Vojtěch odstoupil pozdě, hlavním viníkem krize je Babiš, reaguje opozice

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se v otázce pandemie covidu-19 zkompromitoval už v lednu, jeho dnes oznámená rezignace je tak opožděná o osm měsíců, řekl ČTK šéf ODS Petr Fiala. Další opoziční představitelé v anketě ČTK a na sociálních sítích zdůrazňují, že viníkem krizové situace kolem koronaviru je premiér Andrej Babiš (ANO).

Fiala ČTK napsal, že v osobě ministra Vojtěcha odchází premiérův oblíbenec. "Který toho ale ve funkci dokázal jen velmi málo. Jako ministr se v otázce pandemie zkompromitoval už v lednu, kdy se vysmíval všem upozorněním. Jeho odchod přichází s osmiměsíčním zpožděním," uvedl. Od Babiše očekává, že nového ministra navrhne rychle, aby zabránil dalším zmatkům.

Odstoupil premiérův oblíbenec, který toho ve funkci dokázal velmi málo. Jako ministr se A. Vojtěch v otázce pandemie zkompromitoval v lednu, kdy se vysmíval upozorněním. Odchod přichází s 8 měsíčním zpožděním. Od premiéra čekáme, že rychle navrhne ministra, který zabrání zmatkům.

— Petr Fiala (@P_Fiala) September 21, 2020

První místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová ČTK napsala, že měnit ministra v době největší krize je od Babiše nanejvýš nezodpovědné vůči občanům. "Jde o zásadní pochybení vlády a především jejího předsedy. Piráti po rezignaci ministra zdravotnictví na rozdíl od jiných opozičních stran nevolali, ačkoliv jsme s jeho kroky velmi často nesouhlasili, zejména pokud šly v rozporu s doporučením odborníků," uvedla.

Výměna ministra problémy vlády nevyřeší. Hlavní je: urychlené doplnění personálních kapacit pro testování a trasování, zavedení chytrých opatření snižujících společenský kontakt, ochrana zranitelných obyvatel, rozšíření aplikace e-Rouška a příprava nemocnic na nápor.Foto z 17.9. pic.twitter.com/cg6SMumZbM

— Olga Richterová (@olgarichterova) September 21, 2020

Spíš než výměna ministra je podle Richterové nyní na místě zajistit urychlené doplnění personálních kapacit pro testování a trasování. "Také zavedení chytrých opatření snižujících společenský kontakt, ochrana zranitelných částí obyvatelstva, rozšíření aplikace eRouška i hygienických pravidel a omezení šíření koronaviru ve školách. Na to by se měl stát nyní zaměřit primárně," dodala.

Šéf lidovců Marian Jurečka na twitteru Vojtěchovo rozhodnutí ocenil. Ministr svůj krok vysvětlil tím, že demisí chce vytvořit prostor pro řešení epidemie, která v posledních dnech nabírá na závažnosti. "Myslím, že jeho krok byl logickým vyústěním situace posledních týdnů. Nicméně destabilizace na ministerstvu zdravotnictví je problém posledních měsíců," napsal ČTK Jurečka.

Například odchody odborníků z ministerstva a týmů pracujících na zvládání epidemie podle Jurečky dopadají i na Babiše. "Ten často do práce ministra zasahoval a takový stav není nikdy dlouhodobě udržitelný. V této krizové době je destabilizace na tak klíčovém resortu velmi špatnou zprávou," dodal. Za nutné považuje, aby nový ministr nebyl loutkou premiéra, ale odborník a manažer, který dokáže situaci řešit.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že se Vojtěch zřejmě od Babiše dozvěděl, že svou práci už nechce dělat. "Situace je vážná, ministr zdravotnictví ji nezvládal a Andrej Babiš před volbami něco udělat musel. Hlavním viníkem ale zůstává premiér, který 23. března řekl, že na sebe bere plnou politickou odpovědnost. Tu nevyvodil," uvedla na twitteru.

Adam Vojtěch se dozvěděl, že už to nechce dělat. Situace je vážná, ministr zdravotnictví ji nezvládal a Andrej Babiš před volbami něco udělat musel. Hlavním viníkem ale zůstává premiér a 23. března řekl, že na sebe bere plnou politickou odpovědnost. Tu nevyvodil.

— Markéta Adamová (@market_a) September 21, 2020

Také podle šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska nese veškerou odpovědnost Babiš. "Dokud bude premiérem, je úplně jedno, kdo bude za ANO ministrem zdravotnictví," uvedl.

Šéf Starostů a nezávislých Vít Rakušan České televizi řekl, že rozhodnutí mělo padnout dříve. "Máme pocit, že pozice pana ministra velmi slabá, stal se fackovacím panákem premiéra, který mu postupně bral kompetence," uvedl. Odhaduje, že novým ministrem bude bývalý Vojtěchův náměstek a současný vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula. Hnutí ANO podle něj nemá ve svých řadách kam sáhnout.

Místopředseda STAN Petr Gazdík míní, že Babiš potřeboval najít viníka. "A nějakou oběť své vlastní neschopnosti řešit koncepčně krizové situace," napsal na twitteru.

Hamáček chce, aby Babiš vybral nástupce Vojtěcha co nejrychleji

Vicepremiér a šéf sociálních demokratů Jan Hamáček ČTK sdělil, že od premiéra očekává co nejrychlejší oznámení jména nového ministra zdravotnictví, aby resort mohl řídit opatření proti epidemii koronaviru. 

"Očekávám, že pan premiér co nejrychleji oznámí jméno jeho nástupce tak, aby ministerstvo zdravotnictví mohlo nadále plnit svou roli v rámci boje s epidemií," uvedl Hamáček. Podle informací ČTK by premiér dnes nebo v úterý měl o vedení resortu jednat s prezidentem Milošem Zemanem. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček ČTK napsal, že jako vždy v takových situacích bude prezident postupovat podle Ústavy.

Předseda komunistů, kteří menšinovou vládu podporují, Vojtěch Filip České televizi řekl, že výběr nového ministra je v kompetenci ANO. "Budu rád, když o tom budu moct s premiérem jednat, jistě existuje řada adeptů v hnutí ANO, tak odborníků, kteří by řešili současný krizový stav, není to jen o zdravotnictví, ale o stavu koronakrize a zdravotnictví v rámci této krize," uvedl Filip. Vojtěch podle jeho názoru uznal, že je nad jeho síly dál řídit resort a že než by poškozoval dál vládu, odchází.

Hamáček o záměru Vojtěcha z vlády odejít nevěděl. Babiš na twitteru napsal, že odcházející ministr udělal víc než většina jeho předchůdců a boj s první vlnou koronavirové epidemie zvládl "neuvěřitelně".

Související

Adam Vojtěch (ANO)

Vojtěch: Kvůli covidu sena ministerstvu mnohé nestihlo, úspěchem je elektronizace

Kvůli epidemii covidu-19 se ministerstvu zdravotnictví nepodařilo dokončit některé legislativní změny, které odcházející ministr Adam Vojtěch (za ANO) plánoval. Za úspěch považuje například velkou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění nebo zákon o elektronizaci zdravotnictví, které vstupují v platnost od ledna. Řekl to dnes v rozhovoru s ČTK. V pátek předá resort zdravotnictví představiteli nové vlády koalic Spolu a PirSTAN Vlastimilu Válkovi z TOP 09.
Adam Vojtěch (ANO)

Vláda dala zelenou očkování proti covidu u zubařů a lékárníků

Vláda v demisi dnes schválila změnu zákona o ochraně veřejného zdraví, která by měla umožnit očkování proti covidu-19 v ordinacích zubních lékařů nebo lékárnách. Schválit ji musí Parlament, vláda bude považovat projednání ve zrychleném režimu. Po jednání vlády to novinářům řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Více souvisejících

Adam Vojtěch (ANO) Petr Fiala (ODS) Andrej Babiš Marian Jurečka (KDU-ČSL) Markéta Pekarová Adamová Miroslav Kalousek Vláda ČR Petr Gazdík Jan Hamáček ministerstvo zdravotnictví Olga Richterová (Piráti)

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 44 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

Tragická Rallye Šumava: Česko sbírá peníze na pohřeb zesnulé Aleny Krejčíkové. Co měla, investovala do auta

Po smrti závodnice a navigátorky rallye Aleny Krejčíkové, které se stala osudná nehoda při soutěži Rallye Šumava Klatovy, vznikla na platformě "Znesnáze" sbírka na podporu její rodiny.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy