SPD má s Facebookem samé problémy. Policie řeší komentáře na profilu hnutí

SPD se znovu potýká s oplétačkami s policí, a to kvůli komentářům pod videem, na němž je slovy jejího předsedy Tomia Okamury vyobrazená žena, kterou v Lisabonu přepadla skupina migrantů. Podle portugalského serveru Polígrafo je ale na záběru zachyceno úplně něco jiného.

"Hrozné. Imigranti napadli ženu v portugalském Lisabonu. Tohle nesmíme připustit u nás! Hnutí SPD říká jasně – Stop imigraci, stop násilí,“ napsal předseda začátkem července na sociálních sítích. Pod videem se momentálně nachází přibližně 1500 komentářů, v nichž někteří příznivci hnutí častokrát přímo vyzývají k násilí. Za zmínku stojí, že Tomio Okamura takové jednání veřejně odsuzuje. 

Zde jsou vybrané komentáře, které se mnozí neostýchali napsat na veřejně dostupnou počítačovou síť:

"Postřílet z***y černý,“  "Z***i, všechny bych postřílel." "Mrtvej n**r, dobrej n**r.“

Problémy s moderováním

Příspěvků pod videem si všiml server irozhlas.cz během své práce na tématu zločinů z nenávisti, jímž se dlouhodobě zabývá, a ihned zaalarmoval policii, zda si je toho vědomá. "Na základě přijatého podnětu se policie v tuto chvíli věcí zabývá,“ vyjádřila se k tomu mluvčí Policejního prezidia Eva Kropáčová.

Podle předsedy SPD Tomia Okamury se jeho hnutí zásadně distancuje od jakýchkoli projevů násilí nebo výzev k němu. Moderování diskuze je však problematické.

"Pod statusy na stránce diskutuje často i několik tisíc občanů denně. Policie již z minulosti šetřila případy, kdy je mi vyhrožováno smrtí a násilím ze strany politických oponentů v rámci příspěvků na facebooku. Takže není v silách nikoho, aby kontroloval několik tisíc diskusních příspěvků denně,“ vysvětlil.

Nejedná se o první případ, kdy se policie zabývá Okamurovou facebookovou stránkou. Řešila například komentáře adresované redaktorce Českého rozhlasu Zdeňce Trachtové, která chtěla po lídrovi hnutí informace týkající se znásilnění dívky u Litoměřic.

Nešlo o přepadení

Portugalský fact-checkingový server Polígrafo se nechal slyšet, že na videu nebylo vůbec znázorněno přepadení, a že se celý incident neodehrál v Lisabonu, nýbrž ve 20 kilometrů vzdálené Sintře.

Dotyčná měla během své cesty vlakem popíjet alkohol a dělat v soupravě výtržnosti, načež jí průvodčí vyzvala, aby vystoupila na jedné ze stanic. Její reakce byla agresivní, a proto museli zasáhnout další zaměstnanci drah, aby jí zklidnili, což se ani jim nepodařilo.

"Průvodčí se chystala nastoupit do vlaku a pokračovat v cestě, byla ale ženou napadena,“ vysvětlila portugalská policie. "Po útoku na zaměstnankyni drah zasáhli její kolegové a společně s cestujícími zpacifikovali podezřelou až do příjezdu policie," dodala.

Celý tento proces zachycují záběry, které SPD použila jako důkaz přepadení migranty. "U videa z Lisabonu nikdo nepředložil důkaz, že by se o migranty nejednalo,“ odpověděl Okamura na otázku, zda mu přijde v pořádku, že kvůli šíření takového dezinformačního vyvolal takovou vlnu nevole a nenávisti.

Varování Facebooku

Na porušování pravidel poukazoval Facebook v případě SPD už dříve. Výhradami nešetřil směrem ke lživému nebo minimálně polopravdivému statusu o vyvádění dividend do zahraničí. Jeho zástupci se tento týden dokonce rozhodli přistoupit k radikálnějšími řešení a hnutí Tomia Okamury pohrozili zrušením několika stránek.

"Vaší stránce v důsledku pokračujícího porušování zásad komunity hrozí zrušení zveřejnění.“ S takovým upozorněním se setkala například stránka SPD a jejího místopředsedy Radima Fialy. K varování byl slovy mluvčí SPD Barbory Zeťové umístěn odkaz na několik příspěvků, jejichž obsah se rozcházel se zásadami Facebooku.

Okamura to ale vyloučil a nechal se slyšet, že v případě zrušení stránek hodlá podniknout příslušné právní kroky. 

"Facebook porušuje naše nejzákladnější svobody a práva, a přitom my jsme žádné zákony ČR neporušili a dle našeho názoru jsme neporušili ani pravidla Facebooku. Každopádně ani pravidla Facebooku nemůžou být nad českými zákony, nad Ústavou ČR a nad Listinou práv ČR,“ zlobil se Okamura na sociálních sítích.

Zločiny z nenávisti

V roce 2019 byl zaznamenán pokles celkového počtu stíhaných za zločiny z nenávisti o osm případů ve srovnání s předešlým obdobím. Před dvěma lety se podle dostupné statistiky zabývali kriminalisté zabývali o třetinu více přečinů a zločinů než v roce 2017.

Odhalené případy podněcování k národnostní a rasové nenávisti se dle policejních statistik v letech 2018-19 zvýšily téměř o polovinu. Nárůst zaznamenala také podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod občanů rovněž zaznamenaly nárůst. Tento druh trestné činnosti je hodně spjatý s příspěvky na sociálních sítích. V poslední době stoupá také počet trestných činů proti ústavnímu zřízení, mezi něž je řazená i podpora a propagace terorismu.

"Asi nemůžeme po policii chtít, aby pročesávala internet a vyhledávala nenávistné výroky. Existuje i linka, kam mohou občané tyto výroky nahlašovat,“ vyzval prokurátor Jan Lata, který se touto problematikou na Nejvyšším státním zastupitelství zabývá, ke všímavosti.

Nenávist na Facebooku momentálně řeší Okresní soud v Teplicích. Obžalovanému Vítězslavu Kroupovi hrozí podmínka za nenávistné komentáře pod fotografií teplických prvňáků. Jeho advokát požaduje zproštění viny s tím, že se nejedná o trestnou činnost, a že se neprokázalo, že by jeho klient byl majitelem profilu, na němž se komentáře nalezly.

Související

Alena Schillerová

Vláda ANO a SPD? Podle Schillerové nepředstavitelné

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) uvedla, že si nedokáže představit, že by hnutí ANO po příštích sněmovních volbách vytvořilo vládu s hnutím SPD. Tento názor podle ní "začíná probublávat" i v celém poslaneckém klubu.
Tomio Okamura

Okamura zůstavá nadále předsedou opozičního hnutí SPD

Tomio Okamura zůstane nadále předsedou opozičního hnutí SPD poté, co na celostátní konferenci získal 195 hlasů z 216 odevzdaných hlasů. Neměl žádného protikandidáta. Tuto informaci oznámil šéf volební komise Tomáš Doležal na konferenci. Delegáti budou ještě volit zbývající čtyři členy předsednictva, a výsledky budou oznámeny před 17:00.

Více souvisejících

Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura projevy nenávisti Policie ČR Facebook

Aktuálně se děje

před 14 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy