Zmrazení platů není podle Jurečky v rozporu s ústavou. Solidaritu chce i po soudcích

Vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) nesouhlasí se stanoviskem ministra pro legislativu Michala Šalomouna (za Piráty), že zmrazení platů soudců může být v rozporu s ústavním pořádkem. Situace je podle něj jiná než v předchozích případech, protože tentokrát si platy zmrazují i politici.

Řekl to dnes v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce České televize. Dodal, že i soudci mají být solidární se státem.

Vláda ve středu schválila návrh na to, aby platy politiků, soudců a státních zástupců zůstaly od února stejně vysoké jako loni. Šalomoun varoval před tím, že vzhledem k zásahu do platové základny soudců se návrh dostává do možného rozporu s ústavním pořádkem České republiky. Sněmovna se bude věcí zabývat příští týden, patrně hned v úvodu schůze ve zkráceném jednání ve stavu legislativní nouze.

"Já bych chápal výtky soudců a státních zástupců, kdyby to bylo tak, že bychom neudělali žádný zásah do platů ve veřejné sféře. Kdybychom my jako sami politici řekli, že si nezmrazujeme, a udělali to jenom výběrově vůči soudcům a státním zástupcům. Pak bych se vsadil, že to Ústavní soud smete a shodí. Ale taková situace fakt není," prohlásil k tomu nyní Jurečka.

Domnívá se, že ministerstvo práce v odůvodnění návrhu na zmrazení platů vysvětlilo, že situace se liší od jiných, kdy soudy dávaly žalobám soudců ohledně platů zapravdu. "Prošli jsme si judikáty Ústavního soudu," uvedl.

"Já bych se na místě toho, který to podá a podepíše, velmi styděl," řekl ministr k případným žalobám soudců. Zmrazení platů na 11 měsíců podle něj neohrožuje ani majetkové poměry, ani nezávislost soudců. "Jsou schopni po 11 měsících fungovat dál, protože pak se ten mechanismus rozmrazí," podotkl.

Ministr také položil otázku, jak jsou soudci a státní zástupci ochotni být solidární se státem, pokud při výši svých příjmů tento vládní krok napadnou. Také předsedkyně Národní rozpočtové rady a bývalá členka bankovní rady České národní banky Eva Zamrazilová se zmrazením platů souhlasí. Podle ní totiž platí argument, že stát je ekonomicky v extrémně tíživé situaci. "Všichni, kdo jsme zaměstnanci státu, bychom měli pracovat na tom, aby nám náš chlebodárce nezkrachoval," poznamenala.

Výše platů politiků, soudců a státních zástupců se stanovuje z platové základny, která vychází z předloňské průměrné mzdy. Částka se násobí koeficientem podle odpovědnosti a náročnosti funkce. Už loni platil základ z roku 2020. Důvodem byly úspory za epidemie. Od letoška je navyšování znovu automatické. Podle vládního návrhu by po zmrazení byla platová základna u soudců 100.872 Kč namísto 106.986 korun a u státních zástupců 90.748,80 Kč místo 96.287,40 korun.

Proti zmrazení platů se v médiích vymezil prezident Soudcovské unie Libor Vávra. Krok pokládá za neústavní i Unie státních zástupců. Schvalování normy v režimu legislativní nouze by navíc podle unie bylo porušením standardního legislativního procesu. Po přijetí normy nezbyde, než otázku platů řešit civilními žalobami před soudy, dodalo stavovské sdružení.

Související

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

Více souvisejících

Marian Jurečka (KDU-ČSL) mzdy / platy soudy

Aktuálně se děje

včera

MS v hokeji

Kanada si připsala druhou tříbodovou výhru. Lotyši vyhráli v prodloužení opět díky Daugavinšovi

Hokejisté Dánska možná pomýšleli na to, že by mohli v Praze zopakovat dva roky starou senzaci a vyhrát nad Kanadou třeba stejným výsledkem 3:2, jenže na to mohli pomýšlet maximálně tak první dvě třetiny. Po nich totiž Seveřané ztráceli na favorita pouze gól, když prohrávali 1:2, přičemž především ve druhé třetině dokázali Dánové Kanadě zatápět. Jenže zámořští mají ve svých řadách vycházející hvězdu Bedarda, který opět ukázal svou genialitu, k níž přidal hned dvě branky. Nejen díky nim, ale pak i suverénně odehrané třetí třetině nakonec Kanada dokráčela k jasné výhře 5:1. Daleko vyrovnanější duel se v neděli odpoledne hrál v Ostravě, kde Lotyši s Francouzi dospěli až do prodloužení, v němž za stavu 2:2, podobně jako v prvním zápase s Polskem, rozhodl o vítězství pobaltského účastníka turnaje jen vteřinu před koncem kapitán Daugavinš. 

včera

Šojgu a Putin v důvěrném hovoru

Šojgu skončil na postu ministra obrany. Putin ho odvolal

Ruský prezident Vladimir Putin dekretem odvolal Nikolaje Patruševa z funkce tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace a na jeho místo jmenoval Sergeje Šojgua, který dosud působil jako ministr obrany. Za nového ministra obrany Putin navrhl jmenovat dosavadního vicepremiéra Andreje Belousova. Vyplývá to z návrhů, které šéf Kremlu zaslal horní komoře parlamentu - Radě federace, informuje Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Netanjahu dosáhl takové rovně genocidy, že by mu ji záviděl i Hitler

Dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět ostře kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. V reakci na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy Erdogan prohlásil, že pokud jde o genocidu, dosáhl izraelský premiér takové úrovně, že by mu ji záviděl i nacistický diktátor Adolf Hitler. Informovala o tom turecká agentura Anadolu.

včera

MS v hokeji

Slováci nedali Kazachům šanci a porazili je 6:2, Finové si s Brity pohráli jako kočka s myší

Stejně jako v sobotu, tak i v neděli je na letošním hokejovém světovém šampionátu na program hned dvanáct zápasů. Hned polední zápas v Ostravě zajímal především naše východní sousedy Slováky, kteří opět zaplnili Ostravar Arenu. V ní viděli dominantní výkon svých miláčků, kteří nastoupili na Kazachy už v první třetině takovým způsobem, že na ně asijský soupeř nedokázal adekvátně odpovědět a nakonec prohráli vysoko 2:6. Vysokou prohru na rozdíl od jejich prvního zápasu s Kanadou si odnášejí z poledního nedělního zápasu i Britové, když je Finsko porazilo jasně 8:0. 

včera

Jan Bartošek

Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".

včera

včera

včera

včera

Pásmo Gazy

Počet obětí války v Gaze stoupl na 35 tisíc

Na 35.034 stoupl počet obětí války v Pásmu Gazy, která trvá již více než sedm měsíců. Uvedlo to v neděli tamní ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem. Většina z obětí byli civilisté, informuje agentura AFP.

včera

včera

Hokej, ilustrační foto

Poláci trápili obhájce bronzu z Lotyšska, USA si poradily s Němci. Dánové s přehledem přejeli Rakousko

Ostravská skupina letošního mistrovství světa v ledním hokeji měla hned ve druhý hrací den blízko k senzaci, o kterou se postarali málem nováčci z Polska. Tato země, která se v elitní divizi MS objevila po dlouhých 22 letech, totiž zaskočila hokejisty Lotyšska obhajující na tomto šampionátu bronzové medaile. V tomto utkání se skóre přelévalo ze strany na stranu, až se za stavu 4:4 šlo do prodloužení, v němž rozhodl Daugavinš. Daleko jednoznačnější duel se v Ostravě hrál v sobotu večer, kdy si Američani spravili chuť po předešlé porážce se Švédy vysokou výhrou 6:1 nad Německem. Podobně jednoznačný duel se odehrál v sobotu odpoledne i v pražské skupině, kde Dánové přehráli Rakousko 5:1. 

včera

včera

včera

včera

včera

Polsko vzdoruje stupňující se hybridní válce. Na východní hranici vybuduje moderní opevnění

Polský premiér Donald Tusk uvedl, že jeho země vzdoruje stupňující se hybridní válce. Polsko rovněž pracuje na posílení svých východních hranic, uvedla agentura PAP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy