Známý umělec se postavil za Zemana. Na to se podívejte

Praha – Miloš Zeman minulý týden způsobil poprask, když odmítl jmenovat tři akademiky profesory, přestože splnili všechny podmínky stanovené zákonem. Prý je to kvůli jejich pochybné minulosti. Ve sporu se ho zastal i umělec, bývalý ředitel Národní galerie v Praze a profesor Milan Knížák.

„S mnoha kroky prezidenta Zemana nesouhlasím a netajím se tím, ale zásadně s ním souhlasím při uplatňování práva jmenovat či nejmenovat rektory vysokých škol," napsal v dopise rektorům vysokých škol Milan Knížák. Zaměnil přitom ale profesory za rektory.

Umělec podle svých slov rozumí a oceňuje jasný postoj nejmenovat lidi s pochybným morálním kreditem. „Spolupráce s StB či nestydaté vyžadování neadekvátního platu (apod.) jsou určitě pádnými důvody k prezidentovu rozhodnutí," uvedl bývalý ředitel Národní galerie.

Vysokému školství podle něj chybí důraz na morální hodnoty. Jmenování těchto lidí doby situaci ještě prohloubilo. „Chyba není v prezidentově odmítnutí, ale v neodpovědnosti návrhu," myslí si Knížák. Dopis zveřejnil rektor ČVUT v Praze Petr Konvalinka.

Bývalá hlava Národní galerie už dříve hlasitě kritizovala svého nástupce Jiřího Fajta, že ještě jako řadový zaměstnanec galerie špatně hospodařil. Všechny stížnosti shrnul v otevřeném dopise ministrovi kultury Danielu Hermanovi. „Jiří Fajt je člověk, který je schopen všeho. Vytváří kolem sebe aureolu světového vědce, které jste podle Vašich prohlášení také podlehl. Jeho informace o působení v zahraničí jsou zkreslené. Projekty, které realizoval, vždy vysoce překročily rozpočty," popisoval Knížák.

„Dovolím si tvrdit, že Fajta umění nezajímá, je jen prostředkem k jeho osobnímu zvýznamnění. Dělá a dělal vše, aby se dostal za každou cenu do vedení Národní galerie. Obávám se, že by v takovém případě vážně ohrozil její sbírky," uvedl umělec v době, kdy nebylo jisté, jestli se Fajt stane jeho nástupcem. Právě současný ředitel galerie je jedním z těch, které Zeman odmítl jmenovat.

„Milan Knížák se písemně přihlásil k lezení do příslušných míst Miloši Zemanovi a rozeslal dopis podporující prezidentovu libovůli směrem k univerzitám. Knížák si při tom plete profesory a rektory, což lze ovšem omluvit hlavou v tom příslušném místě (sám jsem to nezkoušel, ale musí tam být dost tma, navíc mohl trochu zaplácané oči)," pustil se na Facebooku do umělce poslanec na ANO a bývalý rektor Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška.

Připomíná také, že Miloš Zeman už dříve prohlásil, že právě Knížáka by profesorem nejmenoval. Knížák naopak hlavu státu kritizoval například za vulgarity, které užil v pořadu Hovory z Lán. „Jenom mi to připadá, že stále víc potvrzuje určitou plebejskost, která s ním přišla na Hrad. Takové vulgarity se s úřadem prezidenta vůbec neslučují. Prezident má pochopitelně právo mluvit jasně a ostře, ale má povinnost mluvit slušně," uvedl tehdy umělec pro Lidové noviny.

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

Více souvisejících

Miloš Zeman Milan Knížák Jiří Zlatuška

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy