Ředitelé: Státní maturita má smysl, měla by se však změnit

Praha - Jako zkouška kvality středních škol má státní maturita smysl, měla by se však upravit. Ve čtvrtek to na tiskové konferenci shodně prohlásili ředitelé dvou nejúspěšnějších škol v Česku podle výsledků státních maturit zveřejněných ministerstvem školství.

"České školství se obecně málo měří, čili i takováto akce, která má svoje negativa, je přece jen v něčem pozitivní. Myslím si, že nějaký výsledek to hodilo, protože mě minimálně pět až šest škol nepřekvapuje, které jsou v první desítce," řekl k výsledkům maturit ředitel nejúspěšnější školy, pražského Prvního obnoveného reálného gymnázia (PORG), Václav Klaus ml.Přesto se Klaus mladší vyslovil pro změnu současných státních maturit. Konkrétně by se podle něj měla společná část maturit soustředit na tři předměty, český jazyk, matematiku a cizí jazyk. Dále by ředitel PORG snížil administrativní náročnost maturit, která podle něj zbytečně školy zatěžuje.Klausova slova potvrdil ředitel pražského Gymnázia Jana Nerudy Juraj Liška, jehož škola skončila podle výsledků státních maturit na druhém místě. "Stát by si měl ověřit znalosti maturantů ze tří hlavních předmětů. Mateřského jazyka, matematiky a cizího jazyka. Tak je to ve světě běžné. To ostatní - profilovější a odbornější - už by měl stát nechat na těch školách," myslí si.Oba ředitelé se také shodli na tom, že není dobré dělit maturitní zkoušku na lehčí a těžší variantu. Pokud chce podle nich stát skutečně nastavit maturitě určitou úroveň, měla by existovat jen jedna verze testů. V drtivé většině si totiž studenti vítězných škol stejně zvolili vyšší variantu státních maturit. Na Klausově gymnáziu psalo těžší testy 81 procent maturantů, na Gymnáziu Jana Nerudy dokonce 94 procent žáků.U letošních státních maturit neuspělo v řádném termínu zkoušek 19,5 procenta žáků středních škol, tedy zhruba 20 tisíc studentů. Celkem 9,7 procenta jich nebylo k maturitě vůbec připuštěných. Státní maturity se připravovaly 14 let. Stát už za ně zaplatil necelých 700 milionů korun.

Související

Ilustrační fotografie. Komentář

Letošní horší výsledky maturantů nerelativizujme. Ukazují na hlubší potíže

Po prohře českých reprezentantů se Švédském na Mistrovství světa v hokeji ve Finsku se v mojí „sociální bublině“ objevil názor, který mě zaujal, ale se kterým nesouhlasím, a navíc se mi hodí k tomuto komentáři o výsledcích maturit. Šlo o reakci na jeden text jednoho bulvárního deníku, který rozebíral neúspěch českých hráčů. A ta reakce? Prý proč kritizujeme hráče a trenéry, že se nedaří, když oni tam přece nejedou s tím, že chtějí schválně všechno prohrát, vždyť i hokej hrají lidé, kteří nejsou roboti, naprogramovaní na neustálé vyhrávání a úspěchy.
Robert Plaga

Upravená podoba maturit je konečná, dle Plagy přispěje k uplatnění absolventů

Upravená kompromisní podoba letošních maturit, která byla ve středu představena, je podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) konečnou verzí. Úřední maturita, kterou prosazoval premiér Andrej Babiš (ANO), by si vyžádala změnu zákona a zatím není na stole, řekl dnes ministr poslancům během debaty o podobě maturit a možnostech obnovení prezenční výuky na školách.

Více souvisejících

státní maturity Školství

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy