Muslimka prohrála soud o hidžáb: Žaloba na školu v Praze zamítnuta

Praha - Soud dnes zamítl žalobu Somálky Ayan Jamaal Ahmednuurové na Střední zdravotnickou školu v Praze 10 kvůli zákazu nošení šátku. Podle soudkyně dívka diskriminaci neprokázala, především však nesplnila podmínky pro zahájení studia.

"Soud dospěl k závěru, že žalobkyně se nestala studentkou školy, a to z důvodu, který byl na její straně, neboť nesplnila zákonnou podmínku pro zahájení studia dle školského zákona, tedy předložení dokladu o pobytu ke dni zahájení školního roku," konstatovala soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 10 Daniela Čejková ve zcela zaplněné jednací síni.

Svůj nárok vyplývající z antidiskriminačního zákona by dívka podle názoru soudu mohla uplatňovat pouze tehdy, pokud by předpoklady pro studium splnila, což se nestalo.

Ahmednuurová tvrdí, že školu opustila kvůli tomu, že ji ředitelka při zahájení školního roku v září 2013 vyzvala, aby si sundala hidžáb. Původně prý přitom byly domluvené na tom, že šátek bude odkládat pouze při ošetřovatelské praxi. Ředitelka údajně nepřistoupila ani na alternativu, že by dívka měla při vyučování zahalený pouze krk.

"Žádné z těchto tvrzení prokázáno nebylo. (...) Lze nanejvýš učinit závěr, že ředitelka školy se mohla dne 2. 9. 2013 v přítomnosti žalobkyně pozastavit nad tím, že má na hlavě hidžáb, či vyjádřit nad tím určitou nelibost, a mohla též poukázat na příslušná ustanovení školního řádu," uvedla soudkyně.

Řád Střední zdravotnické školy zakazuje nošení pokrývek hlavy. "Z toho, že ředitelka žalované připomněla ustanovení školního řádu, však nelze podle názoru soudu v žádném případě vyvodit diskriminační postup žalované," poznamenala Čejková.

Ahmednuurová podle ní sama projevila vůli nezahájit studium, když po pohovoru s ředitelkou odešla a vrátila se s formulářem o zanechání studia, do nějž jako důvod svého rozhodnutí vyplnila zákaz nošení hidžábu. "Nedala žalované (škole) prostor k dalšímu jednání, které by mohlo vést ke smírnému řešení, tedy nošení hidžábu v prostorách školy. Nebylo povinností školy, aby žalobkyni sama nabízela nějaké smírné řešení," uzavřela soudkyně.

Ústav trvá na tom, že každá škola má právo stanovit pravidla odívání i omezit náboženskou svobodu. Při vyhlášení verdiktu dívku zastupoval exministr vnitra Jan Ruml. "Počkáme na písemné vyhotovení rozsudku včetně odůvodnění, a pak se naše kancelář rozhodne, jakým způsobem bude postupovat dál," řekl novinářům.

"Respektuji rozhodnutí soudu. Jak zatím vyplynulo z ústního odůvodnění, soud se nezabýval souladem školního řádu s českým právem v otázce nošení šátku. Rozhodnutí je nepravomocné, a konečné hodnocení tedy předčasné," napsala ČTK ombudsmanka Anna Šabatová.

Vývoj kauzy přehledně

Červen 2013 - Somálka, která uprchla ze své země mimo jiné kvůli nucení do sňatku s islamistickým bojovníkem a od roku 2011 má v České republice azyl, jednala se školou o svém nástupu. Akceptovala, že nebude nosit hidžáb při ošetřovatelské praxi, ale o zákazu nošení šátku při teoretické výuce podle jejích slov nebyla řeč.

Září 2013 - Ahmednuurová spolu s další muslimskou dívkou, pocházející z Afghánistánu, nastoupily do školy. Poté, co jim vedení s odkazem na školní řád neumožnilo nosit hidžáb, obě dívky školu opustily.

Psali jsme: Kvůli naší hlouposti se brzy změníme v muslimy. Migrantům nemůžeme dávat peníze, zvyknou si na to, varuje duchovní Maroko zakázalo muslimské burky, salafisté protestují Muslimky neměly právo na výjimku z kurzů plavání, řekl soud ve Štrasburku  

8. listopadu 2013 - O případu obou dívek informovala Česká televize. Ředitelka školy televizi řekla, že vzdělávací zařízení nepochybilo. Zákony podle ní povolení nošení šátku neupravují a školy si mohou vytvářet pravidla samy. Podle organizací zabývajících se lidskými právy šlo ale o diskriminaci.

Květen 2014 - Školská rada upravila školní řád, pokrývku hlavy sice nepovolila, dala však ředitelce možnost udělit výjimku z náboženských důvodů.

Srpen 2014 - Šabatová dospěla k závěru, že zdravotnická škola dívku nepřímo diskriminovala, protože šátek je projevem náboženství navenek. Opačný názor než ombudsmanka vyjádřil její zástupce Stanislav Křeček, podle kterého má škola právo určit, jak mají žáci při výuce vypadat. Prezident Miloš Zeman věc glosoval slovy, že to "začíná šátkem a končí burkou".

Květen 2015 - Ministerstvo školství vydalo metodickou pomůcku, podle níž by ve školních řádech neměly paušálně zakazovat všechny pokrývky hlavy. Podle resortu tak mají učinit jen v zájmu bezpečnosti a ochrany zdraví v konkrétně specifikovaných situacích.

26. března 2016 - Právní zástupkyně dívky Radka Korbelová Dohnalová sdělila, že začátkem roku 2016 podala na školu žalobu. Ayan Jamaal Ahmednuurová požadovala omluvu a finanční zadostiučinění 60.000 korun.

Související

Soud, ilustrační foto

Soud zastavil kauzu nošení hidžábu ve škole, ta se odvolá

Obvodní soud pro Prahu 10 zatím nepravomocně zastavil kauzu muslimské studentky, které pražská střední zdravotní škola v roce 2013 nedovolila nosit při vyučování šátek. Studentka letos v dubnu svou žalobu stáhla. Zdůvodnila to obavami z nenávistných útoků, kterým kvůli kauze čelí. Škola se ale chce soudit dál a proti zastavení řízení se odvolá. V tiskové zprávě to dnes oznámil advokát školy Radek Suchý.
Tomio Okamura

Šabatová se zlobí. Prověřila desetitisíce stížností. mluví se ale jen o Romech a muslimských šátcích

Kancelář veřejného ochránce práv prověřila desetitisíce stížností, paradoxně se však mluví jen o šátcích a pronájmech bytů Romům, zhodnotila dnes před poslanci své působení v čele úřadu končící ombudsmanka Anna Šabatová. Při projednávání zprávy o činnosti kanceláře za předloňský rok se také vyjádřila k nadcházející sněmovní volbě nového veřejného ochránce práv.

Více souvisejících

Ayan Jamaal Ahmednuurová (studentka) Muslimové Školství

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy