Zemanova fanynka u Jílkové řádila: Jste jen loutky Schwarzenberga

Praha – Prezident Miloš Zeman se ve svém inauguračním projevu vyjádřil v tom smyslu, že chce společnost stmelovat a ne rozdělovat. To se ale neděje, tvrdí oponenti Miloše Zemana. Chcete jen omezit pravomoci silného a výrazného politika, protože se ho bojíte, nesouhlasili v pořadu Máte slovo příznivci prezidenta.

Podporovatelům stávajícího prezidenta se nelíbí, že vláda plánuje omezit pravomoce hlavy státu. „Tak to není, nechceme je omezovat. Naopak je v některých případech chceme ještě rozšířit. My chceme hlavně zpřesnit některé pravomoce," vysvětloval u Jílkové Jiří Dienstbier. Podle ministra je totiž problém v tom, že ústava není vždy úplně jasná.

„Krásně se to poslouchá, ale kdyby někdo provedl obsahovou analýzu toho návrhu, zjistil by, že v 90% pravomoce omezíte a v 10% posílíte. Já sám jsem to tedy ale nepočítal," pustil se do Dienstbiera Jan Veleba ze Strany práv občanů. „Proč jste takový návrh neměl v programu při prezidentské kandidatuře?" rýpnul si do ministra senátor?

Dnes omezíte pravomoce prezidenta, zítra občanů

Podle další diskutující je návrh součástí štvavé kampaně proti Zemanovi. „Chtěla jsem se zeptat, jak se máte v TOP 09? Pořád vás někde vidím se Schwarzenbergem? Pokud dnes omezíte pravomoce prezidenta, zítra budete omezovat pravomoce a práva nás občanů," tvrdě se do Dienstbiera pustila fanynka prezidenta Jelena Vičanová.

„Vám se spíše nelíbí, že se někdo postavil Putinovi. V Evropě se válčí a Zeman podporuje propagandu, která tuto tragédii způsobila," ozval se z publika Michal Majzner, který inicioval petici za odstoupení prezidenta. „V Evropě se neválčí," začala překřikovat diváka Vičanová, která nechtěla nikoho pustit ke slovu. Nakonec ji musela umírňovat až moderátorka Jílková.

„Tahle zpřesnění se řešila už v době, kdy se začalo mluvit o přímé volbě prezidenta. Navíc jsou součástí koaliční smlouvy, která byla sepsána rok před děním v Rusku," odmítal Dienstbier spekulace o tom, že plánované změny jsou cíleně zaměřené proti Miloši Zemanovi.

Hendikepovaní jsou zneužíváni proti Zemanovi

Bouřlivá debata se mezi diskutujícími a diváky strhla především kvůli výrokům hlavy státu o Rusku, Číně nebo o vzdělávání hendikepovaných dětí. „Zeman něco nešťastně řekne, jeho mluvčí se to pak snaží zmírnit různými interpretacemi," myslí si odpůrkyně prezidenta Petra Valentová, která je matkou autistického dítěte a která tvrdí, že i takové děti mají právo vzdělávat se mezi zdravými dětmi.

„Hendikepovaní jsou zneužívání v kampani proti Zemanovi. Někdo organizuje mentálně zaostalé, kteří se o sebe jinak neumí ani postarat, a používá je proti hlavě státu," tvrdil jeden z diváků, který se představil jako Dvořák. Podle Veleby navíc prezident není lidojed ani hlupák, a ve zmíněném výroku mluvil o mentálně nemocných, ne o fyzicky nemocných.

Jste jen loutky

Podle autora protizemanovské petice jsou podobné výroky pouze zástěrkou. „Je to krycí clona pro výroky o Rusku. To je to, co mě děsí," uvedl Majzner. „To je jen štvavá kampaň organizovaná ze zahraničí. Důkazem toho jsou česko-anglické transparenty při demonstraci na Klárově," obvinil organizátory protestu Veleba s tím, že díky tomu se pak druhý den zprávy o akci objevily i v americkém tisku. „Organizátoři byli jen loutky v rukou Schwarzenberga," pokračovala v obviněních Vičanová.

Podle příznivců Zemana má navíc lidmi zvolený prezident silný mandát, proto je nesmyslné omezovat jeho pravomoce. „Silný mandát má i ČSSD a ANO. A obě strany měly ve volebním programu zpřesnění pravomocí prezidenta," vytáhl z rukávu další argument Jiří Dienstbier, podle kterého by v parlamentní demokracii měly být pravomoce vyvážené.

Společnost rozděluje ČT, ne Zeman

„Zajímalo by mě, jestli byste tak bojoval, kdyby byl prezidentem váš rodinný přítel Schwarzenberg? Kdybyste stejně bouřlivě bojoval proti restitucím, byli bychom někde jinde," zaútočil na ministra další divák. I na to však Dienstbier našel odpověď. „O pravomocích se mluvilo už od debat o přímé volbě prezidenta. A ČSSD byla proti restitucím, snažila se jim zabránit všemi silami, včetně obstrukcí. Jenže jsme byli v té době v opozici," vysvětloval politik.

„Společnost nerozděluje Miloš Zeman, ale zpravodajství České televize," vykřikoval z publika další divák. Moderátorka Jílková všechny ujistila, že ČT informuje vyváženě. To vyvolalo bouřlivou debatu v publiku, kterou musela krotit Jílková s tím, že tohle není tématem pořadu. Diskuse se v některé fázi měnila spíše v osobní urážky a hádky mezi diváky a diskutujícími, které musela moderátorka v průběhu večera několikrát krotit.

Související

Michaela Jílková v pořadu Máte slovo

"Lidi, vzpamatujte se. Cestujte po Česku," apelovala u Jílkové seniorka

Globální pandemie nového koronaviru zcela ochromila dopravu a tím pádem i cestování a zahraniční dovolené. Více než polovina Čechů se momentálně chystá strávit prázdniny v tuzemsku. Máme ale jistotu, že když si zakoupíme zájezd, ať už v rámci Česka nebo v cizině, tak skutečně odjedeme, a v pořádku se vrátíme? Toto bylo tématem čtvrtečního pořadu Máte slovo Michaely Jílkové.

Více souvisejících

Máte slovo Jiří Dienstbier ml. Jan Veleba

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 5 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Zemřel filmař Roger Corman, mentor mnoha největších hollywoodských hvězd

Roger Corman, přezdívaný „Král B-filmů“, zemřel ve věku 98 let. Corman byl klíčovou postavou v tvorbě nízkorozpočtových klasik jako „Malý obchod hrůz“ a „Napadení krabími monstry“ a také pomohl mnoha slavným hercům a režisérům začít svou kariéru v Hollywoodu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy