Vnitro navrhlo čtyři formy hlasování během karantény, včetně voleb z auta

Ministerstvo vnitra připravilo čtyři alternativy pro možnost hlasování z karantény při říjnových krajských a senátních volbách. Jde o takzvané drive-in hlasování z automobilu ve speciálním volebním prostoru, zvláštní okrsky zřízené například v uzavřených domovech důchodců, možnost zmocnění zástupce pro provedení volby a výjezdní volební komise s přenosnou volební schránkou.

Po dnešním jednání se zástupci parlamentních stran to řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Dnes jsem kolegům z parlamentních stran představil možnosti, jak umožnit hlasovat ve volbách lidem v karanténě a přitom zajistit, aby volby byly bezpečné. Děkuji za konstruktivní jednání, věřím, že za týden budeme mít shodu na řešení. Více zde: https://t.co/PWJF3deWEN

— Jan Hamáček (@jhamacek) July 28, 2020

Za optimální označil ministr přijmout všechny možnosti, aby bylo možné přizpůsobit se všem životním situacím. Zástupci opozičních ODS, Pirátů, STAN a TOP 09 po schůzce podpořili první dvě varianty, tedy hlasování z auta a zvláštní volební okrsky v zařízeních v karanténě. S ministrem se shodovali na tom, že volby by měly být co nejbezpečnější, a lidé se nebáli přijít hlasovat. "Uděláme všechno pro to, aby volby byly naprosto bezpečné," slíbil Hamáček.

Jan Hamáček ještě minulý týden radil opozici, ať si nastuduje zákon o volbách a že se nic měnit nebude a dnes představil způsoby, jak by mohlo být lidem v karanténě umožněno volit.Všechno jde, když se chce, že pane ministře? ?

— ODS (@ODScz) July 28, 2020

Strany se k variantám mají vyjádřit do 4. srpna. O den později se na ministerstvu vnitra uskuteční další schůzka, jejíž závěry ministerstvo předloží v podobě změny volebního zákona tak, aby ho vláda mohla schválit na svém příštím jednání 17. srpna. Do konce srpna by návrh mohly projednat obě komory Parlamentu. Podle místopředsedy KDU-ČSL Jana Bartoška se tak stane na mimořádné schůzi dolní komory. Podle ministra by změna zákona měla být přijata do září, kdy začne školení volebních komisí.

Piráti prosazovali zavedení korespondenční formy hlasování, podle jejich předsedy Ivana Bartoše i Hamáčka ale pro toto řešení není ve Sněmovně většinová podpora. Kvůli tomu se podle Bartoše neobjevilo ani v aktuálních návrzích ministerstva. ODS podle svého místopředsedy Martina Kupky podpoří i "chráněné mobilní týmy", tedy výjezdy s přenosnou volební schránkou.

Nejdiskutabilnější z návrhů vnitra je podle Hamáčka i opozičních představitelů možnost zvolit si zástupce, který by za voliče v karanténě mohl lístek do urny vhodit, a to kvůli ústavní podmínce tajnosti hlasování. Tento model používají v Británii, Nizozemsku, Francii či Chorvatsku. Podle ministrova náměstka Petra Mlsny je možnost zmocnění zástupce u voleb v souladu s ústavou. Člověk v karanténě by nahlásil na obecním úřadu svého zmocněnce včetně čísla občanského průkazu, který by za něj v době hlasování odvolil. Data o zmocniteli i zmocněnci by byla opakovaně ověřována.

Hamáček zdůraznil, že všechny navrhované varianty by se vztahovaly pouze na lidi, kteří jsou v karanténě z rozhodnutí hygieny či lékaře. Za současného stavu by se to týkalo zhruba 3500 voličů, uvedl ministr. Podle předsedy STAN Víta Rakušana by se varianty nevztahovaly na lidi, kteří jsou ve dvoutýdenní preventivní karanténě po návratu ze zahraničí. "Takový člověk není žádným způsobem krácen na volebním právu," uvedl.

Hamáček usiluje o co nejširší konsenzus mezi stranami. Pokud by jedna z nich některou z variant vetovala, z návrhu by tato forma hlasování podle ministra vypadla.

Související

Více souvisejících

Volby Jan Hamáček Ministerstvo vnitra Česká pirátská strana Volby krajské Senátní volby Vojtěch Pikal (Piráti) Stanislav Polčák ODS Starostové a nezávislí (STAN)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy