Prorektor ZČU rezignoval kvůli policejnímu vyšetřování. Ve funkci byl od ledna

Plzeň - Prorektor Západočeské univerzity Jan Musil, zvolený letos v lednu, rezignoval. Bývalý generální ředitel ČKD Praha DIZ nechce, aby policejní vyšetřování strojírenské firmy poškozovalo dobré jméno školy. Rezignaci dnes potvrdila ČTK mluvčí ZČU Šárka Stará.

"Ačkoliv vyšetřovaná záležitost nemá žádnou souvislost se Západočeskou univerzitou, Jan Musil okamžitě nabídl rektorovi Miroslavu Holečkovi rezignaci, kterou rektor přijal, a to s ohledem na to, aby nebylo poškozeno dobré jméno univerzity," uvedla.

Policie koncem dubna obvinila 22 lidí z krácení daní nejméně o 850 milionů korun, z praní špinavých peněz přes zahraniční účty a z účasti v organizované zločinecké skupině. Kauza souvisí s předchozím prověřováním strojírenské firmy ČKD Praha DIZ, která se mimo jiné podílela na stavbě tunelu Blanka v Praze. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová 24. dubna uvedla, že z 22 obviněných lidí jich policie 21 zadržela. Jména obviněných státní zástupci nesdělili. Podle některých médií byl tehdy zadržen také Jan Musil.

Osmapadesátiletý Musil se stal v lednu prorektorem ZČU pro transfer znalostí a technologií. Bývalý vědecký pracovník Akademie věd a bývalý šéf Škody Power Plzeň a ČKD Praha DIZ měl pomoci zkvalitnit propojení na externí subjekty z průmyslu a na instituce působící v zájmových oblastech univerzity, uvedla v lednu mluvčí.

Musil měl jako prorektor pomoci fakultám a dalším součástem univerzity zkvalitnit propojení na externí subjekty, které mohou využívat výsledků vědeckých a výzkumných projektů ZČU. "Chtěl bych, aby náš úsek kromě kvalitní administrace univerzitních projektů s dotací byl schopen nabízet fakultám a součástem univerzity dobrou znalost průmyslového světa se zaměřením na nové technologie a perspektivní směry a stejně tak nabídnout řadu kvalitních kontaktů na vybrané instituce a firmy v rámci zájmových oblastí univerzity," řekl po zvolení.

Musil zahájil kariéru v roce 1984 v Akademii věd jako vědecko-výzkumný pracovník v oboru plazmové technologie a nové materiály. Byl členem evropské komise pro přípravu projektu a výstavbu termonukleárního experimentálního reaktoru ITER pro středisko jaderného výzkumu Cadarache ve Francii i předsedou poradních rad ministrů průmyslu a obchodu ČR.

Související

Studium na maturitu vyžaduje čas i píli

Kauza plzeňských práv je tatam. Prestiž školy roste, studenti se jen hrnou

Fakulta právnická Západočeské univerzity (ZČU), kde před deseti lety vypukl skandál kvůli tzv. rychlostudiu, podivným přijímacím řízením i zkouškám, je podle vedení fakulty i školy dlouhodobě stabilizovaná a její prestiž je vysoká. Zájem o studium vysoce překračuje možnosti, počet studentů roste.
Romové, ilustrační fotografie

Hrozba pro Romy? Lidé z vyloučených lokalit jsou častěji oběťmi zločinů, ukázal výzkum

Obyvatelé sociálně vyloučených lokalit jsou častěji oběťmi kriminality. Kriminalitou jsou ohroženi především mladí a také ti, kteří se hlásí k romské etnicitě či národnosti. Vyplývá to z výsledků výzkumu kolektivu plzeňské filosofické fakulty, který pod vedením Ladislava Touška z katedry antropologie strávil zhruba 18 měsíců ve vybraných místech v Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

Více souvisejících

Západočeská univerzita v Plzni ČKD Praha DIZ Vysoké školy Plzeň policie

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy