ROZHOVOR | Vojtěchovu rezignaci jsem očekávala, ale hlavním viníkem je Babiš, říká pro EZ šéfka TOP 09

ROZHOVOR – Jeho rezignace ji nepřekvapila. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová počítala s variantou, že by ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) mohl podat demisi. „Jeho odstoupení se dalo očekávat. Nicméně, dokud bude premiér Andrej Babiš pokračovat, pak nevěřím, že se situace ohledně pandemie podaří lépe zvládat. Protože je to často on, kdo do současné doby vnáší více chaosu a zmatku, než nějaký řád a pravidla,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Markéta Pekarová Adamová.

Šéfka strany nechce detailně predikovat, kdo usedne do čela resortu po Adamu Vojtěchovi. „Ale nabízí se otázka, jestli právě proto Roman Prymula nebyl před časem uklizen z funkce náměstka na nově zřízenou funkci vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví. A tak jisté očekávání se v souvislosti s panem Prymulou nyní může rýsovat. O čem jsem ale přesvědčena, je že post nebude dlouho bez ministra,“ je přesvědčena Markéta Adamová Pekarová.

Poslankyně vytýká nyní už bývalému ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi, že nebyl schopen v době, kdy se situace kolem koronavirové pandemie dynamicky zhoršuje, prosadit odborné názory expertů. „Více se přizpůsoboval panu premiérovi, který zohledňoval politické hledisko. A tak je možné říci, že nynější krize nemusela dosáhnout takový rozměrů, nemusela se vymknout kontrole,“ tvrdí v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Markéta Adamová Pekarová, která se domnívá, že odstoupivší politik nebyl velkým přínosem. „Pro oblast zdravotnictví včetně ostatních věcí neudělal zase tolik dobrého, abychom na něj jako na dobrého ministra zdravotnictví vzpomínali.“

Paní předsedkyně, co jako velká kritička bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha říkáte na jeho demisi?

Jeho odstoupení se dalo očekávat. Nicméně hlavním viníkem celé situace a hlavní zodpovědnost za vládu vždycky nese premiér. Ministerský předseda se k ní sám přihlásil už v březnu, a i kdyby to tehdy na jaře neudělal, pak za kabinet vždy odpovídá premiér. A dokud bude Andrej Babiš pokračovat, pak nevěřím, že se situace ohledně pandemie podaří lépe zvládat. Protože je to často on, kdo do současné doby vnáší více chaosu a zmatku, než nějaký řád a pravidla.

Byť opozice po Vojtěchově odstoupení volala už delší dobu, domníváte se, že je nyní vhodné rezignovat na nejklíčovější resort z celé vlády? Vždyť například jen za čtvrtek se nakazilo přes tři tisíce lidí?

Osobně neočekávám, že by post funkce ministra zdravotnictví dlouho osiřela. Jistě pan Vojtěch svůj krok konzultoval a koordinoval s panem premiérem a domnívám se, že už je připraven nějaký jeho nástupce.

Troufnete si tipnout, kdo by se podle vás mohl stát šéfem ministerstva zdravotnictví?

Jaké jméno to bude, nemohu samozřejmě stoprocentně predikovat. Ale nabízí se otázka, jestli právě proto Roman Prymula nebyl před časem uklizen z funkce náměstka na nově zřízenou funkci vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví. A tak jisté očekávání se v souvislosti s panem Prymulou nyní může rýsovat. O čem jsem ale přesvědčena, je že post nebude dlouho bez ministra.

Co bývalému ministru Vojtěchovi nejvíce vytýkáte?

Hlavní věcí, která mě zarážela, byla ta, že pan Vojtěch nebyl schopen v době, kdy se situace kolem koronavirové pandemie dynamicky zhoršuje, prosadit odborné názory expertů a více se přizpůsoboval panu premiérovi, který zohledňoval politické hledisko. A tak je možné říci, že nynější krize nemusela dosáhnout takový rozměrů, nemusela se vymknout kontrole. Navíc na podzimní vlnu se absolutně vůbec nepřipravili na hygienických stanicích, což je zodpovědnost ministra, protože posilovat jednu krajskou stanici v průměru o deset pracovníků, je v podstatě výsměch, neboť to je neskutečně málo na to, aby experti byli schopni masívní nárůsty zvládat. A s tím měly hygienické stanice i ministerstvo zdravotnictví počítat či na takovou situace měl být resort připraven.

Jak hodnotíte tweety premiéra Andreje Babiše, v nichž uvedl, že Adam Vojtěch na ministerstvu udělal více práce než většina jeho předchůdců a že pokud by veškerou energii nemusel vydat na boj s koronavirem, jednou by se na něj vzpomínalo jako na nejlepšího ministra zdravotnictví?

Pan premiér si ho vybral, je zodpovědný za jmenování členů vlády, a tak je logické, že nyní nemůže být najednou příliš kritický vůči ministrovi, kterého si vytáhl jako králíka z klobouku. Navíc pan Vojtěch byl ve své funkci velmi loajální k panu premiérovi. Na druhou stranu si myslím, že i pro oblast zdravotnictví včetně ostatních věcí neudělal zase tolik dobrého, abychom na něj jako na dobrého ministra zdravotnictví vzpomínali.

Související

Ondřej Zajíc Rozhovor

Autoři absurdního dramatu cítí, že naše civilizace je v koncích, říká režisér Ondřej Zajíc

Divadelní hra "Koza aneb Kdo je Sylvie", kterou před 22 lety napsal Edward Albee je provokativním dramatickým dílem, které zkoumá hluboké lidské emoce a konflikty. Režisér Ondřej Zajíc přináší svůj unikátní pohled na Albeeho text, prostřednictvím inovativního a emotivního ztvárnění. Inscenace Koza aneb Kdo je Sylvie, nabízí divákům silné a nekompromisní reflexe lidské podstaty a jejích temných stránek.

Více souvisejících

rozhovor Markéta Pekarová Adamová top 09 Adam Vojtěch (ANO) Andrej Babiš ministerstvo zdravotnictví Vláda ČR Roman Prymula (epidemiolog)

Aktuálně se děje

před 34 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 51 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy