pátek odpoledne vyrovnanou bitvu, ze které vzešli nakonec vítězně Seveřané, navzdory dobrému vstupu do zápasu ze strany Britů. Ti sice svého soupeře trápili a dokázali hrát vyrovnanou partii, zásluhou přesilovkového gólu Wejseho však tři body putovali k dánskému týmu, Britové jsou dále bez bodu. Kdo rozhodně není bez bodu, je v ostravské skupině Německo, zvláště pak po posledních dvou zápasech, v nichž nastřílelo celkem 16 branek. 

před 1 hodinou

Petr Fiala

Fiala ocenil reakci odborů. Vyhlíží návrat k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

Izrael v Haagu popřel genocidu: Je tam tragická válka, nedochází tam ale ke genocidě

Izrael v pátek na půdě Mezinárodního soudního dvora (ICJ) v Haagu uvedl, že válka v Pásmu Gazy je tragická, nejde však o genocidu. Reagoval na tvrzení Jihoafrické republiky (JAR), která ještě v prosinci podala stížnost vůči Izraeli za údajnou genocidu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy