Zastupitelka přirovnala dnešní situaci v ČR k době okupace 1968, Žáček kritizoval Babiše

K době okupace v roce 1968 přirovnala situaci v dnešním Česku místopředsedkyně spolku Publicum commodum a zastupitelka hlavního města Jaroslava Janderová (ODS). Uvedla to při zahájení akce s názvem Aby sny nezešedly. Koná se dnes na Václavském náměstí v Praze jako připomenutí 52. výročí okupace Československa vojsky Varšavského paktu.

Janderová řekla, že dnes je stejně jako tehdy národ rozdělovaný. Dodala, že mnozí spílají demokracii a vzývají předchozí uspořádání státu. "Ne všichni jsou nadšení z demokracie, protože demokracie znamená především zodpovědnost sám za sebe, za svou rodinu," řekla.

Kritiku nynější politické situace připojil historik a poslanec Pavel Žáček (ODS). O premiéru Andreji Babišovi (ANO) řekl, že "vzrostl z normalizace" a je tím, kdo "svou kariéru postavil na souhlasu s totalitní mocí".

Okupaci státy Varšavské smlouvy v roce 1968 Žáček označil za jeden z největších komunistických zločinů. "Nesmíme zapomenout jedinou oběť. Musíme si připomínat součást naší politické historie," řekl.

Bylo mi ctí společně s kolegyněmi a kolegy z @ODScz vzpomenout památky obětí invaze 21.srpna 1968. Tento den přibouchl dveře k otevírající se svobodě generaci našich rodičů. I dnešní smutné výročí nám připomíná, že svoboda není automatická. Proto si jí musíme vážit a chránit ji. pic.twitter.com/cmoNsgqQra

— Vojtěch Munzar (@munzar_vojtech) August 21, 2020

Program vzpomínkové akce na Václavském náměstí nabízí koncerty především jazzových a bluesových kapel a hudebníků, hrajících rock, tedy hudební směry, které minulý režim nepodporoval. Hudbu doplňují vzpomínky pamětníků a výklady historiků. K vidění je na místě i výstava dobových fotografií.

Před 52 lety do tehdejší ČSSR vpadla vojska armád Varšavské smlouvy. O rok později na první výročí okupace se konaly občanské protesty. Rozehnaly je československé bezpečnostní složky. Zákrok si tehdy vyžádal sedm mrtvých a mnoho zraněných. Tehdejší masové protesty začaly už 19. srpna, lidé při nich vyjadřovali nespokojenost s politikou nového komunistického vedení.

Občanské sdružení Publicum Commodum, který je spolu s hlavním městem a Prahou 1 pořadatelem akce, se věnuje především problematice, která je spojena s obdobím II. a III. odboje, tj. období let 1938 - 1945 a 1948 - 1989. Sdružení organizuje kulturně-historické programy, přednášky, semináře a vydává publikace k tomuto historickému tématu.

Související

Sovětská armáda Komentář

55 let od smlouvy o „dočasném“ pobytu sovětských vojsk. Z okupantů se stali mírotvůrci pouze na papíře

Před 55 lety, 16. října 1969, podepsali tehdejší premiéři Československa a Sovětského svazu, Oldřich Černík a Alexej Kosigyn, smlouvu o podmínkách dočasného pobytu sovětských vojsk na československém území. Vytvořili tím právní rámec pro další přítomnost cizích ozbrojených sil, které se do země dostaly o dva měsíce dříve v rámci nechvalně známé operace Dunaj, tedy potlačení pokusu o reformu diktatury KSČ armádami pěti členských států organizace Varšavské smlouvy. Přestože oficiálně šlo o spojenecké jednotky, které měly v případě války bojovat po boku těch československých, zůstaly vnímány jako okupační síla a potenciální nátlakový nástroj Kremlu.

Více souvisejících

Srpen 1968 Jaroslava Janderová (ODS) Pavel Žáček (novinář) Praha Andrej Babiš ODS

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na většině území na jednu noc odezní. Výstraha ale platí dál

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy