Zákaz dotací politickým neziskovkám? Okamurův návrh patrně u vlády narazí

Zákaz státního financování neziskových organizací, jež vyvíjení politickou činnost, u vlády nejspíš narazí. Kabinet ANO a ČSSD by měl podle podkladů pro pondělní schůzi poslat zákonodárcům k poslanecké předloze KSČM záporné stanovisko. Návrh zákona samostatně upravuje poskytování dotací neziskovým organizacím ze státního rozpočtu. Příspěvky by měl stát přidělovat podle něj na základě dotační politiky k zabezpečení "všeobecně prospěšných služeb".

Zákaz dotací politickým neziskovým organizacím by mohl mít podle vládních legislativců při širším výkladu až fatální důsledky. Mohl by se týkat třeba i projektů boje proti korupci nebo zastupování zájmů spotřebitelů, uvedli v předběžném stanovisku kabinetu. "Dotace by tak nemohly být poskytnuty de facto takřka žádné nestátní neziskové organizaci," stojí v dokumentu.

Obecná pravidla poskytování dotací, jak je komunisté navrhují, jsou podle vládních právníků natolik striktní, že by rozdělování příspěvků z rozpočtu prakticky znemožnily. Předloha celkově upravuje postup poskytování dotací od podávání žádostí přes rozhodování o nich a vyúčtování po kontrolu využití peněz, a to včetně termínů. Zákon by také například stanovil, že stát by mohl dotovat jen konkrétní projekty.

Příspěvek by mohl pokrýt nejvýše 70 procent celkových nákladů, přičemž by se započítávalo i spolufinancování z dalších veřejných peněz. Vláda upozorní na to, že některé aktivity by se kvůli tomu nemohly vůbec konat, konkrétně zmíní velké výstavní projekty.

Rozdělování dotací podle předkladatelů návrhu zákona nyní nedostatečně upravují vládní zásady. Úřady je podle nich nedodržují a neziskové organizace mohou čerpat příspěvky na stejný projekt i vícekrát. Navrhovaný zákon by tomu podle autorů zamezil, stejně jako případnému přelévání dotačních peněz mezi jednotlivými neziskovými organizacemi.

"Dotace by měly být poskytovány výhradně těm nestátním neziskovým organizacím, jejichž činnost napomáhá řešení problémů ve veřejném zájmu," napsali předkladatelé v důvodové zprávě. Proti financování "politických neziskovek" často vystupují vedle komunistů poslanci opozičního hnutí SPD Tomia Okamury.

Sankce za prohřešky proti zákonu by ukládal stát podle rozpočtových pravidel. Předloha by ale zavedla i některé další pokuty za porušení některých povinností. Nejvyšší by mohla činit až deset milionů korun. Podle vládní legislativců by mohly být sankce i likvidační.

Předlohu posuzovalo v připomínkovém řízení 14 ministerstev a dalších úřadů. Vláda od nich dostala bez výjimky záporná stanoviska.

O návrhu zákona poslanců KSČM, kteří menšinovou vládu ANO a ČSSD ve Sněmovně tolerují, budou rozhodovat zákonodárci. Není však jisté, zda dolní komora stihne návrh projednat do konce volebního období.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Vláda ČR Tomio Okamura neziskovky zákony Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy